La tramuntana fa caure arbres i ensorra part del mur d'una escola a Figueres

El temporal de vent impedeix que bona part de la flota pesquera gironina surti a mar

La tramuntanada que bufa aquest dimarts ha fet caure arbres a Figueres i ha ensorrat part del mur perimetral de l'escola Salvador Dalí. El fort vent ha arrencat tres pins de la zona verda que hi ha davant de l'hospital i, per precaució, l'Ajuntament ha tancat l'accés de vianants al parc Bosc.

Els tècnics municipals treballen a la zona on ha cedit part del mur del CEIP, tot i que l'ensorrament no ha afectat les classes, que es fan amb normalitat. La tramuntanada, que ja ha deixat cops de fins a 126 quilòmetres per hora a Portbou, sí que ha mantingut amarrada a port bona part de la flota pesquera gironina.

A Llançà no ha sortit cap vaixell i a Palamós, dels 27 que hi ha només tres s'han fet a la mar.

A les comarques gironines, la tramuntanada que escombra bona part del país s'ha deixat sentir amb força a l'Alt Empordà. En aquesta comarca, s'han registrat ratxes que han superat els 126 quilòmetres per hora a Portbou i el fort vent ha provocat diverses incidències a Figueres.

La tramuntana ha trencat rètols, ha esquerdat vidres de finestres i n'ha esberlat d'altres en alguns domicilis particulars de la ciutat. A conseqüència de les ratxes de vent, hi ha hagut tres pins que han caigut. Els arbres es trobaven a la zona verda situada davant l'Hospital de Figueres i, quan s'han trencat, les branques i els troncs han anat a parar damunt la vorera i la calçada de la ronda Rector Arolas.

 
 
Durant bona part del mati, els operaris de l'empresa Ecoserveis, els Bombers i la Guàrdia Urbana han treballat per serrar-los i retirar-los. Això ha obligat a tallar la circulació de vehicles en aquest punt. A més, i per precaució, l'Ajuntament de Figueres també ha decidit tancar als vianants el parc Bosc, situat a tocar del lloc on han caigut els pins.

A més d'aquest incident, el temporal de vent també ha fet caure part del mur que envolta l'escola Salvador Dalí. L'ensorrament no ha afectat l'activitat lectiva del centre, i les classes s'han fet amb normalitat. Des de primera hora del matí, els tècnics municipals estan treballant a la zona per retirar la runa i evitar que la tanca pugui caure en algun altre punt mentre bufi la tramuntanada.

Per últim, el consistori també ha decidit tallar el carrer Peralada, a tocar del carrer Tapis, per perill que es desprengui una tanca pluvial.

Les barques, a port

El fort vent que ha bufat de punta a punta de la Costa Brava també ha obligat la majoria de la flota pesquera gironina a quedar-se amarrada a port. A llocs com Llançà, no hi ha hagut cap barca que s'hagi fet a la mar; a Palamós (Baix Empordà), dels 27 vaixells d'arrossegament, només tres han sortit, i a Blanes (Selva) només hi ha hagut una barca que ha decidit tirar les xarxes.

El contrapunt a aquesta situació l'ha posat la confraria de pescadors de Roses (Alt Empordà). Aquí, de les dinou barques que hi ha, deu han sortit a pescar. El president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Eusebi Esgleas, explica que les poques barques que han decidit llançar xarxes ho han fet a prop de la costa, perquè el fort vent obligava a ser prudent i a no endinsar-se al mar.

(Visualitza el vídeo al web)

 
Vídeo ACN
 
Esgleas s'agafa la situació amb resignació. "La pesca ja té aquestes coses; depenem de molts imponderables que no podem dominar, i aquesta setmana serà dolenta, perquè quan no pesques no cobres", explica.

Per la seva banda, el patró major de Palamós, Francesc Benaiges, lamenta que aquests darrers dies els pescadors s'han vist obligats a quedar-se massa a port. Ara per la tramuntanada, i la setmana passada per la llevantada. "Són dates en què hem de servir moltes comandes, perquè s'acosten les festes de Nadal, i això es ressentirà en els ingressos", explica.
 
9.000 abonats sense llum

El servei d'emergències de la Generalitat de Catalunya ha informat a través de la seva compta de Twitter que informa que uns 38.000 abonats a tot Catalunya han patit talls en el subministrament. elèctric. D'aquests, 9.000 són de la demarcació de Girona i la resta a les comarques del Vallès i el Maresme.