Els treballadors d'A.J. Ruz de Sils desconvoquen la vaga

Hi haurà nou conveni i es readmet al treballador acomiadat

Els treballadors en vaga de l'empresa A.J. Ruz de Sils (Selva) han aprovat en assemblea desconvocar l'aturada i tornar a la feina dilluns vinent.

La decisió arriba després del preacord a què s'ha arribat al migdia amb mediació de la Generalitat. Dels catorze vaguistes que han assistit a l'assemblea, tretze han votat aixecar la vaga i només un s'hi ha oposat.

A partir d'ara, empresa i treballadors es donen un termini de mig any per negociar un conveni col·lectiu (fins ara, inexistent). A.J. Ruz també s'ha compromès per escrit a no adoptar represàlies i a readmetre el treballador a qui va fer fora durant la vaga, substituint-li l'acomiadament per 30 dies de multa. La vaga ha durat quasi quatre mesos.

L'assemblea que havia de ratificar el preacord assolit entre empresa i comitè de vaga s'ha celebrat aquesta tarda. Dels catorze treballadors que hi han pres part, només un s'ha oposat a aixecar l'aturada. Tota la resta han votat a favor de desconvocar la vaga, que avui ha arribat al 131è dia.

Durant aquests gairebé quatre mesos, els treballadors s'han mantingut ferms en la seva reivindicació. La protesta va començar després que A.J. Ruz fes fora un treballador, però això només va ser la gota que va fer vessar el got. Abans, asseguraven els vaguistes, ja portaven temps patint jornades maratonianes (de fins a 68 hores setmanals) i cobrant salaris minsos.

Al llarg de la vaga, la plantilla ha muntat un campament al polígon de Sils -on hi ha la seu d'A.J. Ruz- i ha fet diverses manifestacions (tant al mateix poble com a Girona). A més, també han dut l'empresa als jutjats per vulneració del dret de vaga i l'han denunciada davant la Inspecció de Treball.

Avui, després d'una reunió a la Delegació del Govern, on per primer cop la direcció s'ha avingut a negociar, ha arribat el preacord. A canvi que la plantilla desconvoqués la vaga, l'empresa s'ha compromès per escrit a no adoptar cap represàlia i a obrir un termini de sis mesos per negociar un conveni col·lectiu. Fins ara, no n'hi havia.

A més, A.J. Ruz també readmetrà immediatament el treballador a qui va fer fora un cop ja havia començat la vaga (l'altre està pendent de judici). A aquest empleat, a qui es mantindrà l'antiguitat, se li substituirà l'acomiadament per 30 dies de sanció.

L'acord també fixa el compromís de l'empresa de no fer fora ningú durant el temps que es negociï el nou conveni. I que, en cas que hi hagués un acomiadament improcedent, seria el mateix treballador qui podrà escollir entre la readmissió o el pagament de la indemnització.

"Patiment desmesurat"

Ara, un cop ratificat el preacord i desconvocada la vaga, els treballadors tornaran a la feina a partir del dilluns vinent. La plantilla d'A.J. Ruz i el sindicat CCOO han valorat positivament haver desencallat el conflicte. Això sí, també lamenten que "la continuada actitud de l'empresa durant els 131 dies de vaga ha suposat un patiment desmesurat" dels treballadors.