Neden contra les prospeccions d'hidrocarburs a la costa catalana

Un centenar de persones han fet un vessament simbòlic de petroli a la platja de Blanes

En una hora i mitja, 54 persones - amb l'ajuda d'una vintena de voluntaris- han nedat 3,1 quilòmetres - des de la platja de S'Abanell, a la desembocadura del riu Tordera, fins a la platja de Blanes- per mostrar el seu rebuig davant les prospeccions marines a les costes catalanes i espanyoles. Els activistes han assenyalat que la travessia es tractava d'una gran causa solidària i que els 16 graus de l'aigua no els han fet defallir perquè volien demostrar la seva opinió i oposició.

L'acció reivindicativa ha estat organitzada per la Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana - que aplega tota mena d'entitats, associacions i empreses del territori - i Travessia Catalunya Nadant. També hi ha col·laborat l'Associació de Naturalistes de Girona, que s'ha encarregat de difondre l'acte per totes les xarxes socials. L'objectiu de la mobilització ha estat molt clar: reclamar l'aturada immediata de tots els projectes per localitzar hidrocarburs- com petroli o gas- en el subsòl marí de les costes catalanes i espanyoles.

Actualment, a tot l'Estat hi ha una vintena de projectes de prospeccions marines que "amenacen" més de 20.000 quilòmetres quadrats de superfície marina. En concret, a Catalunya n'existeixen tres que engloben gairebé tota la costa. Diverses entitats ecologistes ja han presentant al·legacions. Es tracta dels projectes que impulsen les empreses Capricorn Spain Limited i Spectrum que afectarien la zona del Cap de Creus, la costa del Maresme i la zona del Delta de l'Ebre, arribant fins i tot a les Illes Canàries. A les costes tarragonines, també hi ha la plataforma 'Casablanca' en la qual Repsol ja ha obtingut la declaració d'impacte ambiental positiva per realitzar prospeccions sísmiques.

"A Tarragona la plataforma ja està treballant i des de la seva posada en funcionament hi ha hagut diversos vessaments", ha explicat el portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona, Enric Cortiñas. Des de l'entitat assenyalen que ara, amb l'aprovació de l'estudi d'impacte ambiental, l'empresa podrà ampliar el seu pou petrolífer i disposa de la tecnologia necessària per buscar petroli en zones més profundes i en bosses més petites. "És per això que fem aquest acte perquè si fins ara els projectes no eren viables tecnològicament, això ha canviat", ha assenyalat.

En principi, des de l'associació subratllen que no tenen constància que s'hagin iniciat les prospeccions en aquest punt però reclamen que es retiri l'autorització i es faci cas de l'Informe de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa del Mar - institució que depèn del Ministeri d'Agricultura espanyol- que desaconsella realitzar el projecte ja que a la zona del golf de València existeix un gran corredor de migració de cetacis. "Bàsicament, en l'acte d'avui volem demostrar l'oposició de la ciutadania catalana davant dels projectes de prospeccions a les costes i solidaritzar-nos amb la gent de les Illes Canàries on ja han començat a explorar i s'ha detectat dos balenes mortes", explica Cortiñas.

Més informació i apostar per les energies renovables

En aquesta línia, els manifestats han denunciat les polítiques espanyoles en aquesta matèria que només busquen afavorir els interessos d'empreses privades. "No entenem com el govern espanyol continua promocionant l'ús d'energies brutes com el petroli i posa peatges a l'autoconsum, retira les PIMES a les energies renovables i va en contra de tot el que estan fent la majori dels països europeus", subratlla el portaveu. "El canvi climàtic serà un dels greus problemes que haurà de fer front l'Estat i la societat i això no es soluciona trobant noves bosses de petroli", afegeix. A més, critiquen la manca d'acció del Govern de la Generalitat davant d'aquestes problemàtiques i reclamen que les administracions donin tota la informació als ciutadans.

Des de l'associació ecologista asseguren que les tècniques que s'utilitzen durant les prospeccions marines com per exemple canons d'aire de 215 decibels o els productes químics que s'utilitzen en els sondejos físics afecten directament a la fauna marina, des dels cetacis, passant per les tortugues marines fins als peixos. "Els produeixen danys interns, afecten les bufetes natatòries i canvien els seus comportaments. Segons estudis que s'han fet a França, on ja es fan aquestes prospeccions, les exploracions han fet reduir un 50% els estocs pesquers d'espècies com el lluç", assegura.

Al mateix temps, els possibles vessaments que es generessin durant la fase d'exploració i extracció afectaria directament el medi ambient, el turisme i la salut de les persones. "No només estaríem posant en perill les zones protegides com el Cap de Creus i el Delta de l'Ebre sinó que també suposaria un importat perjudici pel que fa a la migració de cetacis ja que la costa catalana és un dels corredors més importants de tota la mediterrània", ressalten els ecologistes.

En aquest sentit, l'investigador del CSIC i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, Rafael Sardá, ha explicat que van estudiar l'anàlisi d'impacte ambinetal de tot el projecte de prospeccions a la mar mediterrània i hi van presentar al·legacions perquè no seguia les normatives europees. "No estem en contra que es facin activitats al medi marí però cal fer-ho seguint la legislació i nosaltres només volem que aquest estudi es declari nul", defensa.

A més, subratlla que la fórmula que han escollit a l'hora de presentar els projectes - dels quals cada un ha de tenir un estudi d'impacte ambiental- és "anacrònica". "S'hauria de fer un únic estudi d'impacte ambiental amb totes les variants, projectes que inclogués les tres fases des de la prospecció fins a la exploració i extracció", assenyalen. Segons Sardá, l'Estat hauria de realitzar una planificació del medi marí, que tingués en compte tots els espais protegits, abans de començar a estudiar qualsevol recerca d'hidrocarburs.

Durant tota la acció reivindicativa, els manifestants no han parat de cridar consignes com 'Stop prospeccions' o 'la nostra salut no està en venda' fins al punt que s'han estirat a la sorra de la platja de Blanes, tot simulant un vessament de petroli. En principi, les entitats ecologistes tenen previst realitzar una nova travessia similar d'aquí uns mesos i continuaran mobilitzant-se per conscienciar la ciutadania i exigir un nou model energètic.