Palamós, primer municipi en rescindir el contracte amb AJ Ruz

La resta de municipis assegura que faran el mateix

Els ajuntaments i consells comarcals que tenen contractat a l'empresa AJ Ruz el servei de recollida de deixalles han començat a moure fitxa per rescindir el contacte.

El primer que ja ha pres la decisió és l'Ajuntament de Palamós, que ja ho va notificar dimarts a CCOO, i d'altres s'han compromès a fer-ho.

Els treballadors fa 106 dies que estan en vaga i el conflicte ha pres una nova direcció aquesta setmana amb la condemna de l'empresa per vulneració del dret de vaga.

Des del sindicat celebren la sentència però critiquen que la reacció de les administracions arriba tard i que ha calgut una decisió judicial perquè prenguin consciència d'allò que porten mesos denunciant.

Els treballadors de l'empresa dedicada a la recollida de deixalles AJ Ruz de Sils fa 106 dies que estan en vaga. Durant aquest temps, han estat acampats nit i dia davant l'empresa, s'han trobat amb partits polítics, han denunciat les vulneracions dels seus drets (Inspecció de Treball ha aixecat tres actes) i han anat a reclamar als ajuntaments i consells comarcals que rescindissin el contracte que tenien amb aquesta empresa per les irregularitats que feia. 

Aquest dijous es feia pública una sentència del Jutjat Social Número 3 de Girona que donava la raó als treballadors i al sindicat CCOO. El jutge ha condemnat AJ Ruz per vulnerar el dret de vaga contractant personal i imposant els seus serveis mínims. La resolució insta l'empresa a "cessar les activitats contràries al dret de vaga" i la condemna a restituir tota la part de sou que ha restat als vaguistes des del 17 d'octubre i a indemnitzar-los amb 6.251 euros per danys morals (uns 400 euros per treballador).

Aquesta decisió s'ha rebut amb entusiasme entre la plantilla, que celebren que el jutge els hagi donat la raó i reconegui tots aquells incompliments que vénen denunciant de fa temps. La sentència sembla que ha fet reaccionar els ajuntaments i consells comarcals que tenen relacions contractuals amb AJ Ruz. 

Primeres reaccions de les administracions


Segons ha explicat el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, dimarts -quan encara no s'havia conegut la sentència- van rebre una notificació de l'Ajuntament de Palamós on els informava que havia decidit rescindir el contracte a AJ Ruz i que obria un nou concurs per adjudicar el servei a un altra empresa per un any. 

Compte ha remarcat que el conveni col·lectiu estatal del sector obliga que, en cas de rescissió de contacte, cal que la nova empresa que es fa càrrec del servei subrogui els treballadors. És a dir, que la nova empresa que guanyi el concurs a Palamós s'haurà de quedar els treballadors d'AJ Ruz que fins ara feien la recollida al municipi. I no només això, sinó que caldrà garantir-los les mateixes condicions laborals. 

El sindicat entén que aquesta és la millor sortida per als treballadors d'AJ Ruz. "A qualsevol empresa que vagin veuran respectats els seus drets després que a AJ Ruz no s'hagin complert mai", ha manifestat. 

A banda de Palamós, el sindicat té el compromís de l'Ajuntament de Sils de fer el mateix (ha donat un termini de 10 dies a l'empresa per rescindir de mutu acord el contracte) i també de Salt i Sarrià de Ter. Segons ha detallat Compte, també hi ha regidors que s'han ofert per fer gestions amb els consells comarcals del Gironès i el Baix Empordà -els dos únics amb què treballa AJ Ruz- perquè segueixin els mateixos passos. 

Un cas diferent és el de l'Ajuntament de Riells i Viabrea, amb qui CCOO reconeix que no hi ha diàleg. El sindicat va denunciar que el consistori havia contractat una altra empresa per recollir deixalles al·legant riscos per a la salut. En aquest cas, el jutge no els ha donat la raó i no considera que l'ajuntament hagi vulnerat cap dret. 

Una reacció que arriba tard

Tot i els compromisos de les administracions, els treballadors s'han mostrat molt molestos per l'actitud d'aquests mesos. Tal i com han recordat, fa molt de temps que estan comunicant als ajuntaments el seguit d'irregularitats que protagonitzava l'empresa i que ara han quedat acreditades a la sentència. 

"Ha calgut que un jutge digui el mateix que nosaltres perquè comencin a reaccions, ens han demostrat que no hi podem confiar", ha lamentat el secretari general. 

Mà estesa per negociar amb l'empresa

El secretari general de CCOO ha explicat que mantenen la mà estesa a l'empresa perquè s'assegui a negociar. Ha recordat que les seves condicions passen per la readmissió de dos treballadors acomiadats i per negociar un conveni col·lectiu i que, durant la negociació, cap empleat sigui acomiadat. 

Compte considera que l'empresa "està cremada" i que ha quedat en un carreró "sense sortida" i, per això, l'ha instat a asseure's a negociar per donar per acabada la vaga.