Activat en fase d'alerta el Procicat per forts vents a la Garrotxa

Protecció Civil avisa que al llarg de dissabte es poden registrar ratxes de vent entre els 90 i els 125 km/h

Protecció Civil ha activat aquest divendres al vespre en fase d'Alerta el pla Procicat per la previsió d'un episodi de forts vents que començarà aquest dissabte al matí a les comarques del Pirineu Occidental i que s'estendrà a la tarda-vespre fins afectar la meitat oest de Catalunya. Tot i que a les cotes altes del Pirineu s'esperen ratxes de fins a 125 km/h, les zones de major risc d'incidència seran, segons Protecció Civil, comarques de les Terres de l'Ebre, prelitoral de Tarragona, Penedès i Anoia.

Són zones més poblades que poden patir ràfegues de vent de fins a 90 quilòmetres per hora. A més d'aquestes zones de risc, durant la nit de dissabte a diumenge destaques com a "zones d'especial seguiment" -degut a la vulnerabilitat del territori davant els efectes del vent-, les comarques del Segrià, Garrigues, Urgell, Segarra, Anoia, Bages, Alt i Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrotxa i a les comarques del sud de Barcelona, a les cotes més altes del Baix Llobregat i Garraf.

A diferència de l'episodi anterior d'incidències per fort vent, el passat 9 de desembre, no es preveu una afectació especial a l'àrea metropolitana de Barcelona ni a les de Girona, tot i que es preveu molt mala mar a la Costa Brava fins diumenge. Els vents bufaran de component nord, fet que pot afectar amb intensitat al litoral al Cap de Creus i de Begur.

Es demana precaució

Davant aquestes previsions, Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l'aire lliure i condicionar-los a què es puguin realitzar de forma segura respecte la possible afectació pel vent en cada moment, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d'arbres o branques. S'ha demanat també que es reforci l'ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l'exterior, especialment la il·luminació, així com qualsevol element penjat o en alçada.

Es sol·licita també als particulars que recullin i lliguin de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se a terra.

Pel que fa a les activitats de lleure, es demana limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques. Es recomana, a més, que les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin a les zones abans indicades durant el període d'afectació.

Protecció Civil requereix que la resta d'activitats, sobretot en zona urbana, es realitzin sempre tenint en compte la intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure, com murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars durant la major afectació del vent.

Neu en el darrer cap de setmana del 2014

Aquest serà també un cap de semana de neu. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya indica una nevada important a les comarques de la vessant nord, Val d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà, motiu pel qual Protecció Civil a emès una prealerta del pla NEUCAT per demà dissabte i fins al diumenge inclòs. La combinació de la neu amb el vent a cotes altes és especialment perillós pel fenomen del torb.