Descoberta una nova bombolla volcànica a Sant Joan les Fonts

La troballa té un gran valor geològic

La neteja de l’espai del Pedreguet, prop del Boscarró, per part de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts (Garrotxa), ha fet possible la descoberta d’una segona bombolla volcànica de gran valor natural, propera a la primera que es va descobrir a principis del segle XX.

Les restes de l’última bombolla, feta a partir de roca basàltica, estan més ben conservades que la primera, que es troba al costat del riu, en una zona inundable, i ha patit l’erosió de l’aigua. 

La nova descoberta ha valoritzat aquest espai de Sant Joan les Fonts. El consistori, per la seva banda, estudia ara la millor manera d’adequar-lo i senyalitzar-lo per fer-lo visible de cares al visitant.

Què és una bombolla volcànica?

La Garrotxa és un dels espais naturals de Catalunya amb més activitat volcànica. A banda dels ja habituals cons i cràters, cal ressaltar igualment alguns afloraments dels materials volcànics expulsats.

Entre aquests sobresurt per la seva espectacularitat la colada basàltica de Castellfollit de la Roca, convertida en una cinglera de més de 30 metres de caiguda al damunt de la llera del riu Fluvià.

La forma de prismes de les unitats que la constitueixen i la ubicació del poble a la seva part superior, atorguen encara una major imponència a aquest conjunt geològic. Les laves, fruit de les nombroses erupcions, també s'observen arreu. Entre aquestes destaquen les de la Fageda de Jordà, entre Olot i Santa Pau, on s'hi estructura un relleu molt accidentat pels efectes dels gasos generadors de bombolles que deformaren la superfície de la colada ja sòlida. És precisament aquest fenomen el que s'ha detectat per segona vegada al municipi de Sant Joan les Fonts i és que la lava, quan té una elevada viscositat tendeix a atrapar gas volcànic.

Aquest gas forma vesicles (bombolles) dins la roca quan arriba a la superfície i, amb el temps, pot quedar a la vista.