El conflicte a l'empresa gironina de recollida de residus A.J. Ruz arriba als jutjats

Els treballadors porten 90 dies en vaga

Els vaguistes estan decidits a arribar fins al final amb el conflicte obert a l'empresa A.J. Ruz de Sils (Selva). Des de fa tres mesos, divuit dels 27 treballadors de l'empresa gironina estan en vaga, fent visible la seva protesta amb un campament que han muntat davant la seu d'A.J. Ruz, al polígon del municipi.

El conflicte, que va començar per l'acomiadament d'un treballador, cada vegada allunya més una part de l'altra. Avui s'ha traslladat als jutjats, després que els vaguistes denunciessin l'empresa per vulneració del dret de vaga. Els treballadors asseguren que se'ls obliga a fer serveis mínims "abusius" (de fins a 40 hores setmanals) i que, a més, en plena vaga, s'ha agafat personal d'altres empreses per fer la recollida selectiva.

El secretari general de serveis privats de CCOO, Pau Gálvez, explica que abans que el cas arribés al jutjat social (l'encarregat de portar-lo és el número 3), la Inspecció de Treball ja ha detectat infraccions comeses per A.J. Ruz. Una, que ha acabat amb una multa de més de 1.000 euros, és per no dur un registre acurat dels horaris i vacances. L'altra, que encara no és ferma, és per haver descobert un treballador d'una altra empresa fent la recollida selectiva durant la vaga.

L'objectiu dels treballadors és que el jutjat social emeti una sentència on els doni la raó. "Volem que se'ns digui clarament que l'empresa comet il·legalitats", explica Gálvez. Això, precisa el representant sindical, suposarà que les administracions per a les quals treballa A.J. Ruz (ajuntaments i consells comarcals) hagin de deixar de contractar-ne els serveis. I que les noves que agafin, en virtut de l'acord marc que hi ha al sector, hagin de subrogar els vaguistes a les seves plantilles.

"Sempre que hem intentat negociar amb l'empresa se'ns ha tancat en banda i s'hi ha negat", ha dit el portaveu de CCOO. I hi ha afegit: "Aquesta via ja està gairebé esgotada i, ara per ara, l'única cosa que queda és el compliment estricte de la llei".

Contra ajuntaments i consells

Els vaguistes i el sindicat CCOO, però, no només han denunciat A.J. Ruz per vulnerar el dret de vaga. També han portat a judici l'Ajuntament de Riells i Viabrea perquè, uns dies després de començar l'aturada, va contractar una empresa pel seu compte perquè fes la recollida selectiva.

Els treballadors també es queixen que les administracions els han girat l'esquena, perquè no han rescindit els contractes amb A.J. Ruz. "Allò que demanem és que les empreses que treballin per a ajuntaments i consells compleixin la llei; sinó, no poden rebre diners públics", diu Gálvez.

En aquesta línia, han presentat davant la fiscalia una denúncia per prevaricació contra l'Ajuntament de Sils, el de Riells i Viabrea, i els consells comarcals del Gironès, el Baix Empordà i la Selva. "Entenem que en aquests moments, amb tot els informes de la Inspecció de Treball, aquestes administracions ja podrien haver rescindit el contracte amb A.J. Ruz", ha dit Pau Gálvez.

Complir "escrupolosament" la llei

Per part d'A.J. Ruz, el seu advocat Josep Lluís Samper assegura que els serveis mínims s'han complert "escrupolosament", i que en cap cas s'ha intentat boicotejar la vaga. "Hem de tenir en compte que d'una plantilla de 28 treballadors, si n'hi ha onze que treballen la jornada complerta, també es minimitzen els efectes de l'aturada", ha concretat.

Samper ha afegit que, de fet, els qui no han respectat els serveis mínims han estat els vaguistes (que n'han fet menys d'aquells que es van fixar). I com a exemple posa les diferents reclamacions que s'han rebut des de l'Ajuntament de Sils o des de les deixalleries de Pals, Sant Gregori i Palamós, queixant-se sobre la manca de recollida.

Per a l'advocat d'A.J. Ruz, però, el cas que exemplifica la situació és precisament el de Riells i Viabrea. "Aquí, l'Ajuntament es va veure obligat a contractar una altra empresa, perquè realment tenia un problema d'acumulació de deixalles ja que no es recollien", ha indicat Samper.

Pel què fa a les actes d'infracció aixecades per la Inspecció de Treball, el lletrat ha admès la imposició de la multa per l'afer dels horaris. Però també ha subratllat que això no té res a veure amb la vaga. En relació a l'altra acta -la del treballador extern- l'advocat ha dit que l'empresa l'ha recorreguda, per presentar la "documentació demostrativa" pertinent.

Per la seva banda, l'advocat de l'Ajuntament de Riells i Viabrea, Miquel Medes, ha dit que el consistori va contractar una empresa externa "en dues ocasions puntualíssimes" davant els problemes que patia el municipi perquè els vaguistes no respectaven els serveis mínims. "Davant del dret de vaga, també hi ha el dels ciutadans; i l'acumulació de deixalles, apart de nombroses queixes veïnals, també podria comportar riscos de salubritat pública".