Bicicletes i productes ecològics del territori amb 'marca social' a Girona

Aquest dissabte s'ha inaugurat el primer Mercat de Nadal del Clúster Èxit

L'associació Clúster Èxit Girona és una agrupació de nou entitats socials sense ànim de lucre que donen feina a 754 persones especialment vulnerables que pateixen discapacitats intel·lectuals, físiques o en risc d'exclusió social. Compta amb uns mil treballadors, dóna atenció a més de 3.000 usuaris i la facturació de l'any passat es va situar en els 16.629.618 euros.

Aquest dissabte l'entitat ha inaugurat el primer Mercat de Nadal, situat a l'avinguda Sant Francesc de Girona, que té com objectiu promoure la venda de productes fets al territori amb "marca social". L'espai compta amb bicicletes i sacs fabricats per l'empresa solidària de Càritas o aliments de la Fundació Drissa i Onyar, entre d'altres.

En concret, el Mercat de Nadal compta amb bicicletes i bosses de sac 'Alma' fabricades per l'Ecosol, l'empresa d'economia solidària de Càritas Diocesana de Girona, sucs ecològics Biodrissa, fruita i verdura fresca de l'hora ecològica de la Fundació Drissa i pasta o aliments envasats de la Fundació Onyar. El mercat estarà obert de dilluns a dissabte - d'onze a cinc de la tarda- fins el 5 de gener. D'aquesta manera, les entitats exploren diferents vies per poder fer créixer les vendes i així mantenir els llocs de treball a qui les associacions donen feina.

Actualment, l'empresa d'economia solidària Ecosol disposa de 45 llocs de treball que durant aquest 2014 han donat feina a 75 persones amb contractes d'inserció. L'entitat treballa amb quatre línies de negoci; d'una banda el muntatge industrial de bicicletes (manteniment, reparació, venda i lloguer), el servei de manteniment integral d'edificis, gestió de magatzems - ja que ofereixen un servei a nou centres de distribució d'aliments- i gestió de residus. Enguany, la firma compta amb un pressupost de més d'un milió d'euros.

D'altra banda, Biodrissa és la marca de productes de l'horta ecològica de la Fundació Drissa que és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la inserció laboral i l'habitatge de persones amb trastorns mentals greus. Actualment, el projecte de l'horta en si dóna feina a dotze persones, deu dels quals pateixen alguna malaltia mental i, la Fundació Drissa, disposa d'una plantilla de 89 treballadors, 62 d'ells amb malalties mentals. Avui en dia, Biodrissa també disposa d'una botiga al Mercat del Lleó de Girona i ven a grans distribuïdors a més d'oferir serveis de jardineria, pintura i neteja.

Finalment, la Fundació Onyar està dedicada a la integració social i laboral de persones amb discapacitats i compta amb una plantilla de 85 persones, 65 dels quals amb discapacitat intel·lectual. Des dels seus inicis, l'entitat es va dedicar al sector dels treballs forestals i muntatges industrials però, ara fa tres anys, va decidir apostar per la producció d'aliments ecològics com pasta, salses o patés i els distribueix a tot Catalunya.

Impulsar les entitats

Totes aquestes entitats, que participen al Mercat de Nadal, formen part del Clúster Èxit. L'embrió d'aquesta associació va néixer el 2008, quan tres entitats gironines del tercer sector van decidir unir esforços: la Fundació Drissa, la Ramon Noguera i Ecosol −l'empresa d'inserció sociolaboral de Càritas−. Aquesta aliança es va convertir en realitat a finals del 2012 i, durant el 2013 s'hi van sumar sis entitat del territori.

En concret, s'hi van sumar altres entitats com la Fundació Mas Xirgu, la Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques, la Fundació Astrid 21, la Fundació Privada Onyar-La Selva, Els Joncs, Brot SLU, Trec i Mifas. Del miler d treballadors amb especials dificultats, un 65% (331) són persones amb discapacitats intel·lectuals o malalties mentals, un 33% (226) amb discapacitats físiques, 49 persones amb risc greu d'exclusió social i 148 amb discapacitats o risc d'exclusió.

Tal i com es va donar a conèixer en el seu moment, les entitats van unir-se sota aquest mateix paraigües per fer-se més fortes i competitives dins del sector. Oficialment, el Clúster Èxit Girona es va constituir com a tal el 14 de setembre de 2012 i, des del principi, l'objecitu ha estat optimitzar serveis, fomentar sinèrgies entre les entitats participants, impulsar projectes i mantenir els llocs de treball per així assolir la major inserció sociolaboral possible dels col·lectius de ciutadans que agrupen. Ara fa pocs mesos, l'agrupació del tercer sector va donar a conèixer que volia buscar noves línies de negoci. Un dels projectes que es plantejaven era entrar en el món de les assegurances amb finalitats socials, una producte que de moment ha rebut una bona acollida i és possible que tiri endavant.