Preacord per posar fi a quatre mesos de vaga a l'empresa A.J. Ruz

La direcció s'avé a negociar un conveni col·lectiu, a retirar les sancions i a readmetre un treballador acomiadat

Preacord entre empresa i treballadors d'A.J. Ruz de Sils (Selva) per desconvocar la vaga que fa ja quatre mesos que dura. Les dues parts han arribat a un principi d'entesa que passa per pactar un conveni col·lectiu, retirar les sancions que la direcció ha interposat durant l'aturada i readmetre un treballador a qui van acomiadar.

El preacord s'ha assolit durant una reunió a Girona, amb mediació de la Generalitat, i on l'empresa finalment ha accedit a negociar amb els vaguistes. L'aturada a A.J. Ruz, que fa recollida de residus, va començar el 17 d'octubre. Per desbloquejar el conflicte, el sindicat CCOO subratlla que han calgut sentències judicials i també multes per part de la Inspecció de Treball.

La vaga a l'empresa de recollida de residus A.J. Ruz de Sils, que ja fa més de 140 dies que dura, es pot acabar aquesta mateixa tarda. Després del preacord que han assolit els representants de la plantilla i la direcció, només falta que l'assemblea de treballadors el ratifiqui, en una trobada que s'ha convocat a dos quarts de cinc de la tarda.

El principi d'entesa s'ha concretat sobre paper tot just aquest migdia (els treballadors en volien la garantia escrita). Ha estat en una reunió a tres bandes entre empresa, comitè de vaga i Generalitat, que ha fet de mediador en el conflicte per intentar desencallar-lo.

El secretari general de Serveis Privats de CCOO, Pau Gálvez, explica que, "a diferència de tots els altres dies", avui per fi l'empresa s'ha avingut a asseure's a negociar. De la reunió n'ha sortit un compromís que, a grans trets, es concreta en quatre punts: A.J. Ruz s'avé a negociar un conveni col·lectiu (inexistent fins ara), a retirar les sancions interposades durant l'aturada, a readmetre un dels dos treballadors acomiadats (el que va perdre la feina quan ja s'estava en vaga) i a no acomiadar ningú mentre durin les negociacions.

Gálvez ha subratllat que, per arribar fins aquí, ha calgut portar l'empresa tant als tribunals com a la Inspecció de Treball. De fet, A.J. Ruz ja arrossega una sentència contrària per vulnerar el dret de vaga i també dues sancions de la inspecció.

Des de fa quatre mesos

La vaga a A.J. Ruz va començar el 17 d'octubre i ha mobilitzat divuit dels 27 treballadors que té l'empresa (que fins i tot, van arribar a muntar un campament al polígon de Sils durant 100 dies). La gota que va fer vessar el got, i va derivar en mobilització, va ser l'acomiadament d'un treballador. Però la plantilla també criticava que portaven anys suportant salaris baixos i jornades maratonianes (de fins a 68 hores setmanals).

Tot i posar fi al conflicte laboral, però, caldrà veure ara la situació en què queda A.J. Ruz, que fa la recollida selectiva i també porta el servei de deixalleria a diversos municipis de la demarcació. I és que ja hi ha diversos ajuntaments (com Palamós, Riells o Sils) i Consells Comarcals (com el del Baix Empordà) que li rescindiran el contracte o tornaran a treure la concessió a concurs.

L'empresa de Sils, però, no podrà tornar a gestionar aquests serveis (perquè com indica el sindicat CCOO, A.J. Ruz ha estat condemnada per vulnerar el dret de vaga). Això sí, les noves empreses que es facin amb els contractes, segons recull el conveni del sector, hauran de subrogar la plantilla d'A.J. Ruz. És a dir, que els treballadors no perdran la feina.