Salt aprova els darrers pressupostos del mandat amb els dos regidors no adscrits

El ple també ha donat el vistiplau definitiu a les ordenances fiscals per a l'exercici 2015

El ple de l'Ajuntament de Salt (Gironès) ha aprovat inicialment els darrers pressupostos d'aquest mandat. Els comptes per al 2015 han rebut els vots a favor dels nou regidors de l'equip de govern de Convergència i Unió (CiU) i dels dos edils no adscrits, ex-Plataforma per Catalunya (PxC).

En contra dels pressupostos, vuit vots: dos dels regidors d'Independents per Salt (IpS) i sis del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). L'alcalde, Jaume Torramadé, ha destacat que és el primer cop en tot el mandat que disposen d'una partida per a inversions reals i ha assegurat que posen l'accent en serveis socials i cultura. L'oposició retreu, per exemple, que no es destinin més diners a ajuts d'urgència.

El pressupost de l'Ajuntament de Salt per a l'exercici 2015 és de 23.676.606,31 euros, una xifra superior a la dels dos darrers anys i molt similar a la del pressupost del 2012. L'equip de govern ha afirmat que, encara que de forma tímida i sense gaire translació a la vida quotidiana del saltencs, això és un símptoma de lleu remuntada econòmica.


De fet, tant l'alcalde com el tinent d'alcalde responsable del pressupost, Albert Casellas, han destacat que són els primers comptes en els quals poden incloure una partida per a inversions reals, després de tres anys sense. En total, són 400.000 euros. La majoria són per a subvencions per a rehabilitacions de zones comunes de comunitats de veïns.

Les altres inversions prioritàries per a l'equip de govern són reformar la Casa de la Vila amb un pressupost de 38.000 euros, per aprofitar l'espai que va deixar la Policia Local quan es va traslladar a la comissaria compartida amb els Mossos d'Esquadra, i destinar 24.000 euros a reposar instal·lacions tècniques del Teatre de Salt. També hi ha inversions més petites, com els 15.000 euros o els 16.500 que destinaran a treballs a la Mirona i a la Coma-Cros.

"Més enllà d'això, no podem fer més", ha afirmat l'alcalde, Jaume Torramadé que ha afirmat que l'equip de govern voldria comptar amb un pressupost més ampli però "no tenim una màquina de fer diners".

L'equip de govern ha rebut el suport dels dos regidors no adscrits, que han permès superar el tràmit perquè CiU govern en minoria. Cap dels dos edils ha intervingut en el ple per explicar per què han decidit donar suport als comptes.

Sí que han explicat el per què els dos grups que hi han votat en contra. El portaveu d'IpS, Ferran Burch, ha explicat que hi troben a faltar una aposta per aconseguir més pisos de lloguer social i impulsar mesures acordades pel ple com la de multar bancs que tinguin habitatges desocupats. També ha lamentat que no hi hagi marge per a la participació a l'hora de confeccionar els números.

Per la seva banda, Mingo Álvarez, pel PSC, ha criticat la manca de projecte que, al seu entendre, denoten els pressupostos. Els socialistes, a més, han criticat que no es destinin més diners a ajuts d'urgència o a combatre la pobresa energètica. També reclamen un increment de la despesa en neteja.

Jaume Torramadé ha assegurat que els números deixaven poc marge de maniobra perquè no hi ha més diners per marcar altres prioritats que no siguin cobrir despeses.

El ple extraordinari d'aquest dimarts també ha servit per aprovar definitivament les ordenances fiscals per al 2015.