El Parc Científic i Tecnològic de la UdG presenta concurs de creditors

L'objectiu de la mesura és trobar oxigen per renegociar amb l'Estat i els bancs el deute de 41 MEUR

La direcció general del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) ha presentat aquest dijous concurs de creditors al Jutjat Mercantil de Girona.

La mesura té com a objectiu trobar oxigen per renegociar amb els principals creditors del parc -bàsicament l'Estat i els bancs- el deute que s'arrossega, que és de 41 MEUR, i garantir el futur del parc.

A principis de mandat, l'equip del rector va dissenyar un pla de viabilitat per intentar eixugar el deute però les mesures previstes no han estat suficients. La direcció del parc ja va acordar en una reunió al setembre presentar un preconcurs de creditors i ara ha fet el darrer pas entrat al jutjat el concurs definitiu.

El Parc Científic i Tecnològic és un dels projectes més agosarats que la UdG ha impulsat, juntament amb d'altres institucions, i que està en funcionament des del 2007. Actualment, acull quasi un centenar d'empreses, 36 grups i centres de recerca i 19 institucions diverses, com ara fundacions. Els edificis de la Creueta sumen més de 3.500 metres quadrats, dels quals el 80% estan ocupats per les més de 1.300 persones -entre personal, investigadors i empresaris- que treballen en algun dels complexos del parc. 

La universitat, però, es va haver d'endeutar per a la construcció dels edificis i el deute que arrossega puja a 41 MEUR. Des del principi del mandat, l'equip del nou rector, Sergi Bonet, va impulsar iniciatives per acabar amb aquesta situació que es van incloure en un pla de viabilitat. En aquesta línia, s'han organitzat diferents viatges a Llationamèrica (concretament a Colòmbia, Equador i Brasil) per visitar empreses i establir convenis per tal que instal·lin els seus departaments d'R+D+I al parc científic. 

Una mesura que no ha estat suficient i que ha evocat la direcció del parc a recórrer al concurs de creditors per poder trobar la manera de renegociar amb els creditors com pagar el deute acumulat. 

El primer pas en aquest sentit es va donar al setembre, quan el parc va presentar el que s'anomena el preconcurs de creditors per posar ja en coneixement del jutjat la situació econòmica de l'equipament. La decisió es va adoptar en una reunió del Patronat de la Fundació, a la qual van donar suport tots els seus membres excepte el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé. 

El pas definitiu, però, s'ha fet aquest dijous quan ja s'ha presentat el concurs de creditors davant el Jutjat Mercantil de Girona.