El Jaciment d'Empúries elimina l'aparcament i crea una zona lúdica

Aquests són alguns dels punts del conveni entre l'Ajuntament i el Departament de Cultura

El Departament de Cultura i l'Ajuntament de l'Escala han firmat aquest dissabte un conveni per millorar els accessos i l'entorn paisatgístic del reconegut jaciment d'Empúries, a l'Alt Empordà. L'acord es basa en tres pilars; d'una banda es crearà una nova zona de lleure i serveis, es trauran els cotxes de l'interior del jaciment - construint un aparcament amb 532 places- i s'ha firmat un marc de col·laboració entre les dues institucions i el Museu Arqueològic de Catalunya d'Empúries per potenciar el jaciment i realitzar accions culturals conjuntes.

L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha detallat que es tracta d'una "fita històrica" que perseguien des de fa més de 30 anys. El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i l'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, han signat aquest matí aquest conveni que permetrà reordenar l'espai d'aparcament i els accessos al conjunt arqueològic d'Empúries. En primer lloc, l'acord preveu la construcció d'una nova zona de lleure i serveis, d'uns 2.000 metre quadrats, a l'aire lliure, a tocar del passeig marítim.

En segon lloc, es trauran els cotxes de l'interior del jaciment. En concret, s'adequaran els accessos a la zona i es construirà una nova àrea d'aparcament amb 532 places a l'exterior del conjunt arqueològic. Un pas que, des del Departament de Cultura, assenyalen que ajudarà a millorar l'entorn i incrementar els espais de lleure.

Els nous aparcaments es construiran en una zona de pinedes, de 25.000 metres quadrats, que és de titularitat municipal. Actualment, una part d'aquest espai ja s'utilitza com a zona d'aparcament però la construcció de les noves places permetrà unificar l'actual aparcament municipal - el que utilitza l'Hostal Empúries- amb el nou espai d'estacionament. El projecte inclou un giratori que regularà la circulació d'entrada i sortida a aquesta zona i una nova connexió per a vinents entre el passeig d'Empúries i l'espai d'aparcament. També està previst que s'habiliti una zona perquè els autocars puguin deixar els passatgers prop del jaciment i una altre zona d'aparcament.

En principi, l'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha explicat que, de moment, l'aparcament es farà de forma provisional i no serà de pagament. "Més endavant haurem de mirar quina fórmula de gestió es troba o si hem de fer alguna concessió", ha apuntat. Per dur a terme aquests passos, l'acord conté un punt en el qual l'Ajuntament de l'Escala accepta cedir a la Generalitat la titularitat d'una part de la finca, actualment de propietat municipal, on es troba l'edifici que ha d'allotjar el Centre de Recepció de Visitants així com l'ús d'una part del nou aparcament exterior, uns 2.860 metres. Per la seva part, la Generalitat iniciarà els tràmits per fer efectiva la cessió d'ús d'un espai de les mateixes dimensions a l'Ajuntament de l'Escala - la zona que ara s'utilitza com a aparcament interior- per que s'hi pugui crear la nova àrea de lleure i serveis.

En tercer lloc, l'acord preveu impulsar la renovació del conveni marc de col·laboració entre els dues institucions i el Museu d'Arqueologia de Catalunya per potenciar encara més el jaciment. "És una vella aspiració que teníem els ciutadans de l'Escala, poder participar de manera activa en les línies de gestió del Museu i d'Empúries perquè fins ara han viscut realitats gairebé separades", ha explicat el batlle. El nou acord permetrà coordinar activitats culturals conjunts com concerts i permetrà que el consistori pugui tenir veu en la difusió i promoció del conjunt arqueològic així com també en la protecció, conservació i recerca del patrimoni històric local.

"Per nosaltres, sense exagerar, és una fita històrica perquè fa anys que perseguíem un conveni així, des de l'inici dels ajuntaments democràtics", ha explicat Puig. "Tot això ve de molt lluny, des del 1992 quan la flama olímpica va entrar per Empúries que l'antic director del museu ja va posar per escrit aquestes idees", ha explicat. Per la seva part el Director General, Joan Pluma, ha remarcat que, amb aquest acord, "es reforça el vincle entre la ciutat i el jaciment, i alhora expressa la creixent relació del conjunt de les institucions empordaneses. L'aliança entre el territori és la clau de l'èxit".

La signatura s'ha dut a terme en el marc de la reunió del Consell Assessor de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de l'Escala, que s'ha celebrat, de forma extraordinària aquest matí, a la biblioteca del jaciment d'Empúries. Aquesta comissió, formada per una vintena de persones, entre tècnics municipals i assessors de prestigi i vàlua en els seus àmbits, és el màxim òrgan consultiu municipal en matèria de patrimoni, medi natural, cultura, foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural.

El nou Centre de Recepció de Visitants obrirà portes el mes de juny

Per últim, aquest acord també té en compte el nou Centre de Recepció de Visitants que, en principi, obrirà portes a mitjans de mes de juny. "Suposarà un salt qualitatiu i la modernització del jaciment, ja no hi haurà més barreres d'accés pels visitants que a partir de llavors passaran pel centre", ha explicat l'alcalde. Les obres de construcció d'aquest espai es van iniciar ara fa cinc anys, el 2010, però van aturar-se ara fa un temps. "Les obres arrencaran de nou i l'espai comptarà amb un restaurant, una zona audiovisual, una biblioteca i una botiga. A més l'edifici té una arquitectura molt interessant", ha assegurat el batlle.

Puig ha avançat que esperen que per mitjans de juny ja s'hagin fet les concessions de tots els establiments que s'instal·laran en aquest edifici.