Xavier Vidal s'emporta el premi Recull de narrativa amb 'Destins Inesperats'

La meitat dels autors premiats són de les comarques gironines

Un any més, Blanes ha celebrat el lliurament d'uns dels guardons culturals més importants de les comarques gironines. En total, la 51a edició dels Premis Recull ha rebut 205 treballs, 20 menys que l'any passat. El jurat dels guardons, encapçalat per Vicenç Llorca, ha decidit que 'Destins Inesperats' és l'obra guanyadora del Premi de Narració Joaquim Ruyra, dotat amb 2.500 euros. El seu autor és Xavier Vidal, que va néixer l'any 1966 a Alginet i actualment resideix a Sabadell des d'on escriu reportatges per la secció de Tecnologies de la Comunicació del diari Ara. Una feina que compagina amb el seu treball a la productora Lavinia Audiovisual.

Vidal ja és reconegut dins del món de la literatura per diverses novel·les, algunes han estat reconegudes amb premis com el Joan Santamaria de Novel·la, el 7Lletres de narrativa o el Rosa d'Argent de Puigcerdà. Tal com ha explicat, la seva obra és un recull d'històries que giren al voltant del concepte de la imprevisibilitat de la vida.

D'altra banda, la mestra gironina Isabel Oliva ha aconseguit el Premi de Poesai Benet Ribas, dotat amb 1.500 euros, per la seva obra 'Passeig d'Hivern', que tracta sobre el pas del temps, el passat, la vida, la mort el silenci i els misteris que s'amaguen darrere del més enllà. "'Passeig d'Hivern' és una metàfora del camí recorregut a través dels anys", ha explicat l'autora. Per la seva banda, la jove escriptora gironina Irene Tarrés s'ha emportat el Premi de Teatre Josep Ametller, dotat amb 2.000, per 'Chureca'.

Enguany, el Premi Periodisme Salvador Reynaldos ha recaigut en el periodista valencià Josep Lluís Micó, que treballa com a professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. La seva obra 'L'important i l'interessant' se centra en el món del periodisme. "En el present 'online' i els reptes que ens planteja. En l'existència que el 'boom' digital ha traslladat als professionals dels mitjans, en les noves relacions que s'estableixen entre els ciutadans cada cop més actius i uns periodistes encara perplexos per les transformacions que estan sacsejant el sector de la informació", ha explicat el professor.

El Premi Retrat Literari Rafel Conrellà-Joaquim Abril ha estat per 'Manuel Rius, autor de música anònima' del guionista, compositor i músic Esteve Molero. I Xavier Jové Lagunas ha aconseguit el premi en la categoria de Conte Infantil Joan Petit, una secció que va néixer l'any passat, per l'obra 'Equilibristes'. Aquest escriptor i dibuixant figuerenc que resideix a Peralada no és un desconegut dels Premis Recull. L'any 2011 ja va aconseguir el guardó de Retrat Literari per l'obra 'Liliana' dedicada a l'il·lustrador, traductor i folklorista català del segle XIX, Apel·les Mestres.

L'acte d'entrega dels guardons ha finalitzat amb el parlament del president del jurat dels Premis Recull, Viçenc Llorca, qui ha destacat que, per primer cop gairebé en la història dels guardons, la meitat dels premiats (3) són autors de les comarques gironines. Posteriorment, s'ha celebrat un dinar on han assistit tots els guardonats i el jurat, amb desenes de veïns de Blanes que han volgut seguir la celebració.

Durant l'esdeveniment també s'ha donat a conèixer la publicació del llibre dels Premis Recull: 'Els Recull. 50 anys de premis literaris a Blanes', que ha estat escrit per dos joves del poble, Mònica Rabassa i Aitor Roger. "Estem obrint una nova etapa", ha subratllat el president del jurat. La cerimònia ha comptat amb la presència de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat, Laura Borràs, i l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, entre altres personalitats.

Canvis en la revista Recull

Ha estat durant aquest dinar popular que Mònica Rabassa, una de les encarregades de la revista Recull, ha avançat una efemèride. El 2020, d'aquí a cinc anys, la revista dels premis de Blanes complirà 100 anys d'història. Per això, amb els ulls posats en aquesta fita, els encarregats estan adaptant l'estructura societària als temps actuals perquè pugui convertir-se en una associació cultural sense ànim de lucre.

Tal com han explicat, la nova associació Recull necessitarà un mínim de 40 socis que paguin mensualment 30 euros per poder sobreviure i perquè cada edició no sigui deficitària, tal com succeeix actualment, i pugui continuar existint, com també els guardons literaris Recull. De moment ja disposen de 25 socis i esperen la xifra vagi creixent ràpidament. A més, la nova direcció revitalitzarà la imatge de la publicació , sense perdre les arrels, però per actualitzar-se i poder seguir difonent la llengua i la cultura catalana.