Recta final de les obres de reposició del TAV a l'entorn del Parc Central de Girona

Adif ja treballa a la zona de l'antic bar de la Boireta i al carrer Oviedo

Les obres per retornar la normalitat a la zona del parc Central -afectada pels treballs del TAV durant sis anys i mig- encaren la recta final. Després que dijous es traguessin totes les tanques del carrer Bisbe Sivilla (una obra a tocar del parc Central que ha executat el consistori), aquest dilluns Adif ja treballa a la zona de la Boireta, al costat de l'antiga plaça Europa.

Les obres duraran dos mesos i mig. A més, des de la setmana passada també s'està treballant per asfaltar de nou el carrer Ovideo, afectat pel pas de camions de les obres. Ara ja només quedarà la gran obra de la llosa de l'estació, que s'ha de convertir en espai verd diàfan. La previsió és que les obres comencin a la primavera.

Els veïns de l'entorn del parc Central de Girona han hagut de patir durant sis anys i mig canvis de trànsit, tanques, pas de camions i pols. Tot i que l'alta velocitat es va posar en servei el gener de 2013, Adif encara està acabant les obres per tornar l'aspecte habitual a la zona. Ara, els treballs a l'entorn del que era un dels parcs urbans més importants de la ciutat encaren la recta final.

Dijous passat, es va obrir als vianants la zona del carrer Bisbe Sivilla a tocar del parc Central. Es tracta d'unes obres que ha fet i pagat l'ajuntament perquè l'Estat considerava que no eren de la seva competència ja que quedaven fora de l'afectació real de l'obra. A la zona s'hi ha plantat gespa i s'ha construït un carril bici que va de la carretera Santa Eugènia fins a l'antic bar Boireta, a tocar del que havia sigut la plaça d'Europa abans de les obres. 

Aquest dilluns, a més, ja han començat els treballs en aquesta zona de l'extrem del parc Central que havia ocupat el bar Boireta. Segons ha explicat el regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, les obres han començat amb una mica d'endarreriment per temes administratius però han d'estar acabades en dos mesos i mig. Es tracta novament de treure tanques per retornar l'espai al seu aspecte original. S'hi posarà gespa, es farà la connexió amb el nou carril bici i també s'hi construirà una pista esportiva (no un skate parc com hi havia abans, perquè els veïns no ho volen). 

Un altre sector proper que també està en obres és el carrer Oviedo que durant els anys d'obres va servir per al pas dels camions que sortien carregats amb tones de terra que extreien del forat on actualment hi ha les vies soterrades del TAV. A còpia de tant passar-hi, l'asfalt ha quedat malmès. Ara Adif refarà la zona i el consistori farà més ampla la vorera que hi ha a tocar del carrer Josep Maria Gironella. 

"La ferida oberta que ha afectat durant anys els veïns de la zona comença a tancar-se", ha valorat Ribas, que considera que l'obra executada per l'ajuntament al carrer Bisbe Sivilla ha quedat "molt bé" i que els veïns estan molt satisfets de recuperar la zona i que no hi hagi tanques. 

La llosa, la darrera obra pendent

Un cop totes aquestes obres vagin finalitzant, l'única que quedarà pendent és la reposició de la llosa. Aquí encara hi ha centenars de metres quadrats de formigó que cobreixen el forat de l'estació i que caldrà convertir de nou en un parc públic. El regidor ha assegurat que existeix "un acord del 99%" amb Adif pel que fa al projecte de reposició. Bàsicament, segons ha explicat Ribas, serà una zona verda -amb gespa i arbustos- diàfana i amb alguns jocs infantils.
El regidor també ha explicat que l'Estat ha accedit a enderrocar el 'finger' que connecta l'estació del tren convencional amb el vestíbul de l'estació del TAV. Aquesta havia estat una reivindicació del consistori, que considerava que aquest passadís feia nosa i dividia el parc. Adif s'encarregarà de pagar l'enderroc i el consistori la nova solució: una pèrgola que connectarà les dues estacions. 

La previsió és que les obres es licitin a la primavera i que a l'entorn del maig les màquines ja hi treballen. "Tot dependrà de les tramitacions que facin des de l'Estat per accelerar més o no la licitació de l'obra", ha reconegut Ribas. Les obres tenen una durada de quatre o cinc mesos i, per tant, la zona retornaria a la normalitat passat l'estiu. 

Un procés participatiu per al parc Central

Ribas ha explicat que la reposició del parc Central -a la zona de la llosa- serà molt "natural" i a base de gespa i petits arbres. També ha assenyalat que hi haurà alguns espais que quedaran oberts per tal que els ciutadans de Girona puguin, a través d'un procés participatiu, decidir quins usos donar-hi. 

"Adif té l'obligació legal de deixar la zona com estava però no se li pot demanar que faci res més, això caldrà debatre-ho amb profunditat a nivell de ciutat i pressupostar-ho", ha explicat el regidor. El consistori vol també fer un procés participatiu a Sant Narcís per fer el pla especial del barri, una "reclamació històrica, segons reconeix el regidor. Ribas vol posar fil a l'agulla a aquests dos processos participatius abans de les eleccions del maig.

El regidor ha valorat els esforços que des del consistori s'han fet per controlar que Adif compleixi calendaris i faci quan toca les obres de reposició. "Crec que hem complert amb escreix els nostres compromisos", ha remarcat.