Les ratxes de vent han superat els 150 km/h

La tramuntana ha provocat la caiguda d'arbres, que en alguns casos ha afectat la circulació de trens a l'R11

Les ratxes de vent han superat aquest dijous els 150 km/h en alguns punts del nord del país. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, al Santuari de Queralt (Berguedà) les ràfegues han fregat els 160 km/h, a Portbou s'han registrat cops de fins a 157 km/h, al Montseny de 140 km/h, a Navata (Alt Empordà) el vent ha bufat a velocitats de 112 km/h, a Banyoles de 108 km/h, a Montserrat s'han registrat ratxes de 95 km/h i l'Observatori Fabra de Barcelona ha registrat màximes de gairebé 86 km/h.

El fort vent que ha afectat sobretot aquest matí i migdia el terç nord de Catalunya ha provocat algunes incidències relacionades sobretot amb la caiguda d'arbres i alguna bastida. A ple centre de Girona el vent intens ha fet caure una bastida d'unes obres en un edifici situat a la cruïlla entre els carrers Sèquia i Cristòfol Grober sense provocar danys personals. També, a Olot el vent ha arrencat un arbre de grans dimensions al Parc Vell de la Plaça Clarà i a Banyoles ha caigut de matinada un pollancre a davant del Club Natació. En aquests dos casos tampoc s'han hagut de lamentar danys personals.

La Intensitat del vent també ha provocat afectacions a la línia R11 de Renfe, on han caigut diversos arbres a la via que han obligat a aturar els trens. D'una banda, la caiguda d'un arbre entre Caldes de Malavella i Maçanet ha obligat a aturar dos trens i, d'altra banda, han caigut dos arbres entre Flaçà i Girona que també han obligat a paralitzar un tren. En aquest cas, els trens circulen per via única entre Caldes i Maçanet, cosa que provoca retards de mitja hora a la línia.

També al voltant d'un quart de tres del migdia a Figueres el vent ha fet caure un semàfor en un pas a nivell i s'ha tallat el pas de trens i vehicles. Poc després de dos quarts de tres ja s'ha pogut restablir la normalitat en aquest punt.

El Servei Català de Trànsit informa que aquesta tarda només hi ha una carretera afectada pel vent. És la BV-4024 a l'accés a Coll de Pal, que està tallada a la circulació des d'aquest dimecres al migdia.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut des d'aquest dimecres a dos quarts de dues del migdia i fins aquest dijous a les tres del migdia un total de 213 trucades relacionades amb el temporal sobretot de vent avui però també per neu, calamarsa i pluja ahir. Les zones amb més incidències han estat el Gironès, Maresme, Alt Empordà i Pla de l'Estany.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han fet 109 sortides per atendre problemes causats pel vent aquest dijous fins a les quatre de la tarda. D'aquests, 77 corresponen a les comarques de Girona, i la resta, a les de la Regió d'Emergències Metropolitana Nord (21), Centre (7), Lleida (3) i Tarragona (1). A més de les sortides relacionades amb la caiguda d'arbres, els bombers també han realitzat serveis per
retirar elements de mobiliari urbà inestable i a punt de caure com senyals de trànsit, fanals o rètols. Els Bombers de Barcelona no han hagut de fer cap actuació destacada pel fort vent a la ciutat.

Protecció Civil manté en fase de prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, s'han registrat ratxes de vent de més de 120 km/h a les cotes més elevades del Pirineu i a l'entorn dels 90 km/h al Prepirineu, comarques de Girona i de Barcelona, inclòs el Barcelonès. Alguns dels valors de vent registrats han estat de gairebé 160 km/h al santuari de Queralt, a Portbou s'han registrat cops de fins a 157 km/h, al Montseny de 140 km/h, a Navata (Alt Empordà) el vent ha bufat a velocitats de 112 km/h, a Banyoles de 108 km/h, a Montserrat s'han registrat ratxes de 95 km/h i l'Observatori Fabra de Barcelona ha registrat màximes de gairebé 86 km/h.

La previsió és que el vent segueixi fort les properes hores i fins aquest divendres al matí, concentrant-se sobretot a la zona del Pirineu, Prepirineu i comarques de Girona. Per avui i demà també hi ha un avís per fort onatge a l'Empordà. Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en els desplaçaments a les zones afectades pel fort vent.