4.000 signatures per demanar que tots els malalts d'Hepatitis C tinguin accés als nous fàrmacs

La Plataforma d'Afectats a Girona no es creu "les promeses" del Departament de Salut

Un centenar de persones s'han concentrat aquest migdia davant la seu de la Generalitat de Girona en una mobilització organitzada per la Plataforma d'Afectats per la Hepatitis C de Girona. L'entitat ha entrat 4.000 signatures a la seu del Govern per demanar que tots els afectats per aquesta malaltia tinguin accés directe als últims medicaments.

Des de la plataforma, la seva portaveu, Deborah Ceballos, ha explicat que "no es creuen les promeses" del conseller de Salut, Boi Ruiz, qui ara fa uns dies va assegurar que el 80% dels malalts d'Hepatitis C podrien beneficiar-se dels nous fàrmacs. A més, ha assenyalat que continuaran mobilitzant-se fins que aconsegueixin el seu objectiu.

Els manifestants han començat la concentració quan passaven pocs minuts de les dotze del migdia. En total, un centenar de persones s'han reunit davant de la seu del Govern a Girona carregats amb pancartes i cridant tota mena de lemes en contra del govern d'Artur Mas, Mariano Rajoy i reclamant "tractament per a tothom". L'acte estava organitzat per la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C de Girona però ha comptat amb el suport de diverses entitats, sindicats i formacions com CCOO, CATAC, els Iaioflautes, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Girona i Salt, la CUP, ICV, ERC o membres de Podemos, entre d'altres.

Aquesta concentració és una de les mobilitzacions que l'entitat va decidir tirar endavant després del tancament que van realitzar a l'Hospital Josep Trueta de Girona. La portaveu de la plataforma, Deborah Ceballos, ha estat l'encarregada de guiar la concentració. Des del primer moment assenyalava que l'objectiu de totes les seves accions és sempre el mateix: "aconseguir curar-nos, viure bé, tots tenim el dret de curar-nos, reclamem tractament per a tothom i no només pels malalts més greus". Des de l'entitat han explicat que desconeixen el nombre de persones que es troben afectades per l'Hepatitis C a la demarcació de Girona. "A nosaltres no ens diuen res, no sabem res, hem intentat contactar amb la Generalitat i el Departament de Presidència però no ens han contestat", explicava decebuda i enfadada.

En aquest sentit, des de la plataforma han explicat que "no es creuen" les paraules del conseller de Salut, Boi Ruiz, qui ara fa uns dies va avançar que com a mínim el 80% dels malalts amb hepatitis C són susceptibles de beneficiar-se del nou fàrmac 'Sofosbuvir' a Catalunya. "No ens creiem res del conseller, només diuen que mentides i manipulacions, no ens han trucat, no tenim informació sobre les xifres", explicava Ceballos.

Per la seva banda, el delegat del sindicat CATAC, Ramon Serna, apuntava que "no s'ho creuran fins que ho vegin". "Esperem mesures i que en Boi Ruiz digui la veritat perquè fins ara no ha parat de dir mentides com amb les persones que rebien tractament que en un principi deia que eren 700 i més tard ho va rebaixar a 400", comentava.
Segons Serna, el Departament de Salut va realitzar diversos comunicats on explicaven que tots els malalts ja estaven rebent els nous tractaments. "I això era mentida, nosaltres ho vam demostrar amb casos concrets", ha afegit. En aquest sentit, el delegat sindicat ha subratllat que actualment ni la mateixa Generalitat sap quants afectats necessitarien els nous fàrmacs, més eficaços que els existents. "Sembla ser que està demanant a cada centre o hospital el nombre de persones que reben el tractament", ha comentat.

Durant tota la concentració, els activistes no han parat de cridar lemes com "Expropiació de la patent", "Tractaments per a tothom", "Boi Ruiz, Rajoy, volem viure", "No volem patir, no volem morir, volem estar sans!", "El poble unit mai serà vençut" o "Convergència sense acaba la paciència", entre d'altres. A més, els manifestants portaven diverses pancartes on es podien llegir reivindicacions com "No volem que els nostres fills pateixin per nosaltres". Després de agrupar-se davant de la seu de la Generalitat, diversos membres de l'entitat han entrat a l'interior de l'edifici on han registrat les 4.000 signatures que han aconseguit recopilar en suport a la seva causa. Abans, però, la portaveu de l'entitat no ha dubtat en exclamar si els polítics - com Boi Ruiz, Artur Mas o Mariano Rajoy- volien una mica del "seu virus" per saber si necessiten els nous medicaments. "Us convidem a pendre una mica del nostre virus, llavors si que veureu que calen els nous tractaments oi? Volem viure amb dignitat", ha subratllat emocionada.

Tot i la presència dels vigilants i de diversos agents dels Mossos d'Esquadra, les afectades han pogut entrar i lliurar els documents. Posteriorment, han volgut visualitzar encara més la seva lluita cantant una cançó en defensa de la seva causa. L'encarregada de posar-hi veu ha estat la mateixa Ceballos qui amb el micròfon a la mà ha cantat la lletra de la cançó, una obra que s'ha basat en una de les melodies de Eros Ramazzotti. Des de l'entitat ja han avançat que tenen previst continuar mobilitzant-se i fent noves accions fins que aconsegueixin el seu objectiu. De moment, està previst que el 21 de gener a les dotze del migdia es porti a terme un acte i una 'performance' a Luxemburg reclamant que els malalts tinguin accés als nous medicaments. Una acció que es desprèn de la manifestació que es va portar a terme ara fa uns dies a Madrid.