Retingut un pesquer de Port de la Selva a França per no declarar la càrrega

L'embarcació ha tornat avui després de pagar una fiança de 5.000 euros

Els pesquer 'La Maca' del Port de la Selva i els seus quatre tripulants han estat retinguts des de dimecres a la nit en un port a tocar de Marsella per no declarar les seves captures segons marca la normativa europea.

El pesquer, de 14 metres d'eslora i dedicat al palangre de fons, va sortir dimarts passat a feinejar al Golf de Lleó com fa habitualment.

Dimecres al matí va ser interceptat per una embarcació de la marina francesa que, després d'un escorcoll de 12 hores, els va escortar fins un port a tocar de Marsella.

Aquest divendres, i després de pagar una fiança de 5000 euros, 2000 en efectiu i la resta a compte del peix comissat, el vaixell ha pogut tornar a Catalunya.

Segons ha explicat l'armadora del vaixell, Cristina Perelló, el pesquer va sortir del Port de la Selva dimarts passat per feinejar al Golf de Lleó com fa habitualment. Dimecres, als volts de les 10 del matí, quan ja havien pescat més de 100 quilos de besuc i 50 de lluç, una embarcació de la marina francesa els va aturar i tres agents van pujar al pesquer per inspeccionar-lo. Després de més de 10 hores, finalment van ser conduïts a un port a tocar de Marsella on han estat retinguts fins aquest divendres a les quatre de la tarda.

Perelló ha explicat que el motiu de la detenció va ser que no van declarar les captures realitzades via satèl·lit com marca la normativa europea. Una declaració que fins ara es feia manualment a l'arribar a port, però que ara, al haver de fer-se en el moment que es fan les captures mitjançant aparells d'última tecnologia, exigeix una inversió que moltes embarcacions petites no poden fer. De fet, Perelló ja va informar en el seu moment a les autoritats espanyoles que no podia assumir la inversió i que, per tant, no podia complir la normativa. 

Perelló assegura que mai havia escoltat que una embarcació fos retinguda per incomplir una normativa com aquesta "que no té sentit" en embarcacions que feinegen al Mediterrani i que gairebé cada dia arriben a port on elles mateixes i les pròpies confraries de pescadors podrien fer les declaracions com fins ara.
Després de gairebé dos dies a port sense saber exactament quina era la situació, finalment, a les quatre de la tarda d'aquest divendres, i previ pagament d'una fiança de 5000 euros, 2.000 euros en efectiu i la resta a compta del peix comissat l'embarcació ha pogut tornar a Catalunya a l'espera que es comuniqui a l'armadora la data del judici.

Perelló ha lamentat que tot i que el tracte rebut per part de les autoritats franceses "ha estat correcte", creu que el procediment "no ha estat normal" i que ningú li compensarà per "tot el que ha passat aquests dos dies". En aquest sentit, ha afegit que, més enllà de les bones formes, se'ls ha tractat com a delinqüents quan són pescadors que fan la seva feina "sense fer mal ni robar a ningú".