La Generalitat busca inversors per reactivar la Torraspapel de Sarrià

El conseller assegura que el procés serà llarg

La Generalitat ha contactat amb inversors paperers perquè reprenguin l'activitat a l'antiga Torraspapel de Sarrià de Ter (Gironès). La fàbrica va tancar a finals de l'any passat i dels 132 treballadors afectats, més de la meitat (en concret, 73) es van poder recol·locar en altres plantes del grup.

Tot i no haver pogut evitar el tancament, el Govern sí que ha presentat les instal·lacions "a potencials inversors del mateix sector amb l'objectiu de reprendre l'activitat", segons recull una resposta parlamentària. Ara bé, com ja va advertir el conseller Felip Puig, el procés serà llarg.

I més en aquest cas, perquè a banda de les naus cal valorar si la maquinària és idònia per a un nou projecte industrial. La planta que Torraspapel tenia a Sarrià de Ter va tancar del tot a l'octubre, posant fi així a més de 70 anys d'història industrial al municipi. El grup va anunciar a finals d'abril un ERO d'extinció per a tota la plantilla, de 132 treballadors. Durant les darreres dècades, la paperera havia anat reduint progressivament la plantilla de la factoria (hi havia arribat a tenir fins a 1.200 treballadors).

Torraspapel va justificar el tancament per la baixada de comandes soferta amb la crisi, però també per l'encariment dels costos de producció arran de la reforma energètica. Les negociacions entre comitè i direcció van permetre reduir els acomiadaments inclosos a l'ERO. Al final, 23 treballadors van anar al carrer, 36 més es van acollir a un pla de rendes per a majors de 55 anys, i els 73 restants es van recol·locar en altres plantes del grup (la majoria a Sant Joan les Fonts, a Sòria i a Saragossa).

D'ençà que es va conèixer el tancament, la Generalitat ja va anunciar que treballaria per intentar salvar l'activitat industrial. Al maig passat, el conseller Felip Puig va revelar que s'havien mantingut contactes amb una paperera, però també va deixar clar que l'acord -si arribava- no seria abans que la històrica paperera ja hagués apagat màquines.

Ara, tres mesos i mig després que Torraspapel hagi tancat, el Govern assegura que la negociació amb altres papereres continua oberta. De fet, en una resposta parlamentària, el conseller Puig subratlla que el Departament d'Empresa i Ocupació "ha presentat l'emplaçament de Sarrià de Ter a potencials inversors del mateix sector, amb l'objectiu de reprendre l'activitat productiva".

Tot i això, com ja va advertir aleshores, el conseller també deixa clar que de moment no hi ha res en ferm. "Cal assenyalar que aquests processos tenen una maduració llarga, i més en aquest cas particular, en què ja hi ha uns actius productius dels quals cal valorar-ne la idoneïtat per a un nou procés", diu Puig, en referència al fet que, a banda de les naus i els solars que Torraspapel ha deixat lliures, també caldrà valorar si la maquinària és adient.