Els nuclis de muntanya volen frenar el pas de camions per la C-26

Borredà, Sant Jaume de Frontanyà i Les Llosses s'han queixat al conseller Sant Vila

Els alcaldes de Borredà, Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà) i Les Llosses (Ripollès) han enviat una petició formal al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, exigint la prohibició del pas de vehicles de gran tonatge per la C-26, la carretera que comunica Berga amb Ripoll.

L'alcalde de Borredà, Joan Roma, s'ha queixat de reiterats sinistres que fan tallar la via i deixen els veïns totalment incomunicats. El darrer accident es va produir la setmana passada a Les Llosses i el sinistre va provocar el tall de la carretera durant tres hores, però Roma alerta de la perillositat que això suposa i demana mesures "urgents" abans que s'hagi de lamentar qualsevol víctima.

La carretera C-26 comunica Berga amb Ripoll i és l'única via d'accés als municipis berguedans de Vilada, Borredà, Sant Jaume de Frontanyà i Les Llosses, al Ripollès. Es tracta d'una carretera d'ús quotidià, estreta i amb molts revolts on, des de fa uns anys, s'hi van instal·lar unes noves barreres protectores que, segons l'alcalde de Borredà, Joan Roma, si bé d'una banda han fet la via més segura -sobretot per a motoristes-, de l'altra, han provocat "que la carretera sigui gairebé un metre més estreta per banda", i això fa que els vehicles de gran tonatge tinguin "moltíssimes" dificultats per circular-hi.

Roma creu que el nom de la carretera C-26 fa confondre molts conductors de vehicles de gran tonatge -sobretot estrangers-, que creuen que és una carretera de característiques similars a la C-25 (l'Eix Transversal), la C-15 (l'Eix Diagonal), o la C-16, la via que comunica Barcelona amb la Cerdanya, però en canvi es tracta d'una carretera amb característiques molt diferents. "Quan hi són ficats veuen l'error, però ja no poden tirar enrere i han de seguir endavant amb tots els perills que això suposa", ha explicat.

"Exigim no esperar a tenir morts"

Segons l'alcalde, el pas de vehicles de gran tonatge provoca que sovint s'hi produeixin sinistres que fan tallar la via durant hores i deixen els veïns de la zona totalment incomunicats. Per aquest motiu, els alcaldes exigeixen prohibir el pas d'aquest tipus de vehicles per la carretera fins que no sigui possible fer el desdoblament de la via. "Exigim no esperar a tenir morts a la via per instaurar una mesura que els podria evitar", ha reclamat.

De moment, els alcaldes han fet arribar la seva proposta al director general de Carreteres, del qual encara no han rebut cap resposta. Per això, ara han decidit portar la qüestió al Parlament de Catalunya de la mà del PSC, i han enviat una petició formal al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, perquè "prengui cartes en l'assumpte i, de forma immediata, prengui consciència de l'elevat perill que tenim".

Roma confia que Vila estableixi la mesura prohibitiva en les properes setmanes i que, finalment, els vehicles de gran tonatge no circulin per la carretera. "D'aquesta manera aniran segurs ells i la gent que hi circula que no espera trobar-se en qualsevol revolt un vehicle totalment inesperat i que ocupa part dels dos vials", ha assegurat.

El Govern estudiarà la proposta

Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han confirmat a l'ACN que han rebut la petició de l'alcalde de Borredà, Joan Roma, de posar remei a la continuada accidentalitat que hi ha a la C-26 i prohibir el pas de camions de gran tonatge. Segons el departament, en aquests moments s'està estudiant la petició i s'estan analitzant les millors alternatives per reduir l'accidentalitat en aquesta via i evitar que els camions de grans dimensions s'hi quedin encallats. Les mateixes fonts han confirmat que donaran una solució "el més aviat possible", tot i que no han fixat una data.