Maria Mercè Roca (ERC) es marca com a objectiu eradicar la pobresa a Girona

La candidata ha ofert una conferència sota el títol "Girona, ciutat d'oportunitats per a tothom"

La candidata per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Girona, Maria Mercè Roca, es marca com a objectiu programàtic eradicar amb la pobresa a la ciutat. La republicana ha assegurat en una conferència aquest vespre, que la seva pretensió és aplicar "canvis transgressors" i el primer passaria per fer front a l'exclusió social i les situacions de pobresa que pateixen molts ciutadans.

Roca proposa la creació d'una Primera Tinença d'Alcaldia d'Acció Social, Ocupació i Habitatge malgrat "totes les regidories tindran com a objectiu fer front a la pobresa". En aquest sentit, la republicana apunta noves fórmules en matèria d'habitatge, facilitant un pis als sense sostre crònics, multar els bancs amb pisos buits i lluitar contra la pobresa energètica.

"Cal millorar la qualitat de vida de les persones i el primer pas és millorar-ne la salut, també la mental", ha apuntat Roca en la conferència que portava per títol "Girona, ciutat d'oportunitats per a tothom", a la biblioteca Carles Rahola davant de més d'un centenar de persones. En aquest sentit, la candidata considera oportú la creació d'un Pla integral de salut mental, el qual integrarà diverses entitats i serveis municipals "amb l'objectiu que els malalts mentals disposin de bones oportunitats amb un treball digne i autonomia", ha explicat.

Educació i cultura

Per Roca la primera eina contra la desigualtat és l'educació i "aquesta regidoria serà una de les que tindrà més pes". En la mateixa línia s'ha mantingut pel que fa a la cultura, que també comptarà amb una regidoria pròpia ja que, al seu entendre, "la cultura té el poder per a crear una ciutadania preparada, cohesionada i dinàmica".

La republicana confessa que té intenció de conservar el llegat actual pel que fa a festivals i explica que ara mateix Girona ja és un referent en aquest aspecte. Amb tot, la seva intenció és fer que la cultura estigui a l'abast de tots els ciutadans. És per això que proposa que activitats com el Girona 10 o Temps de Flors "escapin" del Barri Vell i s'estenguin per la resta de barris que conformen la capital.

Model de Ciutat

La candidata s'ha mostrat partidària de que la ciutadania participi més de l'elaboració dels pressupostos municipals. En aquest sentit ha lloat la iniciativa de l'alcalde Carles Puigdemont (CiU) referent als pressupostos participats però, per Roca, això no és suficient i cal una major implicació dels gironins.

Roca vol fer de Girona una Smart City però, alhora, també una Slow City; "una ciutat on és fàcil passejar, pensada per a la gent que hi viu. Hem d'afavorir els desplaçaments en bicicleta, pacificar el trànsit, potenciar el transport públic i crear noves zones d'aparcament dissuasiu".

Evocant èpoques passades, Maria Mercè Roca assegura que cal recuperar les places com a punts d'oci i eix vertebrador dels barris. "A més de descongestionar també faciliten la participació col·lectiva i ofereix espais d'oci. Cada escola hauria de tenir una gran plaça a prop", ha dit.

Altres propostes

Dins el seu model de ciutat Roca ha promès mà de ferro en l'aplicació de les ordenances de civisme i soroll per tal de vetllar pel descans dels veïns; "esponjarem les zones d'oci i augmentarem els controls a les zones afectades".

Roca també proposa agilitzar els tràmits burocràtics per a la creació de noves empreses o cooperatives, ajudant també als joves que tenen intenció d'iniciar un negoci.

A nivell d'ecologia vol una defensa més clara del cabal del riu Ter, amb una major neteja i manteniment. En un altre ordre de les coses també vol importar una iniciativa pionera a Japó: Els boscos saludables. Aquesta consisteix en crear una anella verda amb arbres centenaris que no es tallen "on el ciutadà s'hi pot passejar per entrar amb un esperit calmat i sortir reconfortat".

Finalment, Roca vol reforçar la figura del defensor del ciutadà, dotant-lo de major pressupost i "crear una nova figura que vetllarà per la transparència de tots els departaments de l'Ajuntament, redactant un codi ètic i de bon govern per als regidors i treballadors públics relacionats amb l'ens municipal", ha reblat.