Un informe del BBVA conclou que l'economia gironina creixerà per sota de la mitjana catalana

Entre les causes, s'apunta la lenta recuperació del sector turístic

L'estudi del BBVA sobre la situació i perspectives de l'economia catalana i gironina que s'ha presentat aquest dilluns a l'Escola d'Hosteleria de Figueres, posa de manifest que la recuperació econòmica, tot i que lenta, és un fet en el conjunt de l'economia catalana que en el darrer trimestre de l'any creixerà a l'entorn del 0,5% i que per a l'any 2015 registrarà un creixement del PIB del 2%, unes xifres similars a les previstes per al conjunt de l'economia espanyola.

Entre els factors que expliquen aquest creixement, hi ha la bona marxa de les exportacions, la recuperació del sector turístic en la segona meitat de l'any, les mesures preses pel Banc Central Europeu (BCE) i la recuperació del consum intern. A més, també s'hi suma la caiguda del preu del petroli, que de mantenir-se en els nivells actuals, als volts dels 70 dòlars per barril, afavoriria la competitivitat de les empreses.

Altres causes d'aquesta encara tímida recuperació, és la incipient creació d'ocupació, que el crèdit torna a fluir a les empreses a nivells acceptables i la relaxació de les mesures de reducció de la despesa.

Pel que fa a l'economia gironina, l'informe apunta que s'està recuperant, però a un ritme inferior al de la mitjana catalana. Entre les causes, apunta que l'alentiment de la zona euro, especialment de països com França o Itàlia, afectarà el balanç exportador gironí que destina prop del 70% de les seves exportacions a països de la UE. En aquest sentit, l'economista principal del BBVA Research, Pep Ruiz, ha apuntat la necessitat d'enfocar els esforços a incrementar les exportacions a economies emergents i mercats potents com el nord-americà.

Un dels aspectes que poden afavorir la competitivitat de les exportacions gironines és la depreciació de l'euro, que permetria compensar el menor creixement de les economies europees amb un major volum d'exportacions a països tercers. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, ha destacat que, malgrat que el 70% de les exportacions gironines es destinen al mercat europeu, en el darrer any les trameses a tercers països han crescut un 10%, el que marca el camí a seguir en el futur.

Un altre dels factors que expliquen el menor creixement de l'economia gironina és la lenta recuperació del sector turístic. En aquests sentit, Ruiz ha destacat que, mentre que a d'altres demarcacions catalanes ja s'han assolit xifres d'abans de la crisi, a les comarques gironines això no ha estat així i les perspectives no apunten a una variació substancial en el curt termini. A tall d'exemple, ha citat el descens de passatgers de l'aeroport de Girona.

El fet de dependre de mercats com el francès, en clar estancament, ha afegit Ruiz, està fent que l'economia gironina no s'estigui beneficiant de la recuperació del consum intern com sí està fent, per exemple, la demarcació de Tarragona que rep molt turisme interior, especialment madrileny.