L'antic cinema Modern de Girona serà rehabilitat el proper mandat

Així es va acordar ahir en el ple municipal

El ple de Girona s'ha compromès a què la rehabilitació de l'antic cinema Modern sigui una realitat en el proper mandat. L'edifici, situat al cor del Barri Vell, està tancat des del 1999 i des d'aleshores s'ha anat deteriorant. Se n'han fet propostes sobre usos però fins ara cap ha tirat endavant. La moció que proposa fixar un calendari per engegar l'obra l'ha presentada el PP i ha rebut el suport de la majoria de l'oposició.

L'equip de govern s'ha abstingut. L'alcalde, Carles Puigdemont, assegura que el Modern "és una prioritat" i que confia anar a les municipals amb una proposta consensuada sobre què cal fer-hi. CiU defensa aprofitar-ne les potencialitats com a equipament cultural vinculat al teatre. La rehabilitació i els nous usos que s'han de donar a l'antic cinema Modern -situat a l'edifici de L'Ateneu- és un afer que s'arrossega des de fa temps. L'equipament, que fa catorze anys que és municipal, porta tancat des del 2001.

Els nous usos es van començar a debatre sis anys després, quan governava el tripartit. Inicialment es va decidir fer-hi un centre cívic i un espai per a entitats, però quan CiU va arribar a l'alcaldia va tirar enrere la proposta (perquè considerava que el procés participatiu que s'havia fet per decidir-la havia estat un fracàs).

La moció que ha portat el PP al ple reclama desencallar la rehabilitació de l'antic cinema durant el proper mandat i fixar un calendari perquè es tiri endavant. La portaveu popular, Concepció Veray, ha assegurat que al seu parer, la legislatura actual s'ha "perdut", perquè té la sensació que del Modern "se n'ha parlat molt, però no s'ha concretat res".

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, però, assegura que el projecte forma part de les "prioritats" del pla de mandat. "El Modern no s'ha aturat ni s'aturarà", ha dit l'alcalde. Puigdemont ja ha avançat que, durant els mesos que queden fins a les municipals, la seva intenció és tancar una proposta sobre què cal fer-hi.

Equipament cultural estratègic

"Per a nosaltres, és un equipament cultural estratègic", ha dit Puigdemont. Per això, la proposta de l'equip de govern passa perquè el Modern impulsi Girona com a pol teatral, i es converteixi en un equipament complementari al Festival Temporada Alta. "I aquest mandat, si les coses es fan bé, acabarà amb una proposta consensuada al màxim possible al voltant del Modern, que és el compromís que teníem", ha reblat.

Per això, CiU s'ha abstingut en la votació de la moció. Una postura on també s'hi han sumat els regidors no adscrits Glòria Plana i Carles Bonaventura, perquè tot i lamentar que "durant quatre anys no s'ha fet res", han cregut que la moció tenia caràcter electoralista.

Això, però, no és el que ha pensat la resta de l'oposició. ICV, la CUP, el PSC i la resta de no adscrits han donat suport a la moció presentada pel PP. Assegurant, entre d'altres, que és "necessari" posar fil a l'agulla per engegar la rehabilitació, una obra que "no es pot allargar més".

La moció sobre l'antic Cinema Modern no és l'única referida a temes de ciutat que ha tirat endavant. També n'hi ha hagut una altra, en aquest cas presentada pels cinc regidors exsocialistes. La proposta, que s'ha aprovat per unanimitat, demanava reforçar el servei d'intervenció especialitzada en violència de gènere.

Aquest equip d'atenció específic per a dones maltractades, que fa dotze anys que funciona, ja ha atès més de 1.500 casos. Actualment, però, cada any n'entren més de 150, i això fa que el servei estigui desbordat. Per això, el ple de l'Ajuntament de Girona ha acordat doblar les hores d'atenció psicològica del servei, per poder atendre "correctament" les víctimes de la violència de gènere (dones i infants).

"Honorabilitat i qualitat del servei"

El ple d'aquest gener, en molts casos, ha estat de tràmit. S'ha aprovat l'expedient per contractar el manteniment i neteja de les lleres dels rius, els boscos municipals i els parcs i jardins dels barris del sector Est i l'esquerra del Ter.

El contracte surt a licitació per 586.300 euros i el concurs s'obre als centres especials de treball (perquè les tasques les facin persones discapacitades, a qui es doni feina). L'Ajuntament també ha aprovat provisionalment la modificació perquè l'antiga central elèctrica de l'Aurora es pugui destinar a usos comercials.

Tot i això, l'alcalde també ha aprofitat el ple per fer una declaració institucional sobre la situació que viu l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa). Després que una auditoria revelés irregularitats de gestió, el consistori ha constituït una comissió de seguiment sobre l'afer (on hi ha representats tots els grups municipals).

Carles Puigdemont, sense revelar res sobre l'avenç de la comissió, sí que ha volgut sortir al pas deixant clar que l'empresa mixta "compleix i ha complert sempre" les seves obligacions contractuals. L'alcalde ha recordat que aquest mandat hi va haver un canvi en el model de gestió, quan el consistori va allargar-li ha concessió a Agissa fins al 2020, però que "la honorabilitat de l'empresa i la qualitat del servei" no estan en entredit.

"Els models de gestió són obertament opinables, però també ho és el seu resultat; per això, hem de treballar per veure quin és el més idoni", ha dit Puigdemont. I hi ha afegit: "Per això també es fan les auditories, perquè és imprescindible fer un control i seguiment amb el màxim rigor i responsabilitat".

L'alcalde ha defensat el canvi de contracte amb Agissa -de fet, ha definit l'actual com a "molt bo"- i ha reiterat que no hi ha hagut "deixadesa amb les exigències ni amb les obligacions econòmiques" de la companyia. "També és cert però que hi ha marge per a la millora, i per això hem de fer auditories", ha subratllat. Per últim, Puigdemont també ha tret xifres (en concret, un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua) per fer palès que Girona és de les ciutats catalanes on els ciutadans paguen menys per l'aigua.