Foment rectifica i taparà el pou d'atac de la tuneladora del TAV a Girona

El Ministeri es compromet a executar totes les obres de reposició pendents per via d'urgència

El Ministeri de Foment ha rectificat i taparà el forat del pou d'atac de la tuneladora per on va entrar l'aigua que va inundar dos cops el túnel del TAV. Tot i que encara no hi ha termini perquè l'obra sigui un fet, sí que l'Estat ja ha encarregat les bigues (de 17 metres de llargada) que serviran per executar-la.

Durant una reunió mantinguda a Madrid amb el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, els representants del Ministeri i d'Adif també s'han compromès a executar tots els treballs de reposició pendents a la ciutat per via d'urgència o emergència.

I això inclou no només l'àmbit del Mas Xirgu sinó també l'àrea de l'antic parc Central (és a dir, Josep Maria Gironella i la llosa de l'estació soterrada).

D'ençà de dimarts passat, les màquines ja treballen a la zona del Mas Xirgu per on va entrar l'aigua que va inundar el túnel del TAV. Després que aquest desembre es repetís la situació viscuda a l'octubre arran de les fortes pluges, Foment ja va començar les obres per canalitzar la riera de la Pabordia i per desviar la llera del Güell (amb l'objectiu d'evitar que l'aigua formés un tap i s'escolés cap a les vies).

Segons ha explicat Carles Ribas, a data d'avui els operaris ja han netejat les lleres i han eliminat aquells obstacles (com ara canyes o troncs) que s'acumulaven a l'indret. Però a la zona del Mas Xirgu, els treballs per impedir noves inundacions al TAV tindran continuïtat més enllà del Güell i la Pabordia. I és que avui, durant la reunió mantinguda a Madrid, Foment i Adif han refermat a l'Ajuntament que taparan el forat del pou d'atac de la tuneladora (que també servia com a punt d'extracció d'àrids).

La decisió suposa que el Ministeri retorni al projecte inicial (que ja preveia que el forat desaparegués i que, quan el tren va entrar en servei, es va deixar empantanegat). La voluntat de Foment és executar l'obra en breu i, de fet, ja s'han encarregat les bigues (cadascuna, de 17 metres) que aniran de costat a costat de l'antic pou d'atac i que permetran tapar-lo.

"Tenim clar que el forat desapareixerà i que, com ja recollia el projecte inicial, únicament es mantindrà una reixa de ventilació i una sortida d'emergència en aquest espai", ha precisat Ribas, que també és el regidor encarregat del projecte ferroviari.

Urgència o emergència

Durant la trobada d'aquest dimarts a Madrid, una reunió que a partir d'ara tindrà continuïtat cada setmana, també n'han sortit més compromisos. "Totes les obres de reposició que queden pendents de fer a la ciutat es faran o bé per via d'urgència o bé per emergència; i això és molt important, perquè suposa reduir a la mínima expressió els tràmits administratius", ha concretat Carles Ribas.

És a dir, que la decisió també afecta aquells treballs que s'han de fer a l'antic àmbit que abans ocupava el parc Central i la seva àrea d'influència (i on ara hi ha l'estació soterrada de l'alta velocitat). D'entrada, Ribas ja ha dit que l'Estat donarà caràcter d'urgència a les obres de Josep Maria Gironella.

"L'objectiu de l'Ajuntament és que el primer trimestre del 2015 ja estigui enllestida aquesta zona, més propera a l'antiga plaça d'Europa, per poder connectar-la amb els treballs que estem fent nosaltres a bisbe Sivilla i resoldre la mobilitat amb el carrer de la Creu", ha avançat Carles Ribas.

Pel què fa a la llosa de l'estació, el regidor d'Urbanisme ha explicat que encara s'han de resoldre alguns serrells del projecte (que es preveuen debatre a la propera reunió, que es farà a Girona a finals de la setmana vinent). Allò que està clar, però, és que el passadís que connecta l'estació de tren amb la del TAV -el 'finger'- desapareixerà i que l'escultura d'Alfaro que es va haver de traslladar amb les obres retornarà a l'indret.

Segons Ribas, s'espera que les obres de reposició de la llosa del parc Central puguin començar pels volts de finals de gener. "Foment té previst que els treballs es facin per via d'urgència; nosaltres preveiem que es puguin enllestir l'estiu del 2015, perquè no es tracta d'una obra tècnicament complexa, però sí que s'ha de tenir en compte que l'amplitud que abasta és important, perquè estem parlant d'uns 20.000 metres quadrats", ha precisat el regidor.

"Els compromisos que hem extret de la reunió d'aquest matí són una molt bona notícia i suposen la constatació que la relació amb Foment i Adif es manté, de forma continuada i permanent, per la consecució dels objectius que es van marcar en el seu dia de finalitzar les obres de reposició al més aviat possible", ha conclòs Carles Ribas.