Urbanisme aprova el nou POUM de Palafrugell després que el Suprem anul·lés l'anterior

La comissió autoritza Embotits Monter a obrir una nova fàbrica a Besalú

La comissió d'Urbanisme ha aprovat definitivament el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Palafrugell després que el Tribunal Suprem anul·lés l'anterior, de l'any 2006.

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que, en el nou planejament, el municipi preveu un creixement més moderat i soluciona errors que hi havia en l'anterior, com ara la tramitació ambiental. La comissió d'aquest dijous ha donat llum verda a modificacions urbanístiques per permetre la construcció d'un nova fàbrica d'Embotits Monter a Besalú (Garrotxa) i l'ampliació de les instal·lacions de la farmacèutica veterinària Hipra a Amer (Selva).

Palafrugell ja té nou POUM després que l'anterior, del 2006, quedés anul·lat per sentència. Serra ha detallat que el nou document que ha elaborat l'ajuntament manté les línies generals de l'anterior, però introdueix algunes modificacions. La més important, segons el director general, és que preveu un creixement més moderat que l'anterior planejament.


Palafrugell (i els seus tres nuclis de Llafranc, Calella i Tamariu) preveu que fins al 2032 es puguin construir, com a màxim, 3.900 habitatges, que se sumarien al parc actual de 17.000. Això representa passar, en un termini de disset anys, de 23.000 habitants a un màxim de 30.000. "És un creixement més moderat, més adequat als planejaments que estem aprovant ara", ha afirmat Serra.

A banda de moderar el creixement, el nou POUM també ha modificat els errors de l'anterior en relació a tramitació ambiental, compliment del planejament superior, resol els problemes d'abastament d'aigua que tenia l'anterior i compta amb totes les validacions necessàries.

Embotits Monter i Hipra

La comissió d'aquest dijous també ha donat llum verda a les modificacions urbanístiques per permetre la construcció d'un nova fàbrica d'Embotits Monter a Besalú i l'ampliació de les instal·lacions de la farmacèutica veterinària Hipra a Amer. Hipra només està pendent d'un tràmit ordinari per poder comptar amb l'aprovació definitiva mentre que Monter haurà d'esperar a rebre-la de mans del conseller un cop ha obtingut, aquest dijous, l'informe favorable de la Comissió d'Urbanisme de Girona.

Avanços de plans

La comissió també ha avaluat dos avenços de futurs projectes. Un és la revisió del pla especial de l'entorn de l'estany de Banyoles i l'altre afecta a les instal·lacions de la Vall de Núria. Segons ha explicat Serra, encara no coneixen ni han entrat a debatre els fons de les propostes perquè tot just s'està en un punt molt incipient. Sí que ha avançat que la proposta de Banyoles passa per identificar i delimitar usos i activitats en set sectors de l'entorn de l'estany mentre que Queralbs vol delimitar possibles ampliacions i creixements de l'hotel o el restaurant que hi ha a la Vall de Núria, a més de preveure actualitzacions a la zona esquiable.

Una projecte de Cadaqués també ha passat per la comissió d'aquest dijous. Es tracta del planejament que permetrà instal·lar fibra òptica al municipi i acabar, així, amb els problemes per incomunicació que hi ha hagut sobretot aquest estiu.