Dalí, entre els artistes més subhastats a Londres

Sotheby's subhasta la maqueta de la gran escultura de Picasso de la plaça Daley de Chicago

Els col·leccionistes d'art tenen "la difícil" oportunitat d'adquirir una de les dues maquetes de la monumental escultura d'acer soldat de Pablo Picasso de la plaça Daley de Chicago. La peça, que es va quedar en mans del propi artista malagueny fins a la seva mort, se subhasta a Londres el proper 3 de febrer per un preu de sortida d'entre 5 i 7 milions de lliures (uns 6,6 i 9,3 milions d'euros).

Picasso va donar l'altra maqueta a l'Arts Institute de Chicago i segons James Mackie, director d'Art Impressionista i Modern de Sotheby's, "és molt difícil tenir una escultura tan important i icònica" amb una "atmosfera tan forta" disponible al mercat d'art.

L'escultura de Picasso és d'entre el 1962 i el 1964, i segons Mackie, tot i que de menors dimensions, és una maqueta "absolutament igual" que la monumental producció final de l'artista malagueny, que s'exposa a Chicago i fa dos metres d'alçada. La peculiaritat de la peça és que Picasso va decidir mantenir-la a la seva pròpia col·lecció, fins a la seva mort, quan la va heretar la seva néta Marina Picasso.

A més, l'obra, anomenada 'Tete', és una mostra de les grans experimentacions de Picasso amb el físic femení i l'escultura, que va ser particularment intensa durant la dècada dels 50 i els 60. "És molt estrany tenir una escultura tan important de Picasso" a la venda, ha admès Mackie, que assegura que el preu de sortida és "conservador" i que la casa de subhastes espera que es superi.

La subhasta d'art de Londres a la casa Sotheby's també inclou obres dels catalans Salvador Dalí i Joan Miró, dos dels grans exponents del moviment surrealista a nivell mundial. De Dalí es presenta 'Cinq personnages surrealistes: femmes à tete de fleurs, femme à tiroirs (évocation du jugement de paris)', un dibuix del 1937 que l'artista figuerenc va fer per a la dissenyadora de moda Elsa Schiaparelli. L'obra, segons James Mackie, "encapsula molts dels temes clau de Dalí" i es va fer en paper rosa perquè la pròpia Schiaparelli així li ho va demanar a l'artista.

Sotheby's també presenta 'Peinture (L'Oiseau), de Joan Miró, un quadre del 1926 que forma part del cicle de somnis de l'artista català. "És una obra fantàstica", assegura James Mackie, que preveu que es pugui vendre per un preu d'entre 3 i 5 milions de lliures (entre 4 i 6,6 milions d'euros). De Miró, Londres també ofereix 'Danseuse', del 1931, i 'Jeunes filles couvrant d'une robe aux rectangles sombres leur nudié transparente à l'aube', del 1952. 

Els grans atractius internacionals de la nit surrealista també són el René Magritte 'L'explication', que surt al mercat per primera vegada en 35 anys, o 'Le Train Bleu or La Rue Aux Tramways' de Paul Delvaux. Sotheby's també aposta per l'Art Impressionista i presenta quatre obres de Claude Monet, dues de les quals són, segons Mackie, de "museu". Es tracta de 'Le Grand Canal', del 1908, i que durant vuit anys va estar exposada a la National Gallery de Londres, i 'Les Peupliers à Giverny', del 1887, que era al MOMA de Nova York. A més, la subhasta inclou peces de Matisse o de Toulouse-Lautrec.