Es normalitza el cabal dels rius gironins

Protecció Civil manté la prealerta del pla Inuncat i la previsió meteorològica apunta a una millora

Els nivells dels rius tendeixen a baixar tot i que continuen sent superiors a l'habitual i les condicions meteorològiques previstes per aquest diumenge són més favorables que les d'ahir, segons ha informat Protecció Civil. El Pla Inuncat es manté en fase de prealerta perquè encara es pot acumular pluja abundant a les Terres de l'Ebre. En aquesta zona els nivells dels rius i rieres són elevats especialment als ports i a la Conca del Matarranya.

També es preveu que remeti l'episodi de fort onatge que ha afectat gran part de la costa catalana i que s'ha emportat sorra d'algunes platges.

A les comarques gironines els cabals del Ter, Fluvià i la Muga tendeixen a baixar, segons l'ACA. En les darreres 48 hores s'han registrat abundants precipitacions a les Terres de l'Ebre: 330 l/m2 a la zona del Parc Natural dels Ports (Baix Ebre); 166 a Horta de Sant Joan (Terra Alta), 116 a Ulldecona (Montsià), 11 al Perelló (Baix Ebre) o 101 a Gandesa. A les comarques de Girona s'han registrat 152 l/m2 a Albanyà (Alt Empordà); 147 a Batet de la Serra i 136 a Mieres, totes dues a la Garrotxa. Aquest diumenge encara es podran donar ruixats, localment intensos, a tota la franja de ponent.

Durant aquest episodi, les pluges acumulades han fet créixer els nivells dels rius, especialment a la demarcació de Girona i les Terres de l'Ebre i també a Osona. Els nivells elevats dels rius han provocat el seu desbordament en algunes zones afectant zones agrícoles i alguns serveis a l'exterior de nuclis urbans, sense que s'hagin enregistrat incidències i danys importants.

Segons ha informat Protecció Civil, la crescuda dels rius ha obligat en molts casos a realitzar tancaments d'accessos a l'entorn dels rius per evitar incidents greus. Hores d'ara la tendència és a la normalització.

El temporal ha afectat diverses platges, sobretot les de la Selva i l'Empordà, on l'onatge s'ha emportat part de la sorra. També s'han produït afectacions a passeigs marítims amb petites inundacions sense danys, per exemple a Lloret de Mar.


Des de les vuit del vespre de dissabte fins les 12 d'aquest migdia el telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 44 trucades derivades de les pluges i els cabals elevats d'alguns rius i rieres. No hi ha hagut incidències remarcables. En l'acumulat de tot l'episodi de pluja, estat de la mar i vent, el112 ha rebut 287 trucades.

Els Bombers de la Generalitat han realitzat, des d'ahir fins avui al migdia, una trentena de serveis relacionats amb la pluja, com acumulacions d'aigua puntuals en alguns terrats, soterranis i carrers, retirada d'arbres i branques sense que s'hagin produït afectacions importants.

D'altra banda, a Barcelona s'ha desactivat el pla d'Emergències del Parc Fluvial del Besòs segons ha notificat el centre de control de BarcelonaCicle de l'Aigua (BCASA).