Girona usa la telemedicina per fer valoracions a 156 pacients per detectar demències de forma precoç

El sistema informatitzat de suport al diagnòstic per a l'atenció primària permet avaluar 2.566 persones durant el 2014

El diagnòstic precoç de qualsevol trastorn cognitiu i neurodegeneratiu millora els resultats dels tractaments. A la regió sanitària de Girona, es fa detecció i valoració utilitzant el sistema informatitzat de suport al diagnòstic de demències per a l'atenció primària (SISDDAP).

Durant el 2014, han realitzat un total de 2.566 valoracions, de les quals 1.772 són revisions de valoracions prèvies i la resta, 794, són valoracions de pacients per a primera visita. D'aquestes 638 han estat presencials i 156 (un 20%) virtuals, és a dir consulta per a valoració especialitzada mitjançant telemedicina. L'índex de reiteració és de 2,23 i el de freqüentació és de 2,65 pacients per cada 1.000 habitants.

El programa va dirigit als usuaris d'atenció primària que presenten una alteració de la memòria i es basa en un protocol informatitzat de recollida de dades, integrat en la història clínica, per al diagnòstic de les demències, consensuat prèviament entre metges especialitzats en l'atenció de pacients amb demència.


Aquest projecte va néixer l'any 2006 a Girona, gràcies a la col·laboració entre els equips d'atenció primària del territori i l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès). L'any 2014 el SISDDAP està plenament implantat a l'àrea de referència dels hospitals Santa Caterina i Trueta, per a una població aproximada de 300.000 habitants.

Els trastorns cognitius a la demarcació

Des de l'any 2007 el Registre de Demències de Girona (ReDeGi) ha registrat els nous casos de demència diagnosticats als dispositius d'atenció especialitzada dels hospitals de la regió sanitària. Actualment disposem d'un registre de 5.707 casos que ens permet conèixer l'evolució de les característiques clíniques dels pacients en el moment del seu diagnòstic en el sistema sanitari públic al llarg dels darrers vuit anys.

Al 2014, el ReDeGi ha registrat un total de 396 casos per a les dues àrees de referència dels hospitals Santa Caterina i Trueta, el que correspon a un 50% dels pacients valorats pel SISDDAP. Això significa que per cada 1.000 habitants de la demarcació, hi ha 1,32 pacients per any que presenten una demència. De les demències diagnosticades, 231 han correspost a malaltia d'Alzheimer.

El diagnòstic precoç de qualsevol trastorn cognitiu i neurodegeneratiu millora els resultats dels tractaments, encara que no n'existeix cap d'eficaç per contrarestar tots els seus efectes. En el cas de l'Alzheimer, els símptomes més característics són una disminució de les funcions intel·lectuals, la incapacitat de realitzar activitats quotidianes del dia a dia i canvis de conducta i de personalitat. És una malaltia que també afecta molt l'entorn de la persona malalta.