El jutge envia a presó el violador reincident i l'altre acusat d'assassinar una anciana a Cabanes

García Carbonell contactava amb joves perquè l'ajudessin a cometre robatoris

El jutge ha enviat a presó el violador reincident Antonio García Carbonell i l'altre detingut pel crim de Cabanes. Tant Carbonell com aquest noi de 28 anys, Oriol Boyer, han passat a disposició aquesta tarda i s'han negat a declarar.

El Jutjat d'Instrucció Número 2 ha dictat presó sense fiança per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament.

Tot i que han transcendit pocs detalls del cas, se sap que unes escoltes telefòniques han provat com García Carbonell, de 77 anys, contactava amb joves perquè l'ajudessin a cometre robatoris violents. A més, al registre del pis de Boyer, els mossos hi van trobar una escopeta.

El tercer detingut ha quedat en llibertat provisional acusat d'encobriment.

Tot i que tant García Carbonell com Boyer s'han negat a declarar, les proves que els incriminen, i sobretot l'aparició de dos testimonis clau, han estat decisius per resoldre el cas. Aquests dos testimonis han declarat avui mateix als jutjats de Figueres, i tant l'un com l'altre han proporcionat detalls transcendents per a la investigació.

D'entrada, el primer testimoni ha relatat com el mateix García Carbonell li va admetre que ell i Boyer havien apallissat l'anciana de Cabanes per error. Els dos homes, de fet, volien assaltar la casa de la seva família política, propietària de l'empresa de pinsos i llavors M. Cazorla. Però es van confondre i van atacar la dona de 75 anys.

Aquest testimoni, a més, no només ha explicat això davant la jutgessa. Aquest matí, ell també ha identificat Boyer durant una roda de reconeixement que s'ha fet a la comissaria dels mossos de Figueres.

A banda de la declaració d'aquest testimoni, els investigadors també compten amb proves que incriminen directament els dos detinguts. Entre d'altres, el seguiment dels seus mòbils ha permès determinar com el dia abans de l'assalt -el 26 de febrer- tots dos van anar a Figueres. I com l'endemà al vespre, quan l'anciana va ser apallissada, els dos detinguts es trobaven per les immediacions de pinsos Cazorla.

A més, una càmera de seguretat va gravar el cotxe de García Carbonell donant voltes per la zona. El vehicle era un Fiat Punto antic, de tres portes i de color blanc.

Captar joves per als robatoris

Les escoltes telefòniques que han fet els Mossos d'Esquadra també han permès provar com García Carbonell, de 77 anys, solia contactar amb joves i els oferia cometre assalts violents. De fet, no només va fer servir aquesta tàctica amb Boyer, sinó també amb un altre noi que avui també ha declarat als jutjats de Figueres.

Aquest testimoni, també considerat clau, ha explicat que havia actuat com a mínim dues vegades sota les ordres de García Carbonell. En una ocasió, els dos van atracar una venedora de loteria a Barcelona, a qui van robar 1.500 euros i diversos telèfons mòbils.

El segon cop, però, la jugada no va sortir bé. El noi va atracar una dona a Sabadell, però va acabar detingut i condemnat per un jutjat penal de la ciutat. García Carbonell, que li havia donat una navalla per intimidar la víctima, es va fer fonedís.

A presó per assassinat

García Carbonell va ser detingut divendres a Sabadell. Un dia més tard, els mossos van detenir Oriol Boyer a Mollet de Vallès (Vallès Oriental). Tots dos han passat a primera hora de la tarda a disposició del Jutjat d'Instrucció Número 2 de Figueres, que és qui porta el cas del crim de Cabanes.

Tant l'un com l'altre s'han negat a declarar. La jutgessa, però, atenent la petició del fiscal Enrique Barata, ha enviat García Carbonell i Boyer a presó, comunicada i sense fiança, per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament (perquè l'anciana no es va poder defensar i els dos homes, a més, la van torturar).

García Carbonell va ser el primer pres comú que es va beneficiar de l'anul·lació de la doctrina Parot. Condemnat a més de 200 anys de presó per una dotzena de violacions, el 24 d'octubre del 2013 va ser posat en llibertat. Complia condemna a Quatre Camins i, aleshores, ja van alertar que no estava rehabilitat.

Oriol Boyer, de 28 anys, es va mostrar molt agressiu quan els Mossos d'Esquadra el van detenir. Al seu domicili de Mollet del Vallès, la policia hi va trobar una escopeta manipulada del calibre 16 i diversa documentació falsa, que feia servir per contractar línies de telèfon a nom de tercers, a través de les quals parlava amb García Carbonell per planificar robatoris.

Llibertat provisional per encobriment

A més d'ells dos, els Mossos d'Esquadra també van fer un tercer detingut pel crim de Cabanes. Es tracta d'un home d'una setantena d'anys, veí del Prat de Llobregat però amb família a Figueres, a qui el jutjat ha deixat en llibertat provisional. Se l'acusa d'un delicte d'encobriment.

El jutjat ha aixecat el secret de sumari del cas. La víctima del crim, una anciana de 75 anys, va aparèixer lligada d'un arbre i malferida en un camp a tocar de casa seva, el matí del 28 de febrer de l'any passat. Tot feia pensar que havia passat la nit al ras. L'anciana va morir quatre dies després a la UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona. La dona, arran de l'estat en què es trobava, no va poder explicar res del què li havia passat als Mossos d'Esquadra.