L'Ajuntament de Girona pagarà el dinar a una trentena d'estudiants d'ESO amb carències alimentàries

Els alumnes es quedaran a dinar al bar del seu institut

Una trentena d'alumnes d'ESO de Girona tenen condicions alimentàries precàries. Els directors dels centres han alertat el consistori que es troben amb nens que no segueixen bé les classes perquè tenen gana o, fins i tot, pateixen marejos.

Els instituts fan horari intensiu i, per tant, no tenen servei de menjador. No obstant això, l'ajuntament ha posat fil a l'agulla per solucionar el problema i ha acordat amb els bars dels instituts que pagarà el dinar per tal que aquests alumnes puguin menjar al centre abans d'anar a casa. Segons explica el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, sovint són fills de famílies que ja reben aliments però que "no s'organitzen bé" i no els garanteixen una bona dieta.

Diversos directors d'institut van alertar ja el curs passat a l'ajuntament que es trobaven amb casos d'alumnes que no estaven ben alimentats i que això els estava afectant el rendiment a classe. En els casos més extrems, fins i tot algun alumne havia arribat a marejar-se. Als instituts de la ciutat es fa horari intensiu i només es fa classe al matí. Això fa que no hi hagi servei de menjador i que tots els estudiants vagin a dinar a casa. 

"Els directors expliquen que hi ha nois amb condicions alimentàries precàries i que la situació persisteix", reconeix el regidor de Serveis Socials. Per això, el consistori ha decidit trobar una solució i ha pactat amb el bar de cada centre que prepari el menjar a aquests alumnes per tal que marxin dinats a casa. El preu de cada menú el pagarà l'ajuntament.

Els directors d'institut han fet arribar 33 casos a l'ajuntament i, des dels Serveis Socials, s'ha avaluat la situació de les famílies per veure si calia pagar-los íntegrament l'àpat o hi ha famílies que poden fer alguna contribució econòmica. Segons Berloso, en la majoria dels casos es paga el 100% de l'àpat 

Fills de famílies que ja reben aliments

El regidor també ha explicat que coincideix que la majoria dels estudiants són de famílies beneficiàries del Centre de Distribució d'Aliments (CDA) i que, per tant, ja reben menjar. El problema és, segons Berloso, que són famílies "poc estructurades i que no s'organitzen bé". "Són famílies que potser quan reben els aliments s'afarten i després ja no tenen res per donar als fills", ha posat d'exemple. 

A més, el regidor també reconeix que només amb els aliments que reben del CDA no es pot garantir una dieta equilibrada i que, amb el fet que els alumnes mengin al bar del centre, s'asseguren que fan un àpat en condicions.

Berloso ha explicat que estan en constant contacte amb els instituts i que si es detecta qualsevol nou cas es seguirà el mateix protocol. "El nostre objectiu és que cap nen passi gana a Girona", ha sentenciat.