El Festival del Circ Ciutat de Figueres bat rècords amb 82 artistes i una nova carpa

Ja es porten venudes 17.000 entrades

El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres trenca tots els rècords en la seva quarta edició amb 82 artistes, nou més que el passat any, totalment inèdits a Europa de 16 països i amb una infraestructura renovada extraordinària amb una gran carpa central.

Així ho ha explicat el director del certamen, Genís Matabosch, aquest matí.

En total seran 14 representacions per a més de 30.000 espectadors. Figueres tornarà a ser entre el 26 de febrer i el 2 de març la capital mundial del circ. De moment, s'han venut 17.000 entrades. S'han sumat a la programació el contorsionista rús Aleksandr Batuev i l'equilibrista Maxim Minasov.

Matabosch ha declarat que en aquesta quarta edició el Festival de Figueres es consolida com a segon festival internacional d'Europa després del de Montecarlo i "per un festival tan jove en la seva quarta edició és quelcom molt important perquè ha estat una trajectòria i un repte i un esforç titànic i continu". En aquest sentit, ha assenyalat que aquest és l'èxit de l'espectador. En l'edició anterior en van tenir 28.000 i fins ara se n'han venut ja 17.000.

La principal novetat de l'edició d'aquest any és la instal·lació d'una nova gran carpa central d'avançada tecnologia i única a Europa que permet donar cabuda a 2.214 espectadors en butaques individuals sobre una grada de major inclinació i sense cap columna al seu interior per oferir una visibilitat total als espectadors. La nova carpa té una cúpula quadrada de 244 metres quadrats subjectada a 15 metres d'alçada des de l'exterior per uns arcs telescòpics gegants de 18 metres, i un diàmetre de 52 metres, 6 més que la que es va utilitzar l'edició anterior. "Gràcies a aquesta carpa arriben al festival les primeres divisions de l'acrobàcia aèria mundial", ha apuntat.

En aquesta nova edició del certamen es podran veure un total de 24 espectacles inèdits a Europa en 14 funcions, el mateix nombre que en l'edició anterior. Al festival es porten a terme dues semifinals (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or), que es realitzen sota la nova Gran Carpa 360 graus, amb capacitat per 2.214 espectadors, plantada al Recinte Firal de Figueres. Així mateix, s'han programat una vintena de propostes alternatives a la programació del certamen que inclouen 5 exposicions, 3 conferències i la presentació de tres llibres, entre d'altres.

El pallasso italià David Larible

Un altre dels plats forts, i l'única activitat que serà de pagament, és l'actuació del reconegut pallasso italià David Larible al Teatre Municipal El Jardí. Hi actuarà el dissabte 28 de febrer a les nou de la nit i el diumenge 1 de març a dos quarts de vuit del vespre. A més, entre el 28 de febrer i l'1 de març, el mateix teatre acollirà una exposició sobre el genial pallasso. Matabosch ha indicat que té un aforament de 900 localitats extra respecte els anys anteriors. "És una ciutat que es transformarà en un circ total".

Matabosch ha dit que aquest any per la notorietat del festival es dobla el jurat oficial i passa de cinc a deu membres i es proposen 24 números excepcionals com per exemple el del contorsionista rus Aleksandr Batuev, que és "l'home contorsionista amb una tècnica més depurada" o l'equilibrista rus Maxim Minasov amb 'Imperator'.

"Som un festival que patim", ha assegurat Matabosch, "perquè el risc del promotor és abismal". El pressupost és d'uns 600.000 euros, tot i que encara no està tancat. El promotor hi arrisca un 62% (360.000 euros) dels comptes del festival, mentre que les administracions n'hi aporten un 23% (133.000 euros) i els patrocinis privats el 15% (90.000). En aquest sentit, ha dit que "cada dia és important" i és l'espectador el que ho fa possible. Matabosch ha avançat que ja sabien venut 17.000 entrades fons ara.

Figueres, ciutat del circ

Per la seva part, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha manifestat que s'està estudiant convertir Figueres en la "capital del circ".