El fiscal demana 3.600 € de multa per a l'expresident de la Diputació pels tocaments a l'assessora

Acusa Jaume Torramadé d'un delicte d'abusos sexuals

L'expresident de la Diputació de Girona i alcalde de Salt, Jaume Torramadé, s'enfronta a pagar una multa de 3.600 euros pels tocaments a l'exassessora d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Minerva Amador.

El fiscal l'acusa d'un delicte d'abusos sexuals i sosté que el dia 8 de novembre del 2012, durant el sopar d'inici de campanya electoral al restaurant 'El Teatret', Torramadé li va "acariciar el pit" i li va pujar la mà per la cuixa en direcció "a la zona genital" mentre li deia "si tu vols, princesa, pots ser el que vulguis a Salt".

El fiscal també vol que Torramadé indemnitzi Amador amb 1.000 euros pels danys morals i que li prohibeixin apropar-se a ella durant un any i mig.

Els fets

El sopar d'inici de campanya al restaurant 'El Teatret' del 8 de novembre del 2012 va ser l'origen d'una polèmica que s'ha saldat amb denúncies creuades entre Torramadé i Amador i li va acabar costant el càrrec a l'expresident de la Diputació de Girona, forçat a dimitir dos mesos després. La història acabarà, presumiblement, amb els dos asseguts al banc dels acusats: un per un delicte d'abusos sexuals i l'altra acusada de coaccions per reclamar 50.000 euros a canvi del seu silenci.

Per un delicte d'abusos sexuals, Jaume Torramadé es podia enfrontar a una petició de pena de fins a 3 anys de presó o a una multa de màxim 24 mesos. Un cop acabada la instrucció del cas, i després de prendre declaració a tots els implicats, el fiscal demana en el seu escrit de conclusions provisionals que el condemnin a pagar una multa de 3.600 euros pels "tocaments libidinosos". Encara falta que l'acusació particular presenti el seu escrit.

El fiscal relata a l'escrit de conclusions provisionals que cap a les deu de la nit del 8 de novembre del 2012 càrrecs de Convergència i Unió (CiU) van fer un sopar previ a l'acte d'inici de campanya del partit. Al sopar hi havia tant Jaume Torramadé com Minerva Amador, que era presidenta local d'UDC a Salt i càrrec de confiança del partit a la Diputació de Girona.

Just abans dels postres, alguns comensals van sortir a fumar. Quan van tornar, la composició de la taula va canviar i el llavors president de la Diputació de Girona es va asseure entre la regidora de Salt Fanny Carabellido i Minerva Amador. Segons el fiscal, aprofitant "l'ambient distès" Torramadé els hi va ensenyar un vídeo de contingut sexual que li havien enviat.

Després d'això, relata l'acusació pública, Torramadé va deixar de conversar amb la resta d'assistents al sopar i va centrar tota la seva atenció en l'aleshores assessora del partit a la Diputació. "Va començar a parlar amb ella de temes polítics i de la campanya, acariciant-li les mans i arribant a subjectar-les durant uns minuts, cosa que la va fer sentir incòmode però va interpretar com un gest d'amistat", apunta el fiscal.

"Princesa, pots ser el que vulguis"

A continuació, l'acusat "va acariciar amb la seva mà el contorn del pit" d'Amador per sobre de la roba i, a continuació, va posar la seva mà sobre el genoll de la dona mentre li va dir que pensava en ella per anar a les llistes. Segons el fiscal, l'exassessora se sentia "desconcertada" per l'actitud de Torramadé. Amador li va respondre que no estava interessada en política.

"Amb renovades intencions lascives, l'acusat va procedir a pujar la mà des del genoll cap a dalt mentre li deia: 'Sí tens un lloc, si tu vols, princesa, pots ser el que vulguis a Salt'", continua relatant el fiscal que detalla que Torramadé va continuar guiant la mà cap a la zona genital. "Li va intentar acariciar però va poder ser evitat per Minerva Amador perquè va interposar les seves mans en un gest discret per no cridar l'atenció".

Finalment, Torramadé li va tocar el pit amb la mà mentre li insistia amb què havia d'anar "sí o sí" a les llistes i li deia que "tot estava a les seves mans". L'episodi va acabar quan va aparèixer la cambrera amb els cafès.

Després del sopar, els assistents van anar al cafè restaurant '+ Cub' per celebrar l'acte d'inici de campanya. El fiscal indica que Minerva Amador estava "desconcertada i afectada" i va intentar tota l'estona situar-se lluny de Jaume Torramadé. Tot i això, durant l'acte, ell se li va apropar i li va agafar la mà fins que ella se'n va desfer.

El fiscal conclou que com a conseqüència dels abusos sexuals, Amador no va tornar a la feina, ha patit un trastorn d'adaptació com a conseqüència directa de la situació traumàtica que va patir que li ha provocat ansietat, problemes per dormir i pèrdua de pes. L'exassessora ha precisat tractament psiquiàtric i psicològic.

Per això, el fiscal considera que Jaume Torramadé és autor d'un delicte d'abusos sexuals i demana que el condemnin a una pena de 20 mesos de multa amb una quota diària de 6 euros. També demana que no es pugui apropar a menys de 200 metres de Minerva Amador durant un any i mig i que la indemnitzi amb 1.000 euros pels danys morals patits.

Arxius i reobertures

L'origen de les denúncies creuades es remunta al sopar d'inici de campanya electoral. El primer a presentar denúncia va ser Jaume Torramadé, que va acudir a la justícia assegurant que Minerva Amador li feia xantatge perquè li reclamava 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo pels suposats tocaments. Després va ser Amador qui va presentar denúncia contra l'aleshores president de la Diputació de Girona a qui acusava d'assetjament sexual.

Tant en un cas com l'altre -que s'han instruït en jutjats diferents- les denúncies van ser arxivades però l'Audiència de Girona va admetre els recursos i va ordenar reobrir les investigacions perquè veia indicis de delicte. En el cas contra Amador, la fiscal continua sense acusar perquè creu que no s'ha comès cap delicte. El cas està ja a mans del Jutjat penal número 4, que ha de fixar data de judici.