Cops de vent de fins a 173 km/h obliguen a prohibir el trànsit de camions cap a França

La forta tramuntana ha obligat els conductors a estacionar a la Jonquera

La forta tramuntanada que bufa a l'Alt Empordà i a la Catalunya Nord ha obligat a prohibir el pas de tràilers, remolcs i vehicles articulats per la frontera.

Els mossos desvien a la Jonquera tots els que circulen per l'autopista AP-7 en sentit nord i els fan estacionar als aparcaments habilitats.

La restricció de circulació, adoptada per les autoritats franceses, ha entrat en vigor a quarts de dotze del migdia i dura fins les sis de la tarda. La mesura abasta tots els quilòmetres de l'autopista A9 que creuen el Departament dels Pirineus Orientals i, de retruc, també el tram de l'AP-7 fins a la frontera.

A l'Alt Empordà, la tramuntana ha deixat cops de fins a 173 quilòmetres per hora a Portbou.

Afectacions

L'episodi de fort vent que aquest dijous afecta els dos extrems del país i part del Pirineu té incidències en el trànsit. Als talls de circulació que hi ha a les línies de tren R3 (entre Ripoll i Puigcerdà) i R11 (des de Figueres fins a Cervera de la Marenda) ara s'hi han afegit els de carretera.

La forta tramuntanada que bufa a la Catalunya Nord ha obligat França a prohibir la circulació de camions i vehicles articulats per l'autopista A9, en tot el tram que creua el Departament dels Pirineus Orientals. De fet, el vent ja hi ha provocat un accident aquest matí. Un camió que portava llaunes de beguda, i que circulava en sentit la frontera, ha bolcat a quarts de deu, una mica més amunt de Perpinyà.

La prohibició de pas per l'autopista afecta els camions de més de 7,5 tones, els vehicles articulats i els remolcs. La mesura ha entrat en vigor a quarts d'onze del matí i s'estendrà fins a les sis de la tarda, quan es preveu que l'episodi de vent comenci a remetre. A més, França també ha limitat a 110 quilòmetres per hora la velocitat màxima a què els cotxes poden circular per l'A9.

De retruc, aquesta mesura afecta també el darrer tram de l'autopista AP-7, des de la Jonquera fins a la frontera. Per això, els Mossos d'Esquadra obliguen els tràilers, els vehicles articulats i els que porten remolc a desviar-se a l'alçada de la sortida 2 i a aparcar als pàrquings habilitats de la Jonquera. De la mateixa manera, les patrulles també prohibeixen que aquells camions que volen entrar a l'AP-7 des de l'N-II per anar cap a França ho facin.

L'N-260 a Portbou, tallada

La restricció de circulació per l'AP-7 no és l'única afectació viària que provoca la tramuntanada. A Portbou s'ha tallat l'N-260 per anar cap a França. De fet, en aquest municipi s'han arribat a registrar cops de vent de fins a 173 quilòmetres per hora. En aquesta carretera, tot i que ja en territori francès, hi ha bolcat una autocaravana a conseqüència del fort vent.

Els Bombers han fet fins al migdia 25 sortides al Ripollès i l'Empordà arran de l'episodi de ventades. Bàsicament, la majoria han estat per retirar arbres caiguts, sanejar façanes on hi havia perill de despreniments o netejar alguna via. A part d'això, la benzinera de Vilamacolum (Alt Empordà) ha tancat, perquè unes planxes del teulat corrien risc de desprendre's i caure.