Generation kWh, inversió econòmica a canvi d'electricitat

Es tracta d'una de les iniciatives que ha creat la cooperativa gironina Som Energia

Generation kWh, aquest és el nom que té el nou projecte de la cooperativa energètica gironina Som Energia. La iniciativa suposa un canvi de paradigma pel que fa a les inversions ja que el projecte es basa en el retorn energètic.

És a dir, els socis poden destinar una quantitat de diners - d'entre 100 i 2.000 euros- en funció de la electricitat que utilitzin anualment i, durant 25 anys, els inversos rebran una quantitat d'energia segons l'aportació realitzada. Una ajuda que es traduirà en un descens de la factura elèctrica.

Des de l'entitat assenyalen que la iniciativa permetrà impulsar nous projectes relacionats amb energies renovables i incrementar la producció d'energia de la cooperativa.

La trobada anual de grups locals de Som Energia d'arreu de l'Estat ha reunit unes 160 persones vingudes de les Illes Canàries, Galícia o altres indrets de Catalunya. L'acte ha arrencat aquest dissabte a les deu del matí i s'ha allargat fins ben entrada la tarda. La cooperativa, amb seu a Girona, està presidida per Ana Marcos qui ha explicat el gran creixement que han registrat en els darrers tres anys.

Som Energia es va constituir a Girona el 2010 com una cooperativa d'energia verda sense ànim de lucre. En els darrers tres anys ha passat de 3.000 socis a més de 18.400 a tot l'Estat. Actualment dóna servei a més de 22.000 llars i té previst superar els 15 milions d'euros en facturació aquest 2015. L'entitat genera energia 100% verda mitjançant plantes fotovoltaiques i i de biogàs. Tot i això, la seva dimensió només els permet generar el 6% de la energia que finalment utilitzen els seus socis. Davant d'aquesta situació amb la voluntat de crear nous projectes innovadors, la Núria Palmada al capdavant d'un equip de persones van decidir canviar l'actual paradigma de l'entitat i apostar per una nova via per aconseguir més socis i generar més energia.

"En dos anys no hem pogut treure cap nou projecte i això, sumat als canvis reguladors que han estat molt desfavorables ens ha abocat a pensar noves maneres d'invertir en iniciatives", explica Palmada. Enmig d'aquest escenari va sorgir 'Generation kWh'. "És un canvi de paradigma, no es tracta de pensar en inversió com a retorn financer sinó assegurar-se uns kilowatts anualment", destaca. La responsable detalla que no poden assegurar un període màxim o mínim de retorn de la inversió ja que dependrà de l'evolució dels preus de l'electricitat. "D'aquesta manera serem capaços de tirar endavant nous projectes sostenibles i créixer en l'àmbit de la generació d'energia", ha explicat Palmada.

D'altra banda, des de l'organització també tenen previst créixer en la línia del mix tecnològic. És a dir, crear noves plantes que funcionin a través d'energia eòlica o hidràulica. "Això i treballar en temes d'autoproducció perquè la gent sigui més autònoma respecte la seva energia", ha explicat Marco. Segons la presidenta, la reducció d'ajudes a les empreses dedicades a les energies renovables els ha afectat negativament però el fet que siguin una cooperativa els ha permès tenir més flexibilitat ja que s'autofinancen a través dels socis i poden maniobrar i regular-se segons les seves circumstàncies.