Volen crear un museu sobre la història rural i un centre d'interpretació de la pagesia a Lloret de Mar

El nou espai seria el Mas d'en Buch

"Lloret de Mar porta anys promocionant-se més enllà del turisme de sol, platja i discoteca. A part de la història marinera que sempre s'ha potenciat crec que el museu seria un complement perfecte per recuperar el passat rural del poble".

Així ho explica el portaveu de l'Associació Recull Rural i Artesà de Lloret de Mar (RRALL), Lluís Ferrés, que des de fa anys treballen per construir un museu i un centre d'interpretació de la pagesia. La idea compta amb el suport de l'Associació de Veïns del Rieral i s'ubicaria en el Mas d'en Buch, una antiga masia en ruïnes envoltada de bosc. De moment, el consistori ha aprovat destinar una partida de 140.000 euros per consolidar l'estructura de la masia.

La idea de construir aquest museu va sorgir ara fa tres anys des de l'Associació Recull Rural i Artesà de Lloret de Mar. Un entitat jove que va néixer amb la voluntat de donar a conèixer el patrimoni cultural de la vila. "Fins ara, la ciutat només s'ha dedicat a promocionar la història marinera de Lloret de Mar amb el Museu Obert o el Museu del Mar. Des de l'associació vam pensar que era molt important poder recuperar el passat agrícola i artesà del poble, que va ser clau en la promoció i desenvolupament del poble durant molts anys ", explica el portaveu de la RRALL, Lluís Ferrés.


Des de l'associació detallen que actualment no existeix un centre similar i asseguren que es tractaria del "complement perfecte" que ajudaria a desestacionalitzar el turisme. "Lloret de Mar era inicialment marinera i agrícola, ja hi ha molta gent que desconeix aquest passat i seria una bona iniciativa", assegura.

Durant aquest anys, l'entitat s'ha dedicat a recollir estris i objectes que s'utilitzaven en el cultiu del camp o elements típics de les cases de pagès de fa segles. En total, tenen restaurats, catalogats i inventariats un total de 2.800 eines. "Van des de tirs, arades per cavalls i els carros, estris típics dels esclopers, dels barbers de la vila o estris de les cases antigues", detalla Ferrés. La majoria d'ells han estat cedits o donats per veïns o entitats de Lloret de Mar. "Hem catalogat cada un d'ells amb la relació de noms que li corresponen, tant la que es donava a tot Catalunya com el nom local que deia la gent; per exemple una aixada a Lloret de Mar s'anomenava xapo", detalla Ferrés. L'associació també disposa d'arxius sonors i documentació gràfica com fotografies del passat de Lloret de Mar.

Tots aquests objectes es mostrarien en el museu rural que l'entitat voldria ubicar al Mas d'en Buch, en el barri del Rieral, i que es tracta de la última casa antiga que queda dins del nucli urbà del poble. L'espai és de titularitat municipal i disposa d'una masia - en estat ruïnós, datada del segle XIII- una zona d'hortes i un espai de bosc on voldrien instal·lar un centre d'interpretació de la pagesia de Lloret de Mar. El mas i la zona boscosa que l'envolta pertanyia a una de les famílies més antigues de la vila, els Guinart que es dedicaven al conreu de la terra i a l'explotació agrícola i ramadera. Actualment l'espai està obert al públic i els veïns poden passejar pel bosc d'aquest mas que antigament - abans de l'expansió urbanística- es trobava al bell mig d'uns terrenys dedicats al cultiu i les hortes.

No obstant això, durant els anys, l'abandonament i les bretolades han deixat petja en aquest terreny. "El consistori va crear uns senders pel Turó d'en Buch perquè la gent pogués passejar. També es va construir un parc infantil que, amb el temps, ha quedat malmès pels actes vandàlics o les bretolades", assenyala el portaveu. Per això, des de l'entitat i amb el suport de l'Associació de Veïns del Rieral, van demanar al consistori que reservés aquest espai pel futur museu. Pel que fa a la casa, la masia presenta esquerdes a la façana i falta el sostre en algunes de les habitacions.

"Vam decidir actuar conjuntament perquè la zona pogués tenir un altre ús i no es perdés", assenyala. Actualment les entitats estan negociant amb l'Ajuntament de Lloret de Mar per poder tirar endavant el projecte. "El primordial és poder reservar l'espai, llavors presentarem un projecte al consistori perquè els tècnics puguin valorar-ho", destaca el portaveu. No obstant això, ara fa unes dues setmanes, el ple de l'Ajuntament de Lloret de Mar va aprovar els pressupostos del 2015 on consta una partida de 140.000 euros destinada a adequar i consolidar l'estructura de la masia del Mas d'en Buch. "La voluntat és restaurar-la perquè actualment està en ruïnes", ressalta Ferrés.

Un centre polivalent

Un primer pas que des de l'entitat veuen amb bons ulls. "És una bona notícia, ens fa pensar que el consistori té interès en aquest projecte", subratlla Ferrés. No obstant això, des de l'associació volen tocar de peus a terra. "Hem de tenir en compte que hi ha el 'handicap' dels pressupostos, la crisi i les eleccions municipals que es faran aquest any. Ens agradaria que fos una realitat molt aviat però no podem avançar cap data", afegeix.

Si més no, l'entitat no perd el temps i busca sinèrgies amb altres agrupacions com l'Associació de Comerciants de Lloret de Mar amb qui ha tirat endavant una iniciativa per omplir aparadors de botigues buides durant aquestes festes de Nadal i també han participat en l'exposició dels Pessebres de Nadal al nucli comercial. Actualment, l'entitat - que està formada per sis integrants- disposa d'un local situat al carrer Rector Coch. Un espai on guarden parts dels estris obtinguts però que no és visitable ja que no compleix amb les normatives d'accessibilitat.

"Pensem que el projecte pot ser una gran iniciativa per Lloret de Mar, que s'interrelacionaria amb el Museu Obert de Lloret de Mar, el MOLL, i seria un atractiu més com els Jardins de Santa Clotilde o el Cementiri Municipal Modernista", assenyala Ferrés. "Creiem que fa falta donar a conèixer aquesta part del passat agrícola de la vila i hi ha molta gent engrescada en aquest projecte", conclou. L'espai també podria actuar com un centre cultural polivalent, acollint exposicions temporals o com indret dedicat a fomentar la recerca i la divulgació dels valors ecològics.