Andrighetto diu que la seva dona i un amant el volien matar

L'empresari aassegura que rebia "amenaces" de la trama corrupta vinculada a Jordi Pujol Ferrusola

Bernard Andrighetto s'ha assegut aquest dilluns a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona on ha respost, durant més de quatre hores, a les preguntes del fiscal i del seu advocat. Des de la nit del tiroteig, l'empresari d'origen francès ha declarat en més de tres ocasions però, segons ha assegurat davant el jurat popular, en totes i cadascuna d'elles ha "mentit".

Andrighetto ha afirmat que va reconèixer que va ser ell qui la matinada del 17 d'octubre del 2011 va disparar deu trets contra la víctima perquè no volia que els seus fills "descobrissin què era de veritat la seva mare". L'acusat diu que pretenia evitar que els nens sabessin que la víctima havia estat prostituta i, també, que esbrinessin que el que realment va passar aquella nit és que ella i el seu amant van ordir un pla per assassinar-lo i fer-ho passar per un suïcidi.

L'acusat ha explicat que durant el cap de setmana va estar bevent i consumint cocaïna amb un amic seu al domicili familiar, situat al carrer Lluís Borrassà del barri de Palau, a Girona. Quan finalment el seu company va marxar, ell es va ficar al llit. "Estava molt cansat", ha afirmat. Es va estirar al costat de la seva dona i es adormir. Ja de matinada, ha relatat, va "notar" la presència d'algú a l'habitació i que li tocaven la mà.

Va obrir els ulls i, tot i que quan es va incorporar al llit no va veure ningú al seu costat, ha exposat que la seva dona i el seu "amant, sicari, macarra o el que sigui" van intentar col·locar-li una pistola a la mà per fingir que s'havia tret la vida.

Llavors, es va aixecar i va anar cap al lavabo, perquè hi havia llum. Segons la versió actual de l'acusat, allà hi havia la seva dona i "un negre" que l'apuntava amb una arma. Aleshores, va començar a forcejar amb l'intrús per evitar que el disparés però l'agressor va aconseguir agafar una altra arma que hi havia al lavabo. "Jo no vaig empunyar cap arma però vaig aconseguir arribar a un gallet i vaig disparar per buidar-li el carregador. Ell també va disparar l'altra arma", ha explicat Andrighetto.

El processat ha afirmat que, com que la llum del lavabo estava apagada i ell no empunyava les armes, no sabia on impactaven les bales. Andrighetto assegura que, finalment, l'intrús va aconseguir encanonar-lo i disparar, però ja no li quedaven bales. L'acusat diu que la tercera persona va fugir de la casa saltant pel balcó. La dona va rebre deu impactes de bala i va morir l'endemà a l'hospital.

Per diners i venjança

L'acusat ha declarat amb una actitud desafiant i ha acusat la justícia de tenir-lo quatre anys empresonat tot i ser innocent. El magistrat president li ha cridat l'atenció en diverses ocasions per no contestar el que li preguntaven o per respondre de manera hostil, com quan li ha replicat al fiscal que si no ha pogut identificar amb noms i cognoms la tercera persona que hi havia dins la casa és perquè durant la investigació "no han mogut el cul". Andrighetto ha intercalat plors amb menyspreus. Quan li han qüestionat com és que recordava un detall molt concret, ha assegurat que té "memòria d'elefant, i no només cul", en clara al·lusió al seu excés de pes.

Andrighetto ha assegurat que el suposat agressor era a la casa perquè la víctima el va deixar entrar. L'acusat ha exposat tres motius pels quals creu que la seva dona el va voler matar. "Per la pasta, per calers, però si volia més diners només ho havia de demanar", ha afirmat l'acusat que diu que feia quatre anys li va dir a la víctima que es volia divorciar i que ella devia veure perillar el seu estatus.

El segon motiu que, segons Andrighetto, tenia la víctima per voler-lo matar és perquè es va sentir "humiliada" perquè, durant el matrimoni, ell va tenir un fill amb una altra dona.

El tercer motiu que apunta és per "protegir els seus fills" de les amenaces que la trama de corrupció feia a l'acusat. L'empresari diu que va fer d'intermediari entre una empresa d'hipermercats i una xarxa corrupta vinculada a Jordi Pujol Ferrusola. A través d'ell, van pagar 8 MEUR (milions d'euros) per aconseguir llicències per instal·lar els supermercats al país. Tot i pagar, no van aconseguir els permisos i, segons Andrighetto, tant ell com el seu soci van començar a rebre amenaces pel tracte fallit. "Quan van assassinar el meu soci, ella potser va pensar que per culpa meva podien fer mal als seus fills i per això va fer el que va fer", ha indicat. "No la perdonaré mai", ha conclòs.

El processat també nega que cap de les armes del tiroteig siguin seves. Creu que una la va introduir l'agressor i l'altra, segons diu, l'havia comprat la seva dona mesos abans. Sí que ha admès, però, que a les seves múltiples cases hi té armes per protegir-se de robatoris i d'intrusos tot i no tenir llicència per tenir-les.

Durant el judici, també han reproduït les gravacions de les trucades que es van fer aquella nit al 112 des del domicili del tiroteig. En la primera, el mateix Andrighetto confessa que ha disparat la seva dona perquè se li ha "parat el cap". En la segona, s'escolta al fill gran -els dos nens eren a la casa- dient que la seva mare encara respirava i que no havia perdut del tot la consciència. L'altre fill, el petit, va ser el primer en veure el pare. Estava al lavabo amb l'arma a la mà i una ferida a la mà.

21 anys de presó

El fiscal Víctor Pillado i el lletrat de la Generalitat, que exerceix l'acusació particular perquè es tracta d'un cas de violència de gènere, consideren que Bernard Andrighetto és autor d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes i volen que el condemnin a 21 anys de presó. La defensa, encapçalada pel lletrat Wenceslao Tarragó, demana que l'absolguin de l'assassinat i que el condemnin a 1 any de presó per la possessió d'armes sense llicència.