Figueres inverteix 400.000 euros en millorar l'espai públic de la zona nord

El consistori també intervindrà en l'arbrat de l'avinguda Perpinyà

L’Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) està duent a terme diferents treballs de millora de l’espai públic a la zona nord de la ciutat, més concretament al barri de l’Horta de Capallera i entorn. Abans de les festes nadalenques es van acabar els treballs de semaforització de la cruïlla de l’avinguda Salvador Dalí amb carrer Port Lligat i, a partir del 8 de gener, començaran les obres del pla de millora de voreres del sector nord. Els dos projectes urbanístics tenen un pressupost global de gairebé 400.000 euros.

El pla de millora de voreres actuarà, i per aquest ordre, als carrers Port Lligat, Pení, Albera i Montgó, amb l’objectiu d’eliminar barreres arquitectòniques, millorar la qualitat de l’espai públic, de la seguretat viària i de l’arbrat de l’avinguda Perpinyà en particular. En total es renovaran 2.945 metres quadrats, entre voreres i cruïlles, i l’obra s’ha adjudicat per 212.431,82 euros a l’empresa Excavaciones Ampurdán 2000 SL.

Destacar que també s’arregla l’accés al carrer Elx des de l’avinguda Perpinyà i que hi haurà canvis en l’aparcament. Tot això perquè el carrer Montgó -que continuarà sent de doble direcció- es convertirà en una via d’accés per als autobusos que van al Museu Dalí, i per aquest motiu es suprimiran algunes places d’aparcament. Unes places però que quedaran més que compensades amb la nova zona d’aparcament que s’ha creat a l’avinguda Marignane arran de les obres a la cruïlla del carrer Port Lligat.

Intervencions en l’arbrat de l’avinguda Perpinyà

En paral·lel i coincidint amb aquestes obres, l’Ajuntament de Figueres començarà a executar el projecte de restauració d’alguns plataners de l’avinguda Perpinyà, actuació que es fa d’acord amb un estudi elaborat pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament sobre l’arbrat i que té com a objectiu final passar dels 124 exemplars existents a 154 en adequat estat de salut i seguretat.

Des de l’Ajuntament s’ha decidit que la substitució dels plataners es farà coincidir amb l’execució d’obres a l’avinguda Perpinyà. Aquest és el cas del projecte de millora dels carrers Port Lligat, Pení, Albera i Montgó, on es retiraran 6 exemplars de plataners vells que són perillosos i se’n plantaran 20. Els 14 de més es situen en llocs nous o en llocs on havien anat desapareixent.

Pel que fa a l’estudi sobre l’arbrat, a grans trets, explicar que els tècnics municipals han catalogat els plataners existents 4 categories:
GRUP A: 17 exemplars joves en bon estat i replantats durant els últims 15 anys.
GRUP B: 52 exemplars adults que presenten desperfectes i se’ls ha de fer una poda de seguretat i control visual anual, per determinar cada 10 anys l’actuació que correspongui.
GRUP C: 25 exemplars que presenten defectes en l’àmbit morfològic i estructural. S’han de controlar cada 5 anys i la poda s’ha d’efectuar més regularment.
GRUP D: 29 exemplars que s’han de retirar a curt  i mitjà termini perquè  no estan en condicions òptimes.

Totes aquestes obres i novetats es van tractar amb una reunió de l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i veïns del barri de l’Horta Capallera, el passat 23 de desembre. Juntament amb el regidor Joaquim Felip, l’alcaldessa va destacar la “voluntat del Govern municipal de la millora constant de l’espai públic de la ciutat -a través de la renovació de voreres i asfalt- des de l’any 2008. Una política que el bienni 2014-2015 haurà significat una inversió global a tot Figueres d'1.352.000 euros amb projectes que ja estan redactats, aprovats i en vies d'execució progressiva”.

Finalment, destacar que l’Ajuntament de Figueres conservarà part de la fusta dels sis plataners que es substituiran de l’avinguda Perpinyà, arbres que van ser testimonis de l’exili de milers de refugiats el febrer de 1939 per la Guerra Civil. D’acord amb l’Associació Triangle Blau, la fusta servirà per fer petits records que distribuirà la mateixa entitat. El primer d’ells es lliurarà al MUME de La Jonquera, coincidint amb els actes en record dels exiliats que es faran el febrer a la mateixa avinguda Perpinyà.