Vaga al sector de la recollida de residus i manifestació en solidaritat amb la plantilla d'A.J.Ruz

Els treballadors mantenen el pols amb l'empresa després de 54 dies

El conflicte obert entre els vaguistes i la direcció de l'empresa A.J. Ruz s'ha estès avui a la resta de plantilles del sector a la demarcació. Els treballadors de la recollida de residus urbans s'han sumat a l'aturada de 24 hores convocada per CCOO, en major o menor mesura, per mostrar la seva solidaritat amb els treballadors de la firma de Sils (Selva) que porten ja 54 dies fent vaga.

A la tarda, unes 200 persones s'han manifestat a Girona, denunciant que A.J. Ruz és una "empresa pirata" que no respecta els drets dels treballadors. Els vaguistes asseguren que no cediran amb el pols que mantenen amb la direcció i insten tant ajuntaments com consells comarcals a rescindir els contractes amb l'empresa.

La vaga en solidaritat amb els treballadors d'A.J. Ruz s'havia convocat arreu de la demarcació i afectava tant les plantilles de les empreses més grans (com ara FCC o Urbaser) com aquelles més mitjanes i petites (com ara GBI Serveis). L'objectiu del sindicat era estendre a tot el sector de la recollida de residus sòlids la situació que viuen els vaguistes, que des de fa 54 dies mantenen el pols amb l'empresa de Sils.

El secretari general de la Federació de Serveis Privats de CCOO a Girona, Pau Gálvez, explica que tot i que l'aturada ha tingut seguiments desiguals, sí que s'ha fet palesa "la solidaritat" dels treballadors del sector. Gálvez ha explicat que en municipis del Baix Empordà (com ara Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Pals) aquesta aturada de 24 hores ha tingut seguiments del 95 i el 100%.


En d'altres més d'interior, com ara Olot o Ripoll, l'han secundada el 80% de les plantilles de les empreses. I tot i que hi ha hagut llocs on els treballadors no l'han seguida, com ara a Palamós (Baix Empordà), sí que CCOO destaca que aquests empleats han recollit diners que serviran per poder tirar endavant el campament improvisat que s'ha muntat davant la seu d'A.J. Ruz.

A la tarda, per fer visible el malestar dels vaguistes, més de 200 persones s'han manifestat a Girona. La protesta ha sortit de la plaça Independència i ha acabat davant la seu de la Generalitat. L'encapçalava una pancarta on es llegia 'Ni un euro públic més per a empreses pirata!', un lema que resumeix la crida que CCOO fa ara a ajuntaments i consells comarcals.

Rescissió de contractes

"La nostra lluita continua, i sobretot ara demanem a l'administració que actuï; no pot ser que es continuïn contractant els serveis d'A.J. Ruz quan hi ha informes de la Inspecció de Treball dient que l'empresa incompleix la normativa laboral", ha dit Pau Gálvez. I hi ha afegit: "Per això, demanem que ajuntaments i consells facin ús de la clàusula de rescissió de contracte i no es venguin per uns miserables euros".

En paral·lel, CCOO també reclama al Departament d'Empresa i Ocupació que mogui fitxa per desencallar el conflicte. "Nosaltres mantenim la vaga, i si cal ens menjarem el raïm al campament de Sils, però allò que és clar és que qui des d'un principi s'ha negat a negociar ha estat l'empresa", ha dit el portaveu dels vaguistes. "Qui no ha respectat els serveis mínims és ella, i qui té denúncies per aquest motiu també", ha precisat.

Els vaguistes recorden que no deixaran l'aturada, que ja fa 54 dies que dura, fins que no s'acceptin les seves reivindicacions. D'entrada, demanen que es readmeti el treballador acomiadat (arran del qual va esclatar el conflicte) però també que l'empresa deixi de fer "tracte vexatori" a la plantilla i que s'assegui a negociar un conveni col·lectiu. "A dia d'avui no existeix, i no només això, sinó que A.J. Ruz no respecta ni l'Estatut dels Treballadors", ha conclòs Pau Gálvez.