Reagrupament i CiU tanquen un acord per anar junts a Girona

Carles Bonaventura ocuparà el número 13 de la llista i Rosa Cruz un lloc simbòlic

Reagrupament (RCat) s'incorporarà a la candidatura de CiU a la ciutat de Girona. Els dos partits han tancat un acord i en donaran els detalls aquesta tarda. Carles Bonaventura, que actualment és regidor, ocuparà el número 13 de la llista i Rosa Cruz un lloc simbòlic.

RCat havia mantingut també negociacions amb Solidaritat però finalment s'ha decantat per CiU.

El partit va fer coalició amb la CUP després de les passades eleccions municipals, un acord que es va trencar arran de l'abstenció de Bonaventura que va facilitar l'adquisició del fons d'art Santos-Torroella.

Aquest és el segon pacte preelectoral que tanca CiU, després que la setmana passada s'anunciés que Avancem també se suma al seu projecte.

L'alcalde i candidat a la reelecció, Carles Puigdemont, ha destacat que la voluntat de CiU és fer una candidatura "àmplia i de suma". Per això, ha apostat per incorporar a la llista perfils procedents d'altres partits. La setmana passada anunciaven acord amb Avancem, amb la incorporació de la regidora exsocialista Glòria Plana a la llista (previsiblement de número 6). Aquest divendres s'ha formalitzat un nou acord amb Reagrupament. 

L'acord es concreta amb la incorporació de l'actual regidor Carles Bonaventura -que anirà de número 13- i de Rosa Cruz, que ocuparà un lloc simbòlic a la llista que encara està per determinar. Puigdemont ha justificat que la seva candidatura vol "reforçar" un model de ciutat ja iniciat fa quatre anys i que vol simbolitzar "la unió i la suma". Segons considera, l'única opció que podria desbancar CiU seria una "alternativa disgregada i atomitzada". "El nostre principal adversari serà el desgovern", ha manifestat. 

RCat no vol divisió del vot sobiranista

Els representants dels dos partits han reconegut que la negociació ha estat plàcida i que els ha costat poc arribar a entendre's. "No ha estat una negociació partidista ni per repartir llocs concrets, el nostre objectiu és aconseguir una candidatura forta i transversal per no dividir el vot sobiranista", ha manifestat Bonaventura. 

Tot i això, encara no han pactat les incorporacions al programa electoral que vol fer RCat. Bonaventura ha avançat que hi tindrà pes l'eix nacional, però també el social, incidint en la importància de la cultura i la participació ciutadana. "No hem de tenir problemes per encaixar els nostres models de ciutat", ha avançat.

El regidor de RCat ha valorat positivament la coalició que van fer amb la CUP el 2011 i ha justificat que ara canviïn de companys de viatge perquè, segons manifesta, el seu partit sempre ha tingut la voluntat de sumar-se a d'altres projectes amb la vocació de suma. "Ara fa un any la nostra assemblea va aprovar que parlaríem amb totes les forces sobiranistes per buscar una entesa", ha recordat Bonaventura. RCat també ha negociat, entre d'altres, amb Solidaritat; tot i que reconeix que CiU era la seva primera opció.

Segons Bonaventura, la condició que sempre han posat és que siguin partits a favor del dret a decidir o, directament, independentistes. Un requisit que Bonaventura assegura que CiU -i especialment la persona de l'alcalde- compleixen. "Puigdemont no ha deixat cap marge de dubte sobre la seva vocació independentista, això ens genera un clima de confiança", ha remarcat. 

Anar de 13, un repte

Bonaventura també considera que anar de número 13 és un "repte" per al partit. Un repte que creu que poden estar en condicions d'assolir. A més, ha posat de relleu que justament el regidor 13 és el que marcarà la majoria absoluta al plenari. 

D'altra banda, Puigdemont ha defensat que la candidatura tindrà com a principal objectiu "l'entesa per Girona i per Catalunya". També ha destacat la importància de pactar amb Avancem i RCat abans de les eleccions i justament quan CiU està governant. "Si no estàs governant pots tancar pactes basats en hipòtesis però si estàs governant la teva credibilitat està en joc, i crec que ens l'hem guanyat", ha defensat. Puigdemont encara no té tancada la llista, que ha de donar a conèixer properament.