La unitat d'hemodinàmica de Girona, en servei les 24 hores del dia

L'hospital Trueta tindrà un equip de guàrdia per atendre els pacients amb infarts durant la nit

L'infart agut de miocardi és una causa important de mortalitat a Catalunya. Per a la supervivència dels pacients i per reduir les possibles seqüeles, és imprescindible que rebin atenció mèdica com més ràpid millor. El tractament idoni per a bona part dels pacients és l'angioplàstia primària, una tècnica que es fa a les unitats d'hemodinàmica dels hospitals i que consisteix en desobstruir alguna artèria del cor.

El temps ideal entre la el diagnòstic i l'obertura de l'artèria i el restabliment del flux sanguini és de màxim 120 minuts. Per això, Salut ha ampliat els horaris de les unitats d'hemodinàmica de Girona, i també la del Joan XXIII de Tarragona i l'Arnau de Vilanova de Lleida. Fins ara, aquests serveis obrien dotze hores al dia i, fora d'aquest horari, els pacients havien d'anar a Barcelona. A partir d'avui, estaran disponibles les 24 hores del dia.

Durant el 2014 es van traslladar a la capital catalana uns 90 des de Girona. Es calcula que, amb l'ampliació, l'hospital Josep Trueta de Girona passarà de les 240 angioplàsties que va practicar l'any passat a unes 330. Amb l'ampliació horària, el Departament de Salut vol millorar el temps de resposta perquè s'atendran més casos des del territori i, per tant, amb trasllats de pacients més curts.

A Girona, el Trueta disposarà d'un equip de guàrdia localitzable per cobrir l'ampliació horària. Així, si s'activa un Codi Infart durant la nit, avisaran els professionals de guàrdia, que arribaran al Trueta mentre es fa el trasllat de pacient. 

El Codi Infart és un protocol d'actuació urgent per als tractament d'aquest tipus d'infarts. Quan es detecta un pacient, s'activa immediatament tota la xarxa sanitària necessària -des d'ambulàncies, helicòpter si cal i el centre hospitalari que li farà el tractament- per atendre'l amb la màxima rapidesa possible.