Augmenta un 7% l'aportació a les polítiques actives d'ocupació de l'Ajuntament de Girona

Es destinaran 1.540.461 euros i s'espera que puguin inserir unes 300 persones

L'Ajuntament de Girona ha donat a conèixer que la Generalitat ha augmentat un 7% la dotació econòmica per a les polítiques actives d'ocupació a la ciutat pel 2015. En total, es destinaran 1.540.461,80 euros a diversos projectes que permetran inserir al món laboral unes 300 persones. Gran part de l'aportació, uns 986.000 euros, es dedicarà als programes de treball als barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla.

Des del consistori assenyalen que l'increment del pressupost es deu a l'alt percentatge d'inserció laboral que ha aconseguit l'ajuntament durant els darrers anys. Durant el 2015 també es realitzarà per primer cop un pla estratègic de promoció de la ciutat i el seu entorn urbà. La regidora d'Ocupació i Empresa, Marta Madrenas, ha explicat que l'augment fa referència a la primera convocatòria d'aquests ajuts i que és possible que es realitzin dos o tres més durant aquest 2015. En concret, la Generalitat ha augmentat la dotació econòmica un 7%, uns 85.000 euros, en comparació amb l'any passat. Des del consistori preveuen que els projectes permetin inserir unes 300 persones, entre joves de 16 a 24 anys, ciutadans amb discapacitats o adults sense feina.

Des del consistori, la directora del Servei Municipal d'Ocupació, Eva Fortià, ha detallat que l'increment està relacionat amb els alts índexs d'inserció laboral que l'Ajuntament de Girona ha aconseguit amb els projectes i polítiques actives d'ocupació dels darrers anys. En concret, en l'àmbit del programa de joves per l'ocupació s'ha aconseguit arribar a un 60%. És a dir, més de la meitat dels participants han aconseguit entrar dins del món laboral amb un contracte mínim de sis mesos, renovable.

En aquest sentit, Madrenas ha avançat que ja han notat alguns signes tímids de recuperació econòmica a la ciutat. "No vull fer un 'Rajoyazo' però sembla que podria haver-hi un inici de millora, ho dic amb moderació", ha detallat. Segons la regidora, aquest passat mes de novembre ha estat el primer des de que van entrar al govern municipal - l'any 2011- en que ha disminuït la taxa d'atur.

En concret, les polítiques actives d'ocupació per al 2015 es divideixen en tres grans blocs. D'una banda, la secció de Joves per l'Ocupació destinat a ciutadans d'entre 16 i 24 anys, fins a 30 en casos de discapacitats del 33% i que estiguin inscrits a la Garantia Juvenil. Les especialitats formatives que aprendrien seria d'auxiliar de neteja, cambrer, auxiliar de cuina magatzem, en indústries alimentàries o industrial polivalent. El programa ofereix 90 places durant 12 mesos i suposarà una inversió de 361.830 euros. Hi participen 55 empreses i s'espera que puguin ser contractats unes 55 persones i 30 en pràctiques.

En segon lloc hi ha els programes i projectes dins de les accions de Formació Oferta, també conegut amb el nom de 'Formació Ocupacional'. A grans trets, s'ofereixen 90 places durant deu mesos. Els participants podran aprendre l'ofici d'auxiliar de comerç, neteja de superfícies i mobiliari en edificis locals, manteniment de jardins i zones verdes, sacrifici d'animals o serveis de bar i cafeteria. En aquest cas el SOC aporta 191.626 euros. Els darrers anys s'ha aconseguit un 40% d'inserció laboral en aquest àmbit. Tant Fortià com Madrenas ha subratllat que l'Ajuntament de Girona és un dels únics consistoris que realitza l'especialitat formativa de sacrifici, preparació en canal i especejament animal, relacionada amb les indústries alimentàries i càrniques de la zona.

La vessant de programes de treball als Barris de Santa Eugènia i Can Gibert el Pla és l'apartat que s'emporta gran part de la dotació econòmica de la Generalitat. En concret, té un pressupost de 986.000 euros i es divideix en cinc seccions diferents. Cal tenir en compte que aquests barris són un dels sectors amb més densitat de població de Girona i amb una alta taxa d'atur.

D'una banda, s'ofereixen 300 places per al dispositiu d'inserció sociolaboral que té una durada de 12 mesos i que les accions formatives es decidiran en funció de les necessitats detectades dins del col·lectiu de participants. D'altra banda també es realitzaran programes de qualificació professional com el de patronatge i confecció que, des del consistori, han subratllat que ha donat "grans resultats". "Fa poc temps que l'hem iniciat però ha servit per crear o arreglar banderes i elements tèxtils de la ciutat i fins i tot els participants han creat noves mudes per al Tarlà", ha detallat la regidora gironina.

Pel que fa als programes mixtos de formació i treball, s'ofereixen deu places durant un any perquè els integrats puguin aprendre a mantenir i conrear les hortes de Santa Eugènia. Per últim, pel que fa als programes d'experiència laboral, un total de 44 persones podran conèixer durant sis mesos el món de la decoració de superfícies, el control del civisme en fires i festes de barri o en campanyes preventives en zones comercials. "Nosaltres presentem els programes a la Generalitat i, des de l'administració valoren la qualitat i l'adequació d'aquests projectes, que nosaltres anem escollint segons la demanda que veiem que hi ha al mercat", ha subratllat Madrenas.

Polítiques actives i fer les empreses "més fortes"

La regidora ha aprofitat l'acte per presentar el nou 'Pla estratègic de promoció econòmica i ocupació de Girona i el seu entorn urbà' que es portarà a terme durant el 2015. Es tracta d'un projecte que es coordinarà des de l'Agència de Promoció Econòmica - entitat que va néixer aquest any i aglutina els principals organismes, associacions i institucions del territori- i que ja ha estat aprovat per la Generalitat. En principi, durant els propers dies sortirà a licitació i es preveu que en uns quatre mesos, l'empresa guanyadora ja pugui començar a treballar-hi.

El pla està centrat en la ciutat de Girona però tenint en compte tot el seu entorn urbà i té com objectiu analitzar la situació econòmica actual a la ciutat i trobar les fórmules per dinamitzar la economia i la promoció de Girona. La voluntat és que s'impliquin tots els agents socioeconòmic de la ciutat i que les línies d'actuació estiguin en sintonia amb les estratègies que es porten a terme a nivell europeu i català.

Es tracta d'un pla inèdit, que mai abans s'havia realitzat al consistori gironí. Tal i com ha detallat Madrenas, els principals objectius són crear sinergies de treball, facilitar la connexió capital-empresa, millorar les competències i capacitats professionals de la població, posicionar, projectar i popularitzar la marca Girona, impulsar el talent i l'emprenedoria i potenciar un teixit econòmic diversificat basat en la tecnologia i el coneixement. "L'empresa arrencarà d'aquí a uns mesos però quan comenci es trobarà amb molta feina feta ja que les reunions per tirar endavant el pla ja s'han iniciat", ha recordat Madrenas.

El pla compta amb un pressupost de 63.000 euros, 50.000 d'ells subvencionats, i també disposa de cofinançament del Fons Social Europeu. "No només cal polítiques actives d'ocupació sinó que també cal fer que les empreses siguin més fortes", ha comentat la regidora Madrenas tot assegurant que consideren que és el moment "correcte" per tirar endavant aquesta iniciativa. En principi, el consistori espera que a finals del 2015 ja sigui una realitat.