L'administrador de Grober critica que la plantilla el va empènyer a liquidar la tèxtil

Assegura en una carta al Parlment que "certes persones" van impedir pactar

L'administrador de l'antiga Grober de Bescanó (Gironès), Lluís Carbonell, ha criticat que la plantilla anés directament als jutjats per reclamar l'extinció dels contractes i que no li hagi quedat "més remei" que liquidar la tèxtil.

En una carta adreçada als diputats del Parlament, Carbonell culpa "certes persones" de negar-se a pactar "un acord de flexibilitat laboral", acceptat pels creditors i que feia "viable l'empresa". L'administrador assegura sentir-se "assetjat" per la plantilla i demana als treballadors esperar "la liquidació total del patrimoni" per poder cobrar. Grober deu indemnitzacions que pugen a 3 MEUR als 87 treballadors, que fan torns davant la fàbrica perquè ningú s'endugui la maquinària.

La carta que Carbonell ha enviat al Parlament és en resposta a una altra que li van adreçar diputats de tots els partits a finals de novembre. Després de reunir-se amb una representació de la plantilla, els diputats es van comprometre a signar un escrit instant l'administrador i propietari de la tèxtil a agilitzar els pagaments als treballadors.


La sentència que va donar la raó als 87 empleats, i que va acceptar l'extinció dels contractes, obliga la Grober a pagar-los indemnitzacions que pugen a 3 MEUR. De fet, ara fa poques setmanes, els treballadors van tornar de nou als jutjats per intentar cobrar part del deute. La fàbrica tèxtil està tancada des del setembre i, des d'aleshores, la plantilla fa torns perquè ningú se n'endugui la maquinària.

A la carta que Carbonell adreça al Parlament, l'administrador assegura que "comprèn la sensibilitat" dels diputats cap a la plantilla, però també aprofita per deixar clar que s'ha vist abocat a presentar la liquidació. Segons assegura, perquè "certes persones negaren als treballadors un acord de flexibilitat laboral proposat per la nostra direcció, que feia viable l'empresa i havia estat acceptat pels creditors".

L'escrit continua dient que "aquestes persones, lluny de voler pactar i negociar un acord favorable per tothom, emprengueren la via judicial per reclamar l'extinció dels contractes". A tot això, precisa Carbonell, s'hi van sumar "les prohibitives taxes judicials i la singularitat de la normativa concursal", que no li han deixat "més remei" que liquidar Grober.

"En aquest cas, el difícil entorn econòmic s'ha ajuntat a la poc favorable normativa judicial i concursal, així com a l'oportunisme errat de certes persones erigides en líders del personal", continua l'escrit. Lluís Carbonell recorda també que la tèxtil Grober era una fàbrica centenària, nascuda el 1890 a Girona, i establerta des de feia un quart de segle a Bescanó (Gironès).

"El seu tancament no comporta només la pèrdua de teixit productiu i patrimoni industrial a la comarca i a Catalunya, sinó també la fi de tot un projecte vital per a tots nosaltres, sobretot per a la meva persona", recull l'administrador de la Grober a la carta.

"Lamentable assetjament"

El propietari de l'antiga tèxtil assegura que aquells qui van abocar-lo a liquidar l'empresa, ara també són els mateixos que "aboquen els treballadors al lamentable assetjament al que estem sotmesos tant jo com la meva família dia rere dia". Per això, és ell qui ara demana als diputats que "escoltin també l'opinió dels empresaris" i que "convencin" la plantilla perquè aturi aquest "assetjament" i esperin "la liquidació total del patrimoni" per poder cobrar.

Un cop el jutjat liquidi els béns de la tèxtil, conclou Carbonell, s'acabarà "també tota una vida entregada a una indústria, un territori i un país que ja no seran els mateixos".