'Salut i Crisi' arriba el 2014 a més de 42.500 gironins en risc de pobresa

El Dipsalut ha aportat 5 MEUR en tres anys a projectes per pal·liar les conseqüències de la situació econòmica

El programa Salut i Crisi ha arribat, aquest 2014, a 42.540 persones de les comarques gironines que s'han beneficiat d'ajudes per crear llocs de treball, garantir un habitatge digne, assegurar l'accés als aliments o oferir suport emocional i familiar a usuaris que arrosseguen problemes derivats de la conjuntura econòmica.

En el darrer any, l'organisme autònom de la Diputació de Girona, el Dipsalut, ha injectat 2 MEUR a aquest programa, que es va crear l'any 2013 per donar resposta a la situació de crisi que viuen moltes famílies a la demarcació. En total, al llarg d'aquests any, la inversió ha estat de 5 MEUR. La majoria de beneficiaris són persones amb atur de llarga durada i fills al seu càrrec.

Les conseqüències de la crisi econòmica van començar a passar factura a les llars gironines ben aviat i, segons recollien les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), l'any 2012 un de cada tres gironins es trobava en situació de risc de pobresa o d'exclusió social. Per pal·liar aquesta situació va néixer el 2013 el programa Salut i Crisi que volia injectar recursos a les bones iniciatives del territori destinades a cobrir necessitats relacionades amb treball, habitatge, alimentació i benestar.


El programa Salut i Crisi se centra en coordinar les accions que es fan a nivell comarcal -tant per administracions com per ONG o altres tipus d'entitats- perquè els recursos obtinguin més rendiment i s'evitin duplicitats. Així, ha creat, a cada comarca, una porta única d'accés a les ajudes i ha millorat la cohesió entre els agents socials que intervenen en cada territori. "També ha servit per millorar la detecció de les necessitats i la resposta que es dóna", ha afirmat el vicepresident responsable del Dipsalut, Josep Maria Corominas.
 
En tres anys -des que va començar el programa el 2013 fins a aquest 2015- han destinat 5 MEUR al projecte i, segons ha detallat Corominas, "mani qui mani a partir d'aquest any en aquesta casa, malauradament segurament hauran de continuar destinant-hi fons perquè la situació de crisi encara hi és". Segons ha aprovat la corporació, per al 2016 ja hi ha compromesa una partida d'1,3 per al Salut i Crisi, sense tenir encara detallats quants diners es destinaran a inversió en ocupació remunerada.

Després del primer any d'implantació, aquest 2014 han arribat a 42.540 beneficiaris i han destinat 2 MEUR (milions d'euros) a, essencialment, promoure l'ocupació, garantir l'habitatge, els serveis bàsics i els productes de primera necessitat de les famílies que travessen una situació complicada. El gruix dels ajuts s'han destinat a atendre persones en edat laboral -el 59,52%- mentre que l'altre població on han focalitzat els recursos són els infants.

Dels 2 milions d'euros globals, mig milió s'ha destinat específicament a fomentar la creació de llocs de treball. Tant el president de la Diputació de Girona i de Dipsalut, Joan Giraut, com el vicepresident primer de l'Organisme de Salut Pública, Josep M. Corominas, han destacat la importància de les accions orientades a crear ocupació remunerada. "Donar feina a una persona que està a l'atur ja soluciona bona part dels seus problemes, que no són només econòmics, sinó també psicològics i emocionals", ha afirmat Corominas.

Trobar feina, tenir menjar i pagar la llum

El vicepresident del Dipsalut ha admès que els programes per crear llocs de treball tenen costos molt elevats i és complicat arribar a molta gent. Tot i això, han anat incrementant els recursos que hi destinen perquè, segons Corominas, és un dels eixos principals. En el darrer any, els 500.000 euros han servit per trobar feina d'entre 6 i 12 mesos a 68 persones. Totes elles d'entre 33 i 49 anys i amb fills al seu càrrec.

Pel que fa a l'1,5 MEUR, 456.559 euros s'han destinat a garantir un habitatge digne. Han revertit en 9.055 persones i han servit per proporcionar ajudes al lloguer i a la hipoteca; per pagar la calefacció, l'aigua i la llum i per fer reparacions que garantissin la salubritat i l'habitabilitat de les cases.

En l'àmbit de l'alimentació, han invertit 364.347 euros que han anat destinats a centres de distribució d'aliments, menjadors socials i beques menjador. 28.645 persones s'han beneficiat d'aquestes ajudes.

Pel que fa a les accions dirigides al benestar emocional i familiar (higiene, roba i calçat, productes de farmàcia, suport emocional, formació o ajudes per transport), 63.423 euros han ajudat un total de 960 persones.

63.241 euros han servit per tirar endavant actuacions per promoure l'ocupabilitat de les persones (com ara tallers d'oficis, horts urbans o cursos formatius). Han beneficiat a 3.880 ciutadans de les comarques gironines.

En total, 42.540 persones han comptat amb aquestes ajudes. En tots els casos venien derivades pels treballadors socials municipals. En la majoria d'ocasions, s'ha atès famílies en què els dos progenitors estaven sense feina i amb fills menors d'edat al seu càrrec.