La Cavalcada de Reis de Girona varia recorregut i horari per la retransmissió de TV3

Comptarà amb uns 230 participants, un centenar menys que l'any passat

Enguany, la Cavalcada de Reis de Girona començarà mitja hora abans de l'habitual. El Tres Reis Mags sortiran del campament reial a dos quarts de sis de la tarda i a les sis ja creuaran el riu Onyar per pujar a les carrosses situades al passeig General Mendoza.

Aquesta és una de les principals novetats que l'organització ha hagut d'aplicar per ajustar-se a l'horari de l'emissió de TV3 que enguany retransmetrà en directe la cavalcada gironina. A més, a diferència de l'any passat, els Reis Mags no passaran pel carrer Emili Grahit ja que s'ha retornat al recorregut d'ara fa dos anys i arribaran caminant a la Plaça Catalunya. En total, es repartiran unes 2 tones de caramels.

La cavalcada dels Reis Mags de Girona va ser la primera cavalcada que va ser retransmesa per TV3 l'any 1989. En aquella ocasió, l'emissió va coincidir amb el 50è aniversari dels Manaies de Girona. Una celebració que es repeteix aquest 2015 amb el 75è aniversari de l'associació, anomenada la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona, que s'ha encarregat d'organitzar tot l'esdeveniment. Enguany, TV3 tornarà als carrers de Girona per mostrar una cavalcada actualitzada.

El president de la Confraria, Narcís Reixach, ha detallat que serà "una cavalcada especial, medieval, amb cavalls, poca llum i única a tot Catalunya". Enguany, però, la retransmissió de TV3 ha fet modificar diverses coses. Tot l'esdeveniment s'avançarà mitja hora. És a dir, el campament reial obrirà portes des de les 15.45 fins a les 17.30 hores. Les dues precavalcades arrencaran a dos quarts de quatre de la tarda i la cavalcada començarà a dos quarts de sis de la tarda, quan Ses Majestats sortiran del campament reial cap al passeig General Mendoza. En principi està previst que a les sis travessin la passarel·la per sobre del riu Onyar, donant el tret de sortida oficial a la cavalcada.


D'altra banda, el recorregut també s'ha modificat. A diferència de l'any passat, que l'organització va allargar 400 metres fins al carrer Emili Grahit, en aquesta edició les carrosses passaran per la plaça Calvet i Rubalcaba, agafaran el carrer Migdia, trencaran al carrer de la Creu i començaran a baixar pel Carrer Joan Maragall. "Això és degut als horaris de la televisió" perquè "a les 19.20 que és quan s'entra en directe i no es podia assegurar que els Reis Mags es trobessin al centre de la ciutat", ha explicat el director de la cavalcada, Xavier Cassany. A part d'això, la cavalcada del 2015 també comptarà amb més llum de l'habitual perquè la quinzena càmeres de TV3 puguin filmar-la.

Per últim, Ses Majestats baixaran de les carrosses a l'altura del Pont de Pedra a dos quarts de nou del vespre i recorreran a peu l'últim tram fins a la Plaça Catalunya, on els esperarà l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont. "És un canvi que des de l'organització també volíem provar, ja que permet que més gent pugui veure la cavalcada en aquest espai", ha explicat Reixach. Des de l'organització han subratllat que la retransmissió de TV3 "no interferirà ni afectarà" la celebració. "El públic podrà seguir-ho sense cap mena de problema", ha assenyalat el president.

En total, s'ha comptat que hi participaran unes 230 persones - un centenar menys que l'any passat- i que es reparteixin dues tones de caramels aptes per a celíacs. Des de la Confraria han ressaltat que es tracta d'una cavalcada "diferent i peculiar", on tots els participants són voluntaris i cada un d'ells té una funció específica. "És un esdeveniment estructurat, pensat i organitzat curosament per aquesta nit màgica", ha assenyalat Cassany.

Tal com ha detallat la tinenta d'alcalde i regidora de Promoció i Ocupació de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas, el consistori està "molt feliç" que TV3 pugui retransmetre la cavalcada gironina. "És un just homenatge a la feina del voluntariat de la Confraria i també és una porta oberta perquè tot Catalunya pugui veure la nostra ciutat", ha comentat.

Segons ha detallat Madrenas, fa mesos que el consistori manté reunions amb la Policia Municipal de la ciutat i membres de TV3 per organitzar l'esdeveniment. "Hi ha el protocol de seguretat normal que es fa durant cada any", ha apuntat. "Es tancaran els carrers habituals i Girona quedarà col·lapsada com sempre, des del migdia fins a les nou del vespre", ha afegit Cassany. En principi, el punt neuràlgic s'instal·larà a la Plaça Catalunya i arreu dels carrers es col·locaran diversos entarimats perquè els càmeres puguin seguir tot el recorregut. Des del consistori han explicat que unes 70.000 persones van seguir la cavalcada de l'any passat.