El castell de Montsoriu celebra 20 anys de la seva restauració

El monument porta quatre anys obert al públic

El castell de Montsoriu va viure una gran festa ahir al matí amb la celebració d’una jornada institucional i festiva amb motiu dels vint anys de treballs de restauració i la commemoració del quart aniversari de l’obertura al públic. Aquesta festa també va servir per fer la presentació oficial de la maqueta de l’artista Manuel Genovart i per estrenar el nou recorregut amb visita lliure pel castell.

Vint anys després de l’inici dels treballs de restauració del castell de Montsoriu, aquesta joia arquitectònica va ser, una vegada més, testimoni d'una jornada que va servir per homenatjar totes aquelles persones que han fet que el castell de Montsoriu esdevingui un referent del patrimoni català. És per això que a partir de les onze del matí el castell es va obrir al públic, i durant gairebé dues hores i mitja els guies van acompanyar els visitants. Malgrat el vent que bufava amb força, van ser moltes les persones que no es varen voler perdre aquesta cita al castell de Montsoriu.

En la jornada d'ahir, també se celebrava el quart aniversari de l'obertura del castell al públic, una efemèride que també es va commemorar durant l'acte institucional que va tenir lloc a la sala noble. Una actuació a càrrec de la secció de corda de l'Orquestra Jove de la Selva va obrir un acte que va aconseguir crear una gran expectació expectació entre tots els assistents.


En el transcurs de la celebració es va fer un reconeixement públic a totes aquelles persones que de forma directa o indirecta han participat en un moment o altre en el procés de restauració del castell. Així, el primer agraïment va ser, és clar per a la família De Ribot, que va tenir la generositat de renunciar a la propietat i va fer el gest necessari i imprescindible per permetre l’inici d’aquesta restauració amb la cessió del recinte, formalitzada el 1998. Seguidament, va ser el torn de retre homenatge als professionals, constructors i paletes que al llarg d’aquests vint anys han treballat en diverses fases de la restauració del castell (Josep Planiol, David Roma i Jordi Alonso).

Un altre col•lectiu que ha tingut molta importància en el procés de recuperació del castell és la societat civil, ja que abans que s’iniciessin les obres van ser moltes les persones que varen reclamar la recuperació del castell. Per això, es va agrair la gran tasca que varen fer a els Amics del Castell de Montsoriu, i en representació d’aquest col•lectiu va ser Joan Jordan, l’encarregat de recollir aquest guardó. En aquest col•lectiu també hi va tenir un paper molt important la premsa, que va donar a conèixer l’existència d’aquest monument i va enaltir-ne els valors i la necessitat de restaurar-lo. L’Enric Casals va donar nom al castell i va aconseguir que els mitjans de comunicació es fessin ressò de la seva existència. Per tant, en aquesta ocasió a més de fer de periodista es va veure enmig d’un homenatge pels seus gairebé 25 anys difusió d’aquest monument arquitectònic.

Els reconeixements institucionals van ocupar bona part de l'acte, sobretot per la llarga llista de personalitats i entitats que van rebre un obsequi de la mà del president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu i del president del Patronat, Enric Nualart. “La jornada d'ahir, a part de premiar l'esforç de persones i entitats, també va servir per donar una empenta al castell per tal de donar-lo a conèixer”, va declarar Balliu un cop finalitzats els parlaments.

L’acte també va servir per homenatjar tots els arquitectes que han participat en la redacció del projecte de recuperar Montsoriu (Ramon Castells, Eulàlia Marquès, Josep Simon, Toni Rodon) i els professionals del Museu Etnològic del Montseny La Gabella, d’Arbúcies (Jordi Tura, Quim Mateu, Josep Manuel Rueda).

Finalment, i pel que fa la a la vessant més institucional, es va fer un reconeixement als presidents del Patronat del Castell de Montsoriu, que des de l’any 1994, quan es van posar les bases de l’ens que podria restaurar el castell, hi van ser al capdavant com a principals impulsors d’aquesta recuperació (Josep Micaló, Carme Benages, Joan Puig, Jordi Iglesias, Jordi Gironès, Robert Fauria i Joan Garriga). També al que va ser el secretari del Patronat del Castell, des del seu naixement i fins al dia de la seva jubilació, Jesús Ciuró.

La darrera part dels reconeixements va ser per als membres del Patronat que han tingut al llarg d’aquests anys una tasca importantíssima, en la qual hi ha hagut èpoques més bones i més dolentes, però sempre han tingut l’empenta necessària per tirar endavant la recuperació d’un dels castells gòtics més importants de Catalunya. Per això, es va fer un gran agraïment als ajuntaments d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu. I finalment es va fer un reconeixement també al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, al Parc del Montseny i també a la Diputació de Girona.

Presentació de la maqueta de l’artista Manuel Genovart

Durant l'acte de lliurament de guardons també es va fer la presentació oficial de la maqueta del castell de Montsoriu que el Ministeri de Defensa ha lliurat al Patronat del Castell de Montsoriu, obra de l’artista Manuel Genovart. Aquesta maqueta permet veure quina era l’estructura del castell fa més de cinquanta anys. Es tracta d’una peça única i molt interessant que s’ha pogut aconseguir gràcies a la col•laboració del castell de Sant Ferran de Figueres i a la bona predisposició del Museu de l’Exèrcit. Des del Consell es va fer un agraïment a les facilitats que hi ha hagut per part d’aquestes dues institucions perquè Montsoriu recuperés la maqueta.


El darrer punt de l'acte de commemoració van ser els parlaments de cloenda. El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, va assenyalar que “el castell de Montsoriu ja és un monument reconegut i no només conservat, i aquesta crec que és la part més important de l'acte d'avui”. Cada una de les personalitats que van intervenir-hi com el diputat de Cultura, Toni Solà, o el subdelegat del govern de l’Estat Espanyol, Juan Manuel Sánchez Bustamente, a més del mateix president, Salvador Balliu coincidien en dos elements.

El primer, que cal recordar i premiar tots aquells que han fet possible la consolidació del castell i segon, que el castell de Montsoriu és el castell gòtic més representatiu de Catalunya i aquesta denominació requereix responsabilitat, i al mateix temps, ganes de continuar treballant. En aquest sentit, la jornada d’ahir va marcar el tret de sortida de les visites lliures, ja que fins ara totes eren guiades. “Obrim una nova etapa de visites lliures i per això ja hem senyalitzat i posat més mesures de seguretat. A partir d'aquí esperem que vinguin més visitants dels que estàvem acostumats a rebre”, va concloure Salvador Balliu.


La jornada de commemoracions i reconeixements va finalitzar amb una copa de cava al pati d'armes del castell de Montsoriu.