Consells per encarar l'episodi de forts vents que s'espera per aquesta nit

Es preveuen ratxes superiors als 120 km/h en alguns punts

Protecció Civil qualifica l'episodi de vent que bufarà a Catalunya a partir de les set del vespre i fins divendres al matí amb un 5 a l'escala de 6 graus de perill. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu ratxes que poden superar els 90 km/h, o fins i tot els 120 km/h, en zones urbanes de l'àmbit metropolità i del Camp de Tarragona on habitualment no bufa el vent i, en conseqüència, estan menys preparades per resistir-lo.

La fase del Pla Procicat es troba en fase d'alerta. El subdirector Sergio Delgado ha aconsellat evitar els espais exteriors, estar atents a les primeres incidències de l'entorn per extremar les precaucions i evitar la mobilitat durant la franja de més risc, fins demà al migdia.

El cap de prediccions del Servei Meterològic de Catalunya, Santi Segalà, ha detallat que s'espera un fort episodi de vent de component oest que bufarà a gairebé tot Catalunya durant tota la nit. Començarà a partir de les set de la tarda i s'allargarà fins demà al matí. El vent, seguirà durant el cap de setmana, però no tindrà ja la mateixa intensitat.

De fet, Protecció Civil qualifica amb el grau 5 en una escala de 6 el perill d'aquesta ventada. Sobretot perquè les ratxes poden superar els 90 km/h en zones urbanes poc acostumades a patir-les, com l'àmbit metropolità (i això inclou Barcelona) o el Camp de Tarragona. En principi, la ventada tindrà especial virulència a les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona, així com al sud de la Catalunya Central.

Tant el director de Protecció Civil, Jordi Aurich, com el subdirector Sergio Delgado, han apel·lat al "sentit comú" i han recomanat als ciutadans que es quedin a l'interior d'espais tancats mentre duri. Sobre la necessitat de suspendre qualsevol activitat en espais exteriors, es demana que s'estigui alerta a les incidències que causa el vent i s'actuï en conseqüència, també a les informacions que vagin confirmant que efectivament les previsions de la força de la ventada s'estan produint. El millor i el més prudent és passar el temporal a l'interior de casa. 

Per això, Delgado ha demanat que s'avanci en la mesura de les possibilitats de cada ciutadà qualsevol desplaçament previst per aquesta tarda, "és millor fer-lo a les cinc que a les vuit", i sobretot que s'extremi la prudència demà al matí. El vent bufarà molt intensament durant tota la nit i el risc encara estarà molt present quan els ciutadans agafin el seu vehicle per començar la jornada laboral.

Les comarques on es preveu que puguin haver-hi més incidències són, segons la previsió: Anoia, Priorat, Conca de Barberà, Alt Camp, Alt Penedès, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Barcelonès. A cotes altes de les comarques de muntanya tindran els valors de vent més elevats, superiors a 125 km/h, i tot el territori es veurà afectat per vent intens i/o violent incrementant-se amb el pas de les hores.

Cossos d'emergències en alerta

Els serveis i empreses de serveis bàsics i transport, com FGC, ADIF, RENFE, ENDESA i la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació pel que fa a les operadores de telefonia han reforçat els seus dispositius de vigilància i resposta davant les incidències.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ha reforçat el dispositiu habitual de guàrdia de totes les Regions d'Emergències aquesta tarda de tots els parcs de Bombers Funcionaris, així com també han demanat l'obertura dels parcs de Bombers Voluntaris. També s'han reforçat els comandaments operatius de les Regions d'Emergències i del personal de guàrdia de les sales de control de totes les Regions. Donat el fort vent, estaran activades les Unitats del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) a totes les seves bases per si es produeixen ignicions per l'increment del risc d'incendi forestal.

Mossos d'Esquadra han reforçat els seus patrullatges a les zones on es preveuen majors ventades de cara a una resposta ràpida davant les incidències viàries que es puguin produir. En aquest sentit el Servei Català de Trànsit farà una especial atenció a la situació de la xarxa viària la propera matinada de cara a la mobilitat de primera hora de demà.

El CAT112 ha reforçat els torns d'operadors del telèfon d'emergències 112 per atendre les puntes de trucades que es poden rebre en els moments de màximes incidències.

El Cos d'Agents Rurals ha notificat que ha anul·lat les cremes controlades previstes a les comarques següents: Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès, Garraf. En les comarques següents: Solsonès, Noguera, Bages, Segarra, Urgell, Segrià, Garrigues, Anoia, Vallès Occidental, Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Conca de Barberà, Alt Camp, Priorat, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià, el s agents Rurals han recordat la condició que les cremes autoritzades no es poden realitzar amb vents superiors a 20 km/h.

Consells

Protecció Civil remarca que d'acord a les previsions es tractaria d'un episodi especialment important amb possibilitat de danys i efectes greus en els períodes i zones abans indicats. Per tant, la població ha d'extremar la prudència en la mobilitat tant en vehicle com a peu, i limitar les activitats a l'aire lliure en les zones afectades davant la previsió d'incidències.

Durant la màxima intensitat del vent cal evitar realitzar activitats a l'aire lliure si no són segures, en especial a muntanya. Dins els nuclis urbans de les poblacions més afectades, cal recollir o lligar de forma segura tendals i retirar qualsevol element inestable situat a l'exterior a terrasses o similars, ja que poden precipitar-se i provocar un accident. Durant la màxima afectació del vent cal evitar situar-se a prop d'elements que puguin caure (murs, arbres, tancaments, bastides que es moguin, senyals, mobiliari urbà en alçada o altres similars). Aquestes mesures seran especialment necessàries a partir de la matinada del dijous a divendres i durant part del matí de divendres.

Més informació de les previsions, consells d'autoprotecció i incidències més significatives al Twitter @emergenciescat.