Castelló d'Empúries rep la concessió del passeig d'Empuriabrava per 30 anys

El consistori invertirà 3,2 MEUR en la seva remodelació

"S'ha aconseguit una fita històrica i el d'avui és un dia de celebració". D'aquesta manera ha destacat Xavier Sanllehí, alcalde de Castelló d'Empúries, el fet que el municipi hagi rebut la concessió del passeig marítim d'Empuriabrava, en mans privades els últims 40 anys, és a dir, des de la seva creació. Sanllehí ha afegit que per fi el passeig "ja és del poble" i que a partir d'ara "queda molta feina a fer" per adaptar l'espai als nous usos i necessitats de la gent.

Xavier Sanllehí ha explicat que durant els 40 anys que ha durat la concessió de l'empresa privada que ha gestionat el passeig marítim, un fet únic al conjunt de l'estat espanyol, el consistori només tenia a la seva mà fer continus requeriments a la concessionària per tal que actués en la millora del passeig i "evitar que es degradés". De fet, tot i no ser competència seva, l'ajuntament fa anys que hi fa petites actuacions per mantenir l'espai en condicions de ser utilitzat per la ciutadania.

Amb la concessió a les seves mans, que va ser atorgada el passat 4 de març tot i que l'anterior concessió va vèncer l'any 2011, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries invertirà 3,2 milions d'euros en una actuació integral orientada a la seva remodelació. Una actuació que es farà en tres anys per evitar les obres a l'estiu i que consistirà, a trets generals, en renovar la pavimentació del passeig i l'enllumenat, afegir serveis o equipaments com ara un carril bici i àrees de jocs infantils i construir passeres per accedir a la platja. També es preveu enderrocar i renovar les estructures més envellides, com les dutxes de la platja i remodelar els quatre edificis que actualment ocupen l'espai.

Sanllehí ha explicat que el punt que més ha costat tirar endavant en el moment de rebre la concessió ha estat, precisament, mantenir aquests quatre edificis, que es destinaran a serveis de restauració, perquè l'Estat els volia enderrocar. Per a la seva concessió s'obrirà en breu un concurs públic on hi podran concórrer les empreses interessades. Una de les condicions del concurs serà que els negocis que s'hi obrin estiguin oberts tot l'any.

Sanllehí també ha assenyalat que la inversió que es farà al passeig serà finançada amb els amb els ingressos provinents de les concessions que es trauran a concurs pels serveis i locals a la platja i al passeig. "A diferència del que ha passat fins ara, tindrem un retorn d'ingressos que podrem invertir en la seva totalitat en la millora de l'espai", ha afegit.

Actuacions

Malgrat que les obres s'executaran en un termini de tres anys, les actuacions ja han començat per tenir les primeres millores a punt abans de l'estiu. Així, ja s'ha col·locat un nou parc de salut, s'ha començat la construcció de dues noves àrees infantils i la instal·lació de noves dutxes que substitueixen les antigues d'obra que s'enderrocaran. També es construiran sis noves passeres de formigó per unir el passeig amb la platja i s'enderrocarà el mini golf que hi ha actualment.

Un cop finalitzades aquestes primeres actuacions, arribat l'hivern s'aprofitarà per planificar i realitzar els tràmits administratius necessaris per poder iniciar les obres de remodelació dels quatre edificis destinats a restauració i es començarà a asfaltar de nou tot el passeig. En aquesta segona fase també s'instal·laran els nous fanals a la part més propera a la platja on actualment no hi ha ni un punt de llum. Aquest, el de la il·luminació de l'espai, és un dels que més ha destacat l'alcalde de Castelló d'Empúries.

Finalment, també es preveu instal·lar lavabos públics gratuïts i adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, ampliar el paviment del costat de la platja per tal que hi puguin circular més còmodament els vianants i construir un nou carril bici.