Investiguen si sanitaris del Trueta van intentar matar una pacient

Un jutge obre investigació sobre 14 empleats del centre

(Actualitzat 15:18h)

Un jutge de Girona ha iniciat una investigació per tal d'esbrinar si catorze sanitaris de l'hospital Josep Trueta van intentar matar una pacient. Els que fins ara podrien ser objecte d'imputació; set infermeres i set metges, se'ls acusaria de cinc delictes: assassinat o homicidi, contra la integritat física, contra la llibertat, omissió del deure de socors i falsedat documental tal i com ha avançat El Punt Avui.

La investigació s'ha posat en marxa després que Carlos Teresa Martín presentés una querella criminal contra els empleats de l'hospital que van atendre a la seva mare, Leonor Martin, que va patir un infart a l'edat de 73 anys i fou ingressada al Trueta el gener de 2011.

El seu fill va detectar mala praxis per part dels sanitaris i va iniciar, pel seu compte, una investigació que ara es troba en poder del jutge. En els documents hi ha el testimoni d'una infermera que assegura va rebre ordres de desconnectar a la pacient i induir-li la mort. No només això, la mateixa infermera assegura que el seu lloc de treball depèn de complir les ordres que els hi donen els metges.

Un altre de les queixes per mala praxis ve donada pel subministrament de nutrients i aigua per via oral, acció que està prohibida quan el pacient es troba sedat o amb pèrdua de consciència.

Leonor Martín va abandonar l'hospital amb vida però es troba en estat vegetatiu. El seu fill assegura que és degut al tracte rebut al centre hospitalari i una sobredosi de propofol i morfina rebuda durant la seva estada allà.

L'hospital respon

Arran d'aquesta informació publicada per El Punt Avui, des de l’Hospital, el Col•legi Oficial de Metges de Girona i el Col•legi Oficial d’Infermers/eres de Girona han explicat que, efectivament, el jutjat ha requerit al centre la presentació de la història clínica de la pacient però que, tanmateix, la querella encara no està admesa a tràmit.

També asseguren que els darrers anys, Carlos Teresa Martín ha interposat diverses denúncies contra professionals sanitaris de Girona que sempre han estat arxivades pel jutjat, sense necessitat de prendre declaració als facultatius. La Comissió Deontològica del COMG també ha rebutjat en diferents ocasions les queixes efectuades pel mateix.

El comunicat també surt en defensa dels professionals que han atès a la pacient al llarg d’aquest anys, assegurant que han actuat correctament en tot moment i fent tot el possible per salvar-li la vida i intentar que la pacient pugui tenir la màxima qualitat de vida, dins les seves possibilitats.

En aquest sentit, han volgut recordar que tant l’Hospital Josep Trueta com tots els professionals sanitaris que hi treballen "tenen com objectiu promoure, mantenir o restablir la salut individual i col•lectiva de les persones,  considerant que la salut no és solament l’absència de malaltia, sinó també el conjunt de condicions físiques, psíquiques i socials que permeten la màxima plenitud de la persona, per tal que aquesta es pugui desenvolupar de manera autònoma".

Finalment apunten que "en cap moment" la direcció del centre ha amenaçat a cap professional perquè actués d’una determinada manera. En les actuacions del centre i els seus professionals, "en tot moment prevalen els criteris clínics i no els econòmics".