Punxa l'ocupació hotelera a la muntanya gironina

El mal temps no anima els esquiadors d'última hora en el Pont de la Puríssima

Les comarques d'interior i la muntanya són tradicionalment les destinacions estrella a la demarcació de Girona per al Pont de la Puríssima. La costa, en canvi, és on menys ocupació és registra i, de fet, només el 35% dels hotels de la Costa Brava estan oberts.

Aquest 2014, no hi ha hagut moviment d'última hora i s'han complert les previsions d'ocupació inicials. La cap de comunicació de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Marina Figueras, ha detallat que els establiments de muntanya han estat els que han rebut més visitants durant el cap de setmana llarg. Els millors registres han estat al Ripollès (78%), seguit de la Garrotxa (70%) i la Cerdanya (61%).

El sector turístic d'aquesta zona estava pendent del temps i si les estacions d'esquí podien obrir amb bones condicions perquè podia fer incrementar les reserves d'última hora. Finalment, això no ha estat així perquè les quatre estacions del Pirineu gironí només han pogut obrir de forma parcial i amb pocs quilòmetres esquiables. Segons Figueras, això ha fet que els esquiadors que haurien acabat pernoctant d'última hora no ho fessin perquè finalment, per la incertesa, han optat per anar i tornar el mateix dia.

Poques pistes obertes per als esquiadors

Vallter 2000 (Ripollès), l'estació gironina que va inaugurar la temporada d'esquí a tot Catalunya divendres, va haver de tancar les pistes diumenge pel fort vent i les nevades a la zona. Es van registrar ràfegues de més de 80 i 90 quilòmetres per hora que aixecaven la neu pols, impedient la visibilitat. A més, calien cadenes per accedir a l'estació. Davant d'aquesta situació, la direcció de l'estació va decidir tancar portes per precaució i seguretat dels esquiadors.

La Molina i la Masella (ambdues a la Cerdanya) van obrir diumenge però amb poques pistes esquiables. L'estació d'esquí Masella va donar el tret de sortida a la temporada amb dos pistes i un quilòmetre i mig esquiable. Els esquiadors van poder accedir a les pistes de Coma Oriola i el Pla de Masella, a través del telecadira Masella Jet.

La Molina va inaugurar temporada també diumenge amb 4 de les 54 pistes obertes. Concretament, es va poder esquiar per les tres pistes verdes Els Pins, Font Canaleta i Pista Llarga i per la blava Quatre Camins. En total, tres de 61 quilòmetres esquiables i també tres remuntadors oberts: els telecadires de Font Canaleta i la Pista Llarga i la cinta transportadora de la Pista Llarga.

La més tardana en obrir ha estat l'estació d'esquí de la Vall de Núria que no ha pogut rebre esquiadors fins aquest dilluns, amb mig quilòmetre esquiable. Segons informen a través del web, han obert dues pistes verdes, Roc Malé i Elna, i hi ha dos remuntadors disponibles, el de la Cabana dels Pastors i el de Roc Malé.

L'últim dia del Pont de la Puríssima ha estat el primer en què han pogut obrir totes les estacions d'esquí de les comarques gironines. La que té més pistes obertes es la Masella, on es pot esquiar a 13 de les 64 pistes. En total, són 18 quilòmetres esquiables. La Molina ha obert amb 4 de les 54 pistes que es tradueixen en tres quilòmetres. Finalment, tot i el fort vent, Vallter 2000 ha pogut reobrir amb quatre pistes.

La costa, per al bon temps

Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona -que compta amb 1.600 empreses-, els pocs hotels que estan oberts a la costa han tingut ocupacions superiors al 50%. Concretament, pel que fa a la zona de l'Alt Empordà l'ocupació ha estat del 55%, a la Costa Brava Centre del 65% i a la Selva Marítima del 72%. A la ciutat de Girona, l'ocupació ha estat a l'entorn del 50%.

El perfil del visitant

La majoria de reserves són per a dues nits i el dia que més entrades hi ha hagut ha estat el dissabte 6 de desembre. El preu de les habitacions dobles -amb esmorzar- ha oscil·lat entre els 80 i 85 euros per nit.

Segons informa la federació, el perfil majoritari del visitant és el de proximitat. Principalment parelles de mitjana edat i famílies procedents de Barcelona i l'àrea metropolitana. A les comarques de muntanya també s'hi han desplaçat gironins que viuen a d'altres punts de la demarcació, tot i que sovint són els visitants que no acaben fent nit a fora de casa. Marina Figueras ha afirmat que el consum no s'anima i els turistes acostumen a retallar despesa el màxim possible.