4 anys i 9 mesos de presó per l'acusat de colpejar i atropellar un home a Figueres

Baltasar Sánchez Rey fou declarat no culpable d'assassinat el passat 13 de febrer

L'Audiència de Girona ha condemnat a 4 anys i 9 mesos de presó l'acusat de colpejar un home amb una barra de ferro i passar-li per sobre el cap amb una camioneta el 4 d'agost del 2010, a Figueres.

Baltasar Sánchez Rey va sortir en llibertat el 13 de febrer, després de la lectura del veredicte que el declarava no culpable d'assassinat. Havia estat en presó provisional més de 3 anys.

El jurat popular va concloure que va atropellar la víctima sense saber que havia quedat, inconscient, en la trajectòria de la roda. En el veredicte sí que el van considerar culpable d'un delicte de lesions i un homicidi per imprudència greu. Sánchez Rey haurà d'indemnitzar els familiars de la víctima amb 261.550,4 euros.

La sentència recull fil per randa el veredicte del jurat popular, que declarava Baltasar Sánchez Rey culpable d'un homicidi per imprudència greu i d'un delicte de lesions. Inicialment, s'enfrontava a 20 anys de presó per assassinat. El jurat popular va donar plena credibilitat a la versió de l'acusat que argumentava que el cop amb la barra de ferro havia estat tan ràpid que no va tenir temps de veure que quan la víctima va caure desplomat a terra, va quedar davant la roda de la camioneta.

Segons el relat que va declarat provat el jurat popular i que recull la sentència, el 4 d'agost del 2010 Baltasar Sánchez Rey sortia d'un establiment comercial amb la seva camioneta. Quan s'anava a incorporar a una rotonda, es va saltar un 'Stop'. Aleshores, el conductor d'un vehicle que venia per la carretera el va començar a botzinar i a increpar, insultant-lo i instant-lo a aturar el vehicle.

"Va començar entre els dos una discussió a través de es finestretes dels diferents vehicles", relata la sentència que afegeix que, llavors, els dos conductors es van aturar en un dels trencants de la rotonda. "Després d'aparcar, va començar una disputa entre els dos i Baltasar Sánchez Rey va agafar un objecte contundent tipus pal de la seva camioneta i li va propinar un cop fort al cap", recull la sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la qual ha estat ponent la magistrada Sonia Losada.

En rebre el cop, la víctima va quedar en estat semiinconscient i va caure a terra "just en el mateix moment en què l'acusat pujava ràpidament a la furgoneta i marxava del lloc precipitadament". La sentència ressalta que "no va procurar prendre la precaució de saber, en cap moment, la posició en la que estava la víctima" i el resultat d'això va ser que li va passar per sobre el cap amb la roda posterior esquerra del vehicle.

El jurat popular va concloure que "cap testimoni" va poder indicar de forma segura que Baltasar Sánchez Rey va veure caure la víctima en la trajectòria de la roda. En el veredicte van argumentar que, pel caràcter impulsiu de l'acusat i pels antecedents que l'havien portat a estar 20 anys a presó per altre delictes, és molt probable que es posés nerviós i volgués fugir tan ràpid que no es va parar a mirar on era.

Lliure des del 13 de febrer

Per això, el van declarar culpable d'un delicte d'homicidi per imprudència greu i un altre de lesions pel cop al cap. L'Audiència de Girona li ha imposat una pena de 3 anys de presó per l'homicidi imprudent i d'1 any i 9 mesos de presó per les lesions amb l'objecte contundent. En matèria de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar la dona i els tres fills de la víctima amb 261.550,4 euros.

Després de la lectura del veredicte, l'advocat de la defensa, Carles Monguilod, va demanar que el deixessin en llibertat perquè duia més de 3 anys empresonat (des que el van detenir a França on s'havia escapat l'octubre del 2011) i que, tant si el fiscal Víctor Pillado com l'acusació particular recorren la sentència com si no, ja ha complert pràcticament la pena que li poden imposar. La magistrada va acceptar la petició de la defensa i a un quart de nou del vespre del mateix 13 de febrer va dictar la interlocutòria que el deixava en llibertat.

La sentència no és ferma i es pot recórrer via recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Condemnat per violació

Sánchez Rey és un delinqüent amb un llarg historial criminal i que s'ha passat mitja vida a la presó. L'any 1993, l'Audiència de Girona el va condemnar a 44 anys de presó per haver violat i atracat una turista holandesa quan feia autoestop. La sentència va declarar provat que la tarda del 18 d'agost del 1992, Sánchez Rey juntament amb un altre home va recollir la víctima quan feia autoestop a la carretera de Figueres a Olot. Després, la van portar a una zona boscosa on la van violar en repetides ocasions i li van robar diners i una targeta de crèdit.

A més, durant l'entrada i registre a la finca on va amagar la camioneta després d'atropellar mortalment la víctima, hi van localitzar una granada, munició i diverses armes de foc.