Una segona seu d'institut a Breda evitarà desplaçaments dels alumnes

Avui dia s'han de desplaçar 10 quilòmetres al dia fins a Hostalric

A Breda fa 15 anys que reclamen un institut. Aquest poble de gairebé 4.000 habitants situat als peus del Montseny està a deu quilòmetres d'Hostalric, on els nens han d'anar-hi a cursar la secundària. Aquest institut ha arribat a tenir sis classes a primer d'ESO i la directora, Helena Herberg, reconeix que estan saturats i més tenint en compte que s'espera un nou 'boom' d'alumnes en els propers cursos. 

Davant d'aquesta situació, Ensenyament ha optat perquè Breda pugui tenir estudis de secundària a través del que anomena una segona seu. En lloc de desplaçar els nens fins al poble veí o haver de crear un nou centre a Breda (no només pel que fa a l'edifici, sinó també perquè caldria un equip docent específic) opta per vincular els dos centres. Seran els professors de l'IES Vescomptat de Cabrera d'Hostalric els que es desplaçaran fins a Breda per fer les classes i aplicaran exactament els mateixos criteris pedagògics als dos llocs. "Serà el mateix institut però dividit en dues ubicacions", concreta la directora, que afegeix que quan al maig els confirmin la plantilla de què disposaran començaran a confeccionar tot el programa i a organitzar horaris i professorat. 

Al municipi la notícia s'ha acollit amb molta satisfacció i la fórmula escollida per Ensenyament agrada. "L'objectiu era aconseguir-ho fos com fos, ni que sigui de manera provisional", ha reconegut la directora de l'escola de Breda, Pilar Marés. A l'escola hi ha 38 alumnes que aquest any acaben sisè i que, per primera vegada, es podran quedar al poble per fer la secundària. "La primera reacció dels nens va ser que no es volien quedar aquí perquè volien gent nova però han vist que seran protagonistes i podran seguir tots junts i estan molt contents", reconeix. 

Des de l'AMPA han fet també "una feina de formigueta" per poder aconseguir que Breda tingui secundària. Encara són visibles arreu del poble pancartes reclamant un institut. Una de les membres és la Xelo Torres que també és mare d'una alumna de sisè. "Estem molt contents i estem segurs que funcionarà, els pares estem molt motivats i ens implicarem perquè funcioni", assegura. També és pare d'un alumne de sisè en Xavier Rodríguez, que diu que com a pare se sent molt tranquil perquè el seu fill no haurà d'estar cada dia a la carretera per anar a l'institut. 

L'Ajuntament de Breda ha cedit un edifici molt nou -es va estrenar fa dos anys- situat al centre del poble i que, a partir del setembre, acollirà les dues línies de primer d'ESO. És un edifici que fins ara usaven les entitats i també s'hi feien activitats de recerca de feina i emprenedoria. L'alcalde, Jordi Iglesias, destaca que no caldrà fer cap adequació i que Ensenyament només haurà de posar-hi el mobiliari ja que l'edifici compleix tots els requisits de seguretat. A més, a les tardes l'ajuntament disposarà de les instal·lacions per fer-hi allò que cregui convenient. 

Ara bé, a partir del curs 2016-2017, quan ja hi hagi primer i segon d'ESO, caldrà buscar una altra ubicació. L'alcalde ha explicat que una opció podria ser situar els estudis a l'escola -on podrien haver-hi espais lliures-, o bé optar per posar aules prefabricades a un solar que tenen reservat per a usos educatius just a tocar de l'escola. "El més important és que poden dir que els estudis de secundària es consolidaran a Breda", ha manifestat. 

D'altra banda, aquesta aposta per mantenir a Breda els alumnes també dóna oxigen a l'institut d'Hostalric, on el Departament d'Ensenyament vol dur-hi més formació de Formació Professional i convertir-lo en el centre de referència d'aquesta zona pel que fa als estudis post-obligatoris.